Intel dundrar fram med sin dominans på halvledarmarknaden, och har redan påbörjat bygga sin första fabrik för massproducering av kretsar på 14nm. Fabriken väntas bli den dyraste och mest avancerade konstruktion i företagets historia.
Med lite mer än två år kvar innan Intel kommer introducera de första processorerna och halvledarkretsarna för konsumentmarknaden byggda på 14nm, är bygget av nya Fab 42 i full gång. Förutom att bli den första fabriken för Intel och faktiskt hela världen för massproducering av en så avancerad tillverkningsteknik, kommer den även vara kompatibel med wafers på 450mm. En 450mm-wafer är 125 procent större än en 300mm-wafer och kommer långsiktigt kunna få ned tillverkningskostnaderna mer än tidigare, även om det i början kommer bli en dyr investering.
Inte världens bästa clean room, än i alla fall
Fab 42 blir den första från Intel som överstiger en konstruktionskostnad på 5 miljarder dollar (över 35 miljarder kronor) och ska bygga på samma koncept som deras D1X fabrik i Hillsboro, Oregon. D1X är speciell för Intel på grund av det detaljerade arbetet bakom den för att kontrollera inomhustemperaturer och luftkvalité för högst möjliga yields (fungerande kretsar ur varje wafer). Fab 42 blir även en modulär fabrik likt D1X vilket betyder att tillverkning-, utveckling- och forskningsavdelningarna är separata enheter. Det här gör att man efter behov kan byta ut och rusta upp dem efter behov utan att behöva stänga ned hela fabriken.
Produktionen i Intels fabrik ska inledas någon gång under nästa år, och 14nm-produkter kommer att skeppas från den troligtvis under första halvan av 2014. De första produkterna som skeppas på 14nm kommer heta Broadwell, som blir uppföljaren på Haswell som släpps under nästa år på 22nm. Lite är känt om Broadwell men Intel väntas fortsätta med integrationen av komponenter från moderkortet direkt till processorn. Även deras Atom-division kommer ligga i fas med deras ordinarie processorer. Den första Atom-produkten på 14nm går under kodnamnet Airmont som väntas bygga på den helt nya arkitekturen som introduceras hos Silvermont.
Idag erbjuder Intel och AMD processorer byggda på 32nm, och 14nm innebär massiva fördelar i jämförelse sett till kretsytan. Man får plats med lika mycket transistorer på mindre än en fjärdedel av ytan, eller om man så vill mer än fyra gånger antalet transistorer på samma kretsyta som idag. Tekniken ligger långt fram i tiden och innan dess har vi produkter på 22nm att vänta från Intel, i form av Ivy Bridge som lanseras i april.
Källa: weSRCH via Tomshardware
Relaterade nyheter:
- Intels Patrick Bliemer om 14nm och fokus på smartphones [Intervju] – 14nm-tekniken framskrider som planerat
- Intel storsatsar på Atom, 14nm Airmont modell under 2014
- GlobalFoundries diskuterar framtida tillverkningsnoder, har ett fortsatt engagemang till SOI
- ARM och TSMC accelererar utvecklingen av 20nm
Då kan vi förvänta oss kretsar med uppåt dryga 17 miljarder transistorer? Helt overkligt…
Här har vi skillnaden på ett välmående företag och ett inte fullt så välmående.
Intel är helt enkelt för mäktiga för AMD och det är bara en tidsfråga innan man kastar in handduken och överger x86 tillverkningen.
Skillnaden är att AMD är en i mängden när de vänder sig till en foundry. Intel är exklusiva med att fortfarande ha egna fabriker, av en anledning: de astronomiska summor som krävs för att bygga och hålla dem up-to-date. T.o.m. många foundries har gått ihop och samarbetar med nya tillverkningsprocesser av kostnadsskäl. IBM och Samsung har också egna fabriker, men de bedriver en foundry-verksamhet med det de har av exakt samma skäl. Lägre tillverkningstekniker kommer med fördelar som lägre strömförbrukning och att man kan vrida upp prestanda ytterligare. Men det är till skillnad från vad de flesta tror inte billigare… Läs hela »