Överklockning
Som ett ”tock” i Intels processorstrategi är Haswell förvisso en ny arkitektur men likväl får man nöja sig med samma tillverkningsteknik som i föregångaren Ivy Bridge. Med detta i åtanke är det inte rimligt att hoppas på några större skillnader i överklockningspotential med introduktionen av Haswell men med det sagt vill vi givetvis undersöka vad man som konsument kan vänta sig av de nya processorerna.
Intel fortsätter att låsa merparten av sina processorer vilket mer eller mindre eliminerar överklockningsmöjligheterna. Visst kan man pressa BCLK-frekvensen till mellan 110-115 megahertz men det handlar fortfarande om ganska små frekvensskillnader i slutändan.
Med två upplåsta K-modeller, Intel Core i7-4770K och i5-4670K, hade vi åtminstone möjligheten att testa överklockningspotentialen på två olika modeller ur Intels nya sortiment.
Intel Core i7-4770K
Först ut var flaggskeppet 4770K som med en basfrekvens på 3,5 gigahertz och en turbofrekvens på maximalt 3,9 gigahertz är en pigg processor redan från start. Vi beslöt oss för att testa överklockningspotentialen i både CPU och GPU där vi började med processorkärnorna. Vi fokuserade på att ändra multipliern för processorn och CPU-spänningen där vi startade på 4,7 gigahertz. En klockfrekvens vi med nöd och näppe klämde oss förbi med Ivy Bridge och föregångaren 3770K. Tyvärr var det tvärstopp direkt och ingen rimlig spänningsökning hjälpte oss här. Vi började arbeta oss nedåt och stannade till slut på en 44x multiplier och en processorfrekvens av 4,4 gigahertz. Spänningen låg då på 1,25 volt och mer än så verkade inte hjälpa oss, ett beteende som även andra rapporterat om.
4,4 gigahertz är trots allt 900 megahertz högre än basfrekvensen på 4770K, men samtidigt bara 500 megahertz över dess turbofrekvens. Noterbart är att vi vid överklockningen körde alla fyra kärnorna i maximal hastighet medan processorn annars bara når sin maximala turbofrekvens med en kärna aktiv. I ärlighetens namn hade vi hoppats på mer, särskilt när föregångaren 3770K vid sin lansering kunde pressas ytterligare drygt 300 megahertz.
Vi övergick sedan istället till grafikdelen och ökade spänningen till 1,3 volt samtidigt som vi höjde dess multiplier. Slutligen landade vi på en stabil maximal GPU-frekvens av 1,6 gigahertz, en ganska gedigen ökning från den ursprungliga maxfrekvensen på 1,25 gigahertz.
Positivt var dock att varken temperaturer eller strömförbrukning skenade under våra överklockningsbravader. Med förhållandevis låg spänning ökade förbrukningen från 94 till 146 watt i Battlefield 3. En ganska rejäl ökning men då med både CPU och GPU överklockade. Temperaturen höll sig däremot vid maximalt 72 grader med en tyst Noctua NH-C14 kylare med en ensam fläkt. Med andra ord såg vi inga problem med skenande temperaturer som annars var ett problem med Ivy Bridge och Core i3-3770K.
Intel Core i7-4670K
Med toppmodellen avhandlad gick vi vidare till lillebror 4670K. Här har Intel valt att klippa bort Hyperthreading-stödet och sänka basfrekvensen till 3,4 gigahertz. Förfarandet och också resultatet visade sig bli identiskt med våra turer kring storebror. CPU-kärnorna fastnade vid 4,4 gigahertz och grafikdelen vid 1,6 gigahertz. Ett tydligt tecken på att våra resultat med 4770K troligtvis är ganska represantiva för vad Haswell-kislet är kapabel till.
Vi passade också på att köra igenom några prestandatester med våra överklockade Haswell-processorer och kan konstatera att det åtminstone finns ytterligare prestanda att hämta för den som är beredd att skruva på klockfrekvenserna. Para gärna detta med ytterligare minnesöverklockning och Haswell kan få sträcka på benen ordentligt.
Detta test var dagens överraskning.
Bra test!
Trodde dock dom skulle vara mer strömsnåla än föregående.
Synd att dom inte har en kraftigare grafikdel i nån vanlig processor:(
Vore kul med ett test på ett par lite svagare processorer till t.ex. HTPC o lättare speldatorer. Då med integrerad grafik endast.
T.ex. kommande AMD a10-6600k mot nån Intel med lika prislapp.
//NiQ3
På sidan 2 står det “Ersättaren till den populära i5-3570K utan Hyperthreading heter i5-4670K och ärver precis som i7-3770K sina specifikationer”
Borde väl vara “och ärver precis som i7-4770K sina specifikationer”
På sidan 28 står det att Haswell är ett “tick”, ska vara en “tock”.
dålig överklockning gör dessa till en besvikelse.
När det är sån liten ökning för varje ny Intel processor så kanske AMD har en chans att komma tillbaka i spelet? får hoppas på det i alla fall så att marknaden blir mer jämnt fördelad. Läser man på sweclockers så verkar det som väldigt många inte kommer att uppgradera till Haswell
Hoppsan!
Jag tror ni råkade publicera AMD 6800k-resultat nån dag för tidigt 😉
Under rubriken (Spelprestanda med diskret grafik current position)
ca 8% snabbare en ive och sedan sd kom för hur länge sedan? 3 år? så snackar vi utvecklingen nästan stått stilla. tänk fall AMD släppte något bra istället för super försenade bulldoser, som sög totalt.okej i laptops är Haswell bra mot ive på flera sätt. antar det. annars kan ju lika gärna sluta ta fram något nytt och vänta 10 år tills AMD kommer med något bra igen hahah
Tur man sitter på en 2600K SB istället för ivy/hashwell… bättre klockar cpu än SB får man fan leta efter!
Skulle aldrig byta ut denna SB imot nån av dom nyare cpu’erna som klockar rätt pissigt…
Generation efter generation riktar sig mot laptops och inte desktop. Känns mer och mer onödigt/dumt att köpa en desktop
Jag tycker det ser mycket bra ut. Det viktigaste är strömförbrukningen och den har fått sig en ordentlig förbättring. Då kanske vi äntligen kan få se tablethybrider med något roligare än Intel Atom.