Enligt Intel ska deras processorer redan vara skyddade mot de nya Spectre-problem som upptäcktes nyligen. Inga extrainsatta åtgärder som kan komma att skada prestandan ska således vara nödvändiga.

Nyligen publicerades en rapport som kartlagde tre nya Spectre-säkerhetshål hos moderna processorer. Säkerhetshål som finns hos processorer från AMD tillverkade år 2017 eller senare och processorer från Intel tillverkade år 2011 eller senare. Något som innebär en ganska massiv skara system som kan vara i en potentiell riskzon.

Efter att rapporten offentliggjordes stod det klart att åtgärder för att täppa igen säkerhetshålen kan komma att markan påverka en processors prestanda. Detta då problemen som kartlagts baseras kring moderna processorers micro-op cache. Skulle denna komponent behöva partitioneras eller förändras kan prestandapåverkan bli grövre än vad de tidigare Spectre-lösningarna förde med sig.

Nu har Intel i ett uttalande till PC Gamer hävdat att detta inte kommer vara nödvändigt. Det blå laget hävdar att deras tidigare publicerade uppdateringar för att täppa igen Spectre-problem även skyddar mot dessa nya säkerhetshål. Något dom går helt emot forskarnas rapport. Detta har fått Ashish Venkat, en av rapportens författare att svara på Intels uttalande. Venkat förklarar att Intels lösningar mot Spectre sätter känslig kod i ett slags väntrum medans säkerhetskontroller har utförts. De attacker forskarna kartlagt i sin rapport ska dock bevisa att detta väntrum har öron och det är något attackerna utnyttjar för att kunna stjäla data.

Det återstår att se om några säkerhetsuppdateringar för de nya säkerhetshålen kommer att implementeras. De attacker som kan utföras genom att utnyttja dessa säkerhetshål är väldigt komplicerade att genomföra. Detta tillsammans med den prestandasänkning som förväntas komma som resultat av ett välfungerande skydd kan sänka intresset från tillverkarna att ta fram några ordentliga lösningar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments