Snabbare och snabbare – en regel som alltid gäller när det kommer till utvecklingen av datorkomponenter. Internminne är inget undantag, vi testar marknadens värstingmodeller med moduler på 4 respektive 8 gigabyte och med hastigheter ända upp till 2 800 megahertz.
– Ta mig direkt till testets sammanfattning –
Internminne eller RAM är en fortsatt livsnödvändig komponent i våra datorer. De senaste åren har minnesmarknaden varit hårt prispressad och man får idag både mycket och snabbt minne för förhållandevis lite pengar. Samtidigt finns det alltid de som vill ha det där lilla extra och det finns givetvis lösningar även för dessa konsumenter.
Vi har tagit en närmare titt på sju olika minnespaket från tre olika tillverkare där man satsar på maximala klockfrekvenser och hög minnesdensitet. Alla minnespaketen är optimerade för system med dubbla minneskanaler, likt AMD Socket AM3/FM2 och Intel LGA1155. Detta för att man på dessa plattformar når de högsta minnesfrekvenserna samtidigt som de är enormt populära bland konsumenter.
Dagens datorer kommer med sin minneskontroller integrerade direkt på processorkislet och i skrivande stund finns det ingen processor med officiellt stöd för minnesfrekvenser över 1 866 megahertz. Detta är givetvis ingen begränsning för den som är beredda att skruva lite på inställningarna i bios, men som vi kommer att se är det idag oftast din processor som blir begränsningen i slutändan.
Idag testar vi moduler specificerade till att arbeta i klockfrekvenser på 2 133 megahertz till 2 800 megahertz. Några av de snabbaste lösningarna som finns på marknaden helt enkelt. Detta är minnesmoduler för de mer kräsna konsumenterna och därför har vi även jobbat för att få in minnespaket med 8 gigabyte-moduler. Vi var intresserade av att se om och hur stor skillnad vi ser i prestanda och överklockningspotential när vi använder oss av dessa större moduler som blir allt vanligare idag.
På sträckbänken idag har vi följande minnespaket;
- Corsair Vengeance 2400 16 GB (CMZ16GX3M2A2400C10)
- Corsair Vengeance 2400 8 GB (CMZ8GX3M2A2400C10)
- Kingston HyperX Predator 2133 16 GB (Kingston KHX21C11T2K2/16X)
- Kingston HyperX Predator 2400 8 GB (Kingston KHX24C11T2K2/8X)
- Team Xtreem LV 2800 8 GB (TXD38G2800HC11RDC01)
- Team Xtreem LV 8 GB (TXD38G2400HC9NDC01)
- Team Xtreem Vulcan 2133 16 GB (TLD316G2133HC11ADC01)
Alla paket består alltså av två separata minnesmoduler med vardera 4 eller 8 gigabytes kapacitet. Innan vi går vidare och kikar på hur de olika minnesmodulerna presterar ska vi bekanta oss lite närmare med desamma.
Synd att ni testar så få olika märken. Jag hade velat veta var G.Skill (som jag själv använder) ligger mot dessa minnena
Tyvärr fanns det bara dessa och G.skill som hade vettiga moduler i det segment vi var ute efter. Men G.skill lyckades inte få iväg sina testexemplar till oss så de fick vi tyvärr stryka, även om de var tillfrågade.
HEjsan,
Är det möjligt och testa IGP (HD4000) prestanda med dem olika minnen?
[quote name=”lan”]HEjsan,
Är det möjligt och testa IGP (HD4000) prestanda med dem olika minnen?[/quote]
Skulle vara mer intressant med en AMD A10-5800K då de ger lite mer spelbar prestanda.
Att testa IGP med olika minnen är helt klart intressant. Men samtidigt är det mer passande för en jämförelse av mer budgetbetonade minnen. Förutom Kingstons 8GB-kit är minnespaketen här kanske lite onödigt dyra för ett budgetsystem med IPG-grafik enbart. Men vi ska ha det i åtanke!
Obs. Ni kan se hur det skalar i vår recension av Trinity, men då tyvärr bara upp till 1866 MHz då våra testsystemsminnen inte klarade mer. : /
Jag skulle kunna köra lite inofficiella tester i forumet med min privata Trinity-rigg. Tänkte ändå sätta upp den för en runda med kvävekylning 🙂 intels hd4000 använder sig även av processorns L3-cache så tror inte man ser mer ökning m h a ram annat än att gå från single channel till dual.
[quote name=”Anton Karmehed”]Att testa IGP med olika minnen är helt klart intressant. Men samtidigt är det mer passande för en jämförelse av mer budgetbetonade minnen. Förutom Kingstons 8GB-kit är minnespaketen här kanske lite onödigt dyra för ett budgetsystem med IPG-grafik enbart. Men vi ska ha det i åtanke! Obs. Ni kan se hur det skalar i vår recension av Trinity, men då tyvärr bara upp till 1866 MHz då våra testsystemsminnen inte klarade mer. : /[/quote]Antar att ni testar AMD Richland när den kommer. Det skulle ju vara ett utmärkt tillfälle att testa minnen för APUer 🙂 Dessutom pratades det… Läs hela »
Superbra recension! 🙂Verkar alltså inte vara så jättestor skillnad med eller utan monsterminnen ..så tillvida att man inte lagt STORA pengar på ex en LGA2011-dator o vill ha ytterligare 3-5% extra prestanda för “bara” några hundringar till. Jag hade dock oxå gärna sett några IGP relaterade tester.Helst BÅDE för Intel o AMD, för att se potentialen hos respektive plattform. Brorsans 3610QM (HD4000)kämpar rejält i BF3 (720p / low) och stundvis dippar det från 30FPS ända ner till 20FPS – Detta med “dual channel 1333mhz”..Hade varit oerhört intressant att se hur monster minnen med höga frekvenser o lågast möjliga latency påverkar… Läs hela »