Jämförelse av sju stycken snabba DDR3-minnespaket

8

Förklaring av minneslatenser

latenser

tCL – CAS Latency har länge ansetts vara den viktigaste latensen när man köper minne. Det är alltid denna siffra som specifieras i minnets namn tillsammans med hastigheten, till exempel 1600 C9 eller 2400 C11.

tRCD – Row Address to Column Address är en latens som på senare tid fått allt mer betydelse. DDR2 och tidig DDR3 hade ofta latenser på 5-5-5-15 och 7-7-7-21 medan de kit man hittar i butik idag är ojämna i stil med 8-9-8-24, 9-11-9-28 och så vidare. Det är denna andra siffra i ordningen som är tRCD och har en mycket stor inverkan på hastighet och prestanda på minnet, ibland till och med mer än tCL.

tRP – Row Precharge Time är den tredje siffran att anges. Denna latens har låg inverkan på prestanda och har för det mesta samma värde som tRCD eller tCL.

tRAS Row Precharge Time är den fjärde och största siffran att anges och är för det mesta summan av tCL+tRCD+tRP. Prestandan påverkas inte mycket av detta värde.

CRCommand Rate finns i tre olika värden: 1T, 2T och 3T. Ju lägre värde desto bättre prestanda. Denna latens har en relativt stor inverkan på minnets prestanda och man bör hålla den så låg som möjligt. 1T och 2T är vanliga på marknaden idag, 3T är en inställning som bör undvikas.

aida_trrsr6 Bandbredd i AIDA 64

Utöver detta finns det mängder av så kallade “sub-timings”, generellt sett latenser som har mindre inverkan på prestanda men är viktiga för stabiliteten. Att gå in på alla dessa i detalj är överkurs, däremot ska vi ta upp en viktig latens som har mycket stor inverkan på den uppmätta läshastigheten i programmet AIDA 64: tRRSR. Vanliga värden är 4, 5 eller 6. Exemplet ovan är med tRRSR = 6.

aida_trrsr5

tRRSR = 5

aida_trrsr4

tRRSR = 4

Som synes tjänar man över 3 gigabyte per sekund i läshastighet på att hålla tRRSR på 4 jämfört med 6. Inte alla minnen klarar det och tillverkare sätter oftast värdet 5 eller 6 i hastigheter över 2 400 megahertz. Under testandet använder vi det värde som XMP-profilen sätter på varje paket.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Viking1962
11 Årtal sedan

Synd att ni testar så få olika märken. Jag hade velat veta var G.Skill (som jag själv använder) ligger mot dessa minnena

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Tyvärr fanns det bara dessa och G.skill som hade vettiga moduler i det segment vi var ute efter. Men G.skill lyckades inte få iväg sina testexemplar till oss så de fick vi tyvärr stryka, även om de var tillfrågade.

lan
lan
11 Årtal sedan

HEjsan,

Är det möjligt och testa IGP (HD4000) prestanda med dem olika minnen?

nILGot
11 Årtal sedan

[quote name=”lan”]HEjsan,

Är det möjligt och testa IGP (HD4000) prestanda med dem olika minnen?[/quote]
Skulle vara mer intressant med en AMD A10-5800K då de ger lite mer spelbar prestanda.

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Att testa IGP med olika minnen är helt klart intressant. Men samtidigt är det mer passande för en jämförelse av mer budgetbetonade minnen. Förutom Kingstons 8GB-kit är minnespaketen här kanske lite onödigt dyra för ett budgetsystem med IPG-grafik enbart. Men vi ska ha det i åtanke!

Obs. Ni kan se hur det skalar i vår recension av Trinity, men då tyvärr bara upp till 1866 MHz då våra testsystemsminnen inte klarade mer. : /

Kuvion
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Att testa IGP med olika minnen är helt klart intressant. Men samtidigt är det mer passande för en jämförelse av mer budgetbetonade minnen. Förutom Kingstons 8GB-kit är minnespaketen här kanske lite onödigt dyra för ett budgetsystem med IPG-grafik enbart. Men vi ska ha det i åtanke! Obs. Ni kan se hur det skalar i vår recension av Trinity, men då tyvärr bara upp till 1866 MHz då våra testsystemsminnen inte klarade mer. : /[/quote]Antar att ni testar AMD Richland när den kommer. Det skulle ju vara ett utmärkt tillfälle att testa minnen för APUer 🙂 Dessutom pratades det… Läs hela »

S0urcerr0R
11 Årtal sedan

Superbra recension! 🙂Verkar alltså inte vara så jättestor skillnad med eller utan monsterminnen ..så tillvida att man inte lagt STORA pengar på ex en LGA2011-dator o vill ha ytterligare 3-5% extra prestanda för “bara” några hundringar till. Jag hade dock oxå gärna sett några IGP relaterade tester.Helst BÅDE för Intel o AMD, för att se potentialen hos respektive plattform. Brorsans 3610QM (HD4000)kämpar rejält i BF3 (720p / low) och stundvis dippar det från 30FPS ända ner till 20FPS – Detta med “dual channel 1333mhz”..Hade varit oerhört intressant att se hur monster minnen med höga frekvenser o lågast möjliga latency påverkar… Läs hela »