Julen är snart här och vi ger några sista minuten julklappstips till den som söker efter en present till en teknikintresserad vän eller släkting genom att lista det vi själva skulle ge bort eller vill hitta under julgranen.

Införskaffandet av presenter till någon som är intresserad av teknik och datorer är inte alltid det lättaste. På butikshyllorna hittar vi tusentals olika produkter inom området och alla är inte nödvändigtvis värda att lägga pengar på. Därför har vi på NordicHardwares redaktion nu listat några julklappstips med prylar vi tycker är perfekta som julklappar.

 

Amazon Kindle Paperwhite

Vi som jobbar på redaktionen läser faktiskt inte bara instruktionsmanualer till datorprylar. Intresset för att läsa faktiska böcker är även det stort och en Amazon Kindle slår ihop vårt teknikintresse med boksuget. Amazon Kindle Paperwhite får en stark rekommendation från flera på redaktionen.

Kindle är en slags surfplatta som är skapt för att husera just böcker, tidskrifter, serietidningar eller till och med ljudböcker. Den har ett varmt ljus för att inte irritera ögonen i mörka miljöer och en batteritid på upp till tio veckor beroende på användning. Se den helt enkelt som en digital bok med låg vikt och som inte tar upp mycket plats trots att tusentals böcker kan lagras på det inbyggda minnet. Ett fantastiskt julklappstips för den som älskar att läsa men som inte vill behöva släpa med sig 200 kilo böcker varje gång med åker hemifrån över helgen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

 

Logitech MX Master 3S

MX Master 3S är en uppdaterad version av MX Master 3. En datormus med en väldigt skön passform för den med lite större händer. Musen kommer med ett scrollhjul som kan rotera fritt ifall man behöver ta sig igenom hemsidor eller dokument snabbt som ögat. Ett andra scrollhjul som sitter horisontellt vid tummen kommer även väl till hands vid till exempel redigering av bilder eller video.

Det är inte en mus skapt för den som spenderar merparten av sin tid i tävlingsinriktade skjutspel. Musen har relativt hög vikt och trots en max DPI på 8 000 är det inte riktigt det läge musen känns bäst i. Det är långt ifrån omöjligt att spela snabba spel med musen när man väl vant sig vid vikten. Dess största styrkor ligger dock i hur mångsidig den är och hur väl den lämpar sig för allt från arbete till spel eller helt vardaglig surfing.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

 

Raspberry Pi

Vi har skrivit många artiklar om vad Raspberry Pi är för enheter och vad man kan hitta på med dessa enkortsdatorer. Detta har i sin tur resulterat i att vi verkligen inte skulle ha någonting emot ifall en liten enkortsdator skulle hitta sin väg in under julgranen.

Det finns en rad olika Raspberry Pi-modeller. Enheter som Pi Zero är en enkel och billig liten dator som kan användas för en rad olika projekt. Allt från enkla projekt man kan knåpa ihop med familjen över julhelgen eller mer komplicerade projekt om så skulle önskas. Även Pi Pico som är en enkel mikrokontroller är perfekt för nybörjare att lära sig med. Önskas lite mer prestanda har vi i andra änden av spektrumet Raspberry Pi 4 Model B och Raspberry Pi 5 som båda erbjuder imponerande prestanda för sin storlek.

Vi listar således de allra flesta Raspberry Pi-modeller som idag finns i butik som julklappstips. Vilken som är den bästa presenten för dig eller den du handlar åt beror helt på vad man vill åstadkomma med apparaten.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

 

Xiaomi Redmi Note 12 Pro

För den som söker en ny telefon som inte kostar skjortan finns Xiaomi Redmi Note 12 Pro. Denna telefon håller just nu förstaplatsen som den bästa telefonen för under 5 000 kronor hos vår systersajt Surfa. Den får bra betyg för sin huvudkamera och batteritid samt att det är en av få telefoner som fortfarande har en dedikerad port för trådbundna hörlurar och headsets.

Däremot är extrakamerorna inte de bästa och grafikprestandan är inte i toppklass. Det är dock inte riktigt vad telefonen är menad för. Här ser vi en prisvärd smartphone med bra vardagsprestanda och en prislapp som just nu ligger på omkring 3 000 kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Dyrare är inte alltid bättre

Många oroar sig säkert över att priserna på julklappar lätt skenar iväg. Speciellt när det kommer till teknikprylar. De förslag vi gett i denna artikel är inte nödvändigtvis de billigaste valen där ute men det är produkter som vi själva kan rekommendera efter att ha testat som en del av vårt jobb eller använt dessa som privatpersoner.

Med det sagt är det värt att påpeka att man inte alltid måste lägga en stor summa pengar på teknikprylar. Har du ett barn som börjat visa intresse för datorspel behöver den första speldatorn inte vara fylld med värstingprylar och kosta 20 000 kronor. Du kommer lätt undan med en processor med några år på nacken. Detsamma gäller grafikkortet så länge det inte var en instegsmodell för flera år sedan. Spel som Fortnite, League of Legends, Minecraft och liknande kräver inte så värst mycket av datorn de spelas på och man behöver inte heller kunna vrida upp alla grafikinställningar till max hela tiden.

Skulle man vara öppen för att köpa begagnat kan en dator med en Intel Core i7 6700K, ett Geforce GTX 1080 Ti och 16 GB RAM fortfarande erbjuda mycket spelglädje. Förvisso kommer du inte nå de högsta grafikinställningarna i de senaste spelen eller kunna använda dig av RTX-tekniker som raytracing eller DLSS. Däremot är det fortfarande en fullt duglig maskin för spelintresserade som inte känner för att lägga alla pengar i spargrisen på en dator.

Detsamma gäller all teknik egentligen. En telefon som endast används för att ringa samtal då och då, hålla koll i Facebook-flödet och lite slösurf behöver inte vara ett flaggskepp för 15 000 kronor. Dessa riktigt dyra telefoner har oftast mer prestanda än de flesta någonsin kommer använda rent generellt. Man får helt enkelt tänka över sitt potentiella köp en gång till och fundera på vad man själv eller personen man köper åt faktiskt behöver.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments