Svenska datorbutiker börjar nu på allvar dumpa priserna för Geforce GTX 970, GTX 980 och GTX 980 Ti. Här är min personliga lathund för dig som undrar om detta är kort Du bör satsa på.

TL:DR
Är din budget på mindre än 3 000 kronor – avvakta!
Vill du bara ha ett AMD-grafikkort, då kan du sluta läsa!
Sitter du på ett GTX 900-kort redan idag, lyssna extra noga!

Det första du måste fråga dig är följande, hur mycket pengar vill/kan du lägga på grafikkortet i din dator? Är det under 3 000 kronor kan du nästan sluta läsa här och avvakta några veckor tills AMD lanserat sin nya Radeon RX 480-modell – en lansering som mycket väl kan ställa allt på ända i prissegmentet 1 000 – 3 000 kronor.

Se även: Video: Bakom kulisserna på AMD Radeon RX 480 i Taipei

För dig som redan bestämt dig för att köpa ett grafikkort från det gröna lägret men är osäker på om du bör hoppa på nykomlingarna Geforce GTX 1070 och Geforce GTX 1080 eller satsa på att utnyttja lagerrensningarna av äldre GTX 900-kort har du en snabb lathund som hjälper dig på vägen.

Då bör du satsa på GTX 1070 eller GTX 1080

  • Om du vill ha det kraftfullaste grafikkortet på marknaden – Köp GTX 1080
  • Om du tänker du satsa på en ny skärm med 4K 120Hz-upplösning
  • Om det är viktigt med ett energieffektivt prestandagrafikkort
  • Om du bara måste ha de senaste grafikkorten på marknaden!

Då bör du fundera på ett prispressat GTX 900-kort

  • Om du i dagsläget vill få maximal prestanda per krona
  • Inte tycker energieffektivitet är superviktigt
  • Redan har ett GTX 970, GTX 980 eller GTX 980 Ti i burken hemma
  • Är redo att hantera en högre värmeutveckling och kanske högre ljudnivåer

Alla konsumenter har olika prioriteringar och förutsättningar men lathundarna ovan gör ett ganska bra jobb med att generalisera vad du som konsument bör luta dig åt för Nvidia-grafikkort i sommar.

Läs även: Nu dumpar återförsäljare priserna på Geforce GTX 970, 980 och 980 Ti

Medan Pascal och GTX 1000-serien kommer med vissa unika funktioner är det egentligen bara det utökade skärmstödet med Displayport 1.3/1.4 som verkligen står ut. Simultaneous Multi-Projection kan vara en nyckelkomponent för VR-system men jag har en känsla av att det är något som även borde kunna aktiveras på Kepler framöver så vill inte lägga för stor vikt vid detta i dagsläget. Har du inte planer på att köpa en ny skärm – när de väl lanseras – med stöd för 4K120p är det egentligen ingen större funktionalitet du missar av att stanna med Kepler och GTX 900-serien.

Mest intressant för nuvarande GTX 900-ägare

Rent subjektivt tycker jag personligen att lagerrensningen av Geforce GTX 900-serien är som mest intressant för er som redan sitter på ett GTX 970, GTX 980 eller ett GTX 980 Ti. Nvidias SLI-teknik är väloptimerad och stödet för flera grafikkort bör bara bli bättre i takt med utbredningen av Directx 12. Det finns alltid tillfällen då SLI kan ge problem eller helt enkelt inte fungerar men om du sitter på exempelvis ett Geforce GTX 980 och funderar på att uppgradera till GTX 1080 är det betydligt mer kostnadseffektivt att köpa ett GTX 980 ytterligare för 3 700 – 4 000 kronor än att lägga det dubbla på ett Geforce GTX 1080 – prestandan bör dessutom bli ganska jämnbördig.

Läs även: Geforce GTX 1080 – Så presterar Nvidias nya flaggskepp

Även för dig som inte sitter på äldre GTX 900-kort kan det vara intressant att kika närmare på butikernas lagerrensning. Geforce GTX 970 är dock i samma prisspann som Radeon RX 480 som väntas prestera bättre och vara extremt energisnål, så är du inte die hard Nvidia fan tycker jag personligen att det är värt några veckors avvaktande.

Ett ensamt Geforce GTX 980 eller Geforce GTX 980 Ti kommer i dagsläget och förmodligen en längre tid framöver att ge bättre prestanda per krona än Geforce GTX 1070 och GTX 1080. Med det sagt är skillnaden mot GTX 1070 inte särskilt stor och när det bara slår några hundralappar mellan GTX 1070 samt prispressade GTX 980 Ti-modeller blir det svårare att välja. Märk väl att GTX 980 Ti skalar lite bättre med överklockning än GTX 1070 tack vare sina extra cuda-kärnor.

Dubbla kort ger även mer värme och högre ljudnivå

Värt att notera är samtidigt att Pascal genom sin högre energieffektivitet kommer att leverera samma/bättre prestanda med lägre värmeutveckling. Det ger en mindre skillnad på elräkningen men särskilt när du jämför med dubbla grafikkort bör du kunna få både betydligt lägre temperaturer och även ljudnivåer om du satsar på ett ensamt Pascal-kort i jämförelse med dubbla Kepler. Men även kort mot kort kommer du ha det lättare att hålla ljudnivån och temperaturerna nere på ditt Pascal-kort.

Läs även: Evga överklockar Geforce GTX 1080 till sanslösa 2 835 MHz

Slutligen vill jag addressera det faktum att vissa konsumenter verkar tro att Nvidia inom en ganska snar framtid kommer att sänka priserna även på Geforce GTX 1070 och GTX 1080. Det korta svaret på detta är: Det kan ni glömma!

Nvidia är helt ensamma i prestanda/entusiastsegmentet och säljer fler GTX 1000-kort än man hinner tillverka. Företaget har egentligen ingen anledning att sänka priserna förrän AMD lanserar Vega vilket troligtvis blir som tidigast senare i höst men kanske så sent som nästa år. Så räkna inte med några större prissänkningar förutom tillfälliga lockerbjudande från enstaka butiker.

Fyllt i testlabbet det är. Många Geforce GTX 1080 det blir.
Fyllt i testlabbet det är. Många Geforce GTX 1080 det blir.

I slutändan finns det aldrig ett fullständigt facit för alla konsumenter men förhoppningsvis kan detta hjälpa dig att komma på rätt bana inför grafikkortsköpen i sommar. För er som är sugna på Geforce GTX 1070 och GTX 1080 lovar jag att vi har massvis med godsaker på gång. Svenska grafikkortsguiden 2.0 är på G och med den massvis med tester på nya Pascal-baserade grafikkort.

Det senaste eller mest för pengarna
Vad är viktigast för dig, prestanda/krona eller att ha det allra senaste?

Rubrik

13
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
6 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Jakob KMorkulAnton KarmehedQuestion_TechMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Idus
Medlem
Idus

Hösten 2014 köpte jag mitt ”MSI GeForce GTX 980 Gaming” (Ti hade inte släppts) till kostnaden av drygt 4.700kr. Samma kort är idag drygt 400-1000kr billigare idag beroende på om du köper ”Light Edition” samt vilken återförsäljare du väljer.

Men det är ”bara” 400kr billigare om man jämför ett samma paket – så inte så jättemycket ”rea” än så länge.

Morkul
Medlem
Morkul

”Slutligen vill jag addressera det faktum att vissa konsumenter verkar tro att Nvidia inom en ganska snar framtid kommer att sänka priserna även på Geforce GTX 1070 och GTX 1080. Det korta svaret på detta är: Det kan ni glömma!” nVidia kommer nog inte sänka priserna men de svenska butikerna måste göra det par hundringar. Mellan de Tyska och Svenska butikerna skiljer det normalt sätt ca 200 kronor på topp korten, ingenting man orkar hålla på att beställa från Tyskland för. Som det är i dagsläget kan du hitta 1080 kort för upp till 800 kronor billigare i Tyskland och… Läs hela »

Bo67
Gäst
Bo67

Tycker denna tradition med att sitta på sina grafikkort är dum, blir det inte varmt om rumpan?

Dunkarn
Gäst
Dunkarn

Andra sitter i väntan på ett 1080ti då mitt nuvarande 780ti har fått börja svettas en del nu när den har en del år på nacken!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Det bästa med prissänkningarna är att detta påverkar begagnatmarknaden positivt (för köparen). Kommer nog köpa ett till 980 Ti till hösten, men köper hellre begagnat.

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

Såna här krönikor älskar jag; det är alltid skönt att få ”Karmehedska” råd & rön i det som är en råddig härva. 😀

Jakob K
Medlem
Jakob K

Känns lite tveksamt med en i5-3570k, 4.4ghz, att skaffa ett till gtx 970 för SLI. Lär inte bli för varmt men anar att det kommer bli bottleneckat i spel som Battlefield.