Nvidias lansering av Geforce GTX 1080 frustrerar hela branschen men företagets taktiska prissättning är en succé och fortsätter med dagens lansering av GTX 1070.

Efter en dryg vecka av galenheter på Computex-mässan i Taiwan är man nu återigen på hemmaplan, några erfarenheter rikare och troligtvis några år äldre. Tempot i Taiwan var som vanligt galet och en av de absolut största snackisarna var inte oväntat Nvidias Geforce Pascal-lanseringar. Diskussionerna var lika många som tillverkarna som ville visa upp sina nya partnerlösningar för Nvidias hett efterlängtade grafikkretsar.

Se video: Galax löfte om GTX 1080 HoF: ”Snabbare än de andra”

Basidan av myntet är dock att alla vi pratade med har varit frustrerade och vissa rent ut sagt förbannade. Nvidia har likt en vårdslös grizzlybjörn trampat mer eller mindre alla på tårna, från små medier till gigantiska tillverkare. Medan alla gnisslar tänder är det ingen som vill eller har råd att gå in i klinch med den gröna björnen.

Nvidia har med Pascal och deras Geforce GTX 1080, snart även GTX 1070, levererat grafikkort som konsumenter suktat efter i dödagar. Grafikkorten presterar som en dröm och gör det med låg energiutveckling samt med löften om härliga överklockningspotential.

Problemet är att det knappt finns några kort och att de som finns säljs för saftiga prislappar. Tillgång och efterfrågan har alltid styrt priserna i världsekonomin och GPU-marknaden är inget undantag.

Se video: Vi kikar på Asus Geforce GTX 1080 med nydesignad DirectCU-kylare

Nvidias riktpriser för partners är ett spel för galleriet

Nvidias riktpriser på runt 7 700 kronor för egna referensmodellen GTX 1080 Founder´s Edition fick många att rygga tillbaka. En ångest som Nvidia undermedvetet dämpade när det utlovades partnertillverkade kort för en tusenlapp lägre priser. Redan innan säljstart av nvidias nya flaggskepp stod det dock klart att dessa riktpriser snarare var ett spel för galleriet än något annat.

GTX_1080_cards_05
Geforce GTX 1080 Founder’s Edition i NHW:s testlabb

På den svenska marknaden fanns en enda partnertillverkad modell av Geforce GTX 1080 som var i närheten av Nvidias riktpris på 6 599 kronor. Det var en skräddarsydd deal mellan Nvidias nära partner Evga och datorbutikskedjan Komplett.se. Evga lovade enligt uppgifter till NordicHardware ett 60-tal kort för att kunna skapa kampanjen – Komplett fick in bokningar på 200-300 kort över några dagar. Den specifika Evga-modell som såldes har sedan dess plockats ned från butikslistorna. Förutom obskyra datorbutiker finns det idag ingen som säljer Geforce GTX 1080-kort för ens i närheten av riktpriset på 6 600 kronor, inte sällan ligger prislappen drygt 1 000 kronor över även för de partnertillverkade korten.

Se video: MSI visar nya Pascal-serien med GTX 1080 Gaming X i spetsen

Tillgängligheten på både testkort och butiksexemplar av Geforce GTX 1080 är samtidigt smärtsamt dålig. En anonym källa på en av Sveriges största datorbutiker talar om leveranser av tiotalet kort från några av de största tillverkarna trots att ordersaldot för motsvarande kort ligger på närmare 400 enheter. Med andra ord säljer Nvidia och deras partners i vissa fall 20 gånger fler grafikkort än de i dagsläget kan leverera.

40 gånger fler sålda kort än GTX 980 Ti

Samma källa vittnar om en närmast fanatisk efterfrågan på ett av Nvidias högst prissatta grafikkort någonsin där man i jämförelse säljer upp till 40 gånger fler exemplar än när Nvidia lanserade flaggskeppet Geforce GTX 980 Ti – företagets förra flaggskepp i liknande prisklass.

Ur kortsiktig affärsmässig synvinkel är det inte svårt att förstå Nvidias motivation. Utan konkurrens i entusiastsegmentet och med begränsad tillgång är företagets prissättning ett guldrecept. Det faktum att företagets grafikkort faktiskt också levererar imponerande prestanda gör att både konsumenter och tillverkare mest verkar bita sig i läppen och leva med smärtan.

Nvidia kan snart sälja sina grafikkort själva?

Samtidigt finns det en större oro för Nvidias vårdslösa hantering av både partners och media. Även några av marknadens största komponent- och GPU-tillverkare ser med aktsamhet på utvecklingen hos Nvidia, eller som en företagsrepresentant påpekade under en middag i Taiwan;

– Det är inte omöjligt att Nvidia inom några år slopar oss helt och bara säljer sina grafikkort själva.

En tanke som knappast lär kännas främmande för Nvidia som ser hur deras egen Founder´s Edition-modell kammar hem storkovan med troligtvis lägre produktionskostnader och ändå högre butikspris än många partnerkort.

Se video: Vi klämmer på Gigabytes monsterkort GTX 1080 Xtreme Gaming

Tyvärr är det en trend som nu sägs hålla i sig när Nvidia idag påbörjar säljstarten för Geforce GTX 1070 den 10 juni klockan 15.00 svensk tid. Företaget har skeppat blott ett dussintal testexemplar till medier världen över och i butikshyllorna gapar det tomt som på när några enstaka exemplar av Nvidias egen Founder’s Edition-modell.

Fyra modeller av GTX 1080 snurrar för tillfället i testlabbet på NHW.
Fyra modeller av GTX 1080 snurrar för tillfället i testlabbet på NHW.

Riktpriset för GTX 1070 Founder´s Edition ligger på 4 999 kronor inklusive moms medan partnertillverkade kort har ett riktpris på 4 199 kronor inklusive moms. Det senare ska precis som med GTX 1080 blott vara en ren drömsiffra. De billigaste partnertillverkade korten sägs introduceras på runt 4 500 kronor men flera modeller är likt vid lanseringen av GTX 1080 dyrare än Nvidias egen referensmodell med prislappar på över 5 000 kronor.

Se video: Geforce GTX 1080 Classified – vi klämmer på EVGA:s nya överklockningsmonster

Det är fullt möjligt att vi får se någon enstaka modell hos utvalda handlare som säljs till Nvidias riktpris för partnertillverkade kort men i övrigt fortsätter mjölkningen med rejält tilltagna priser och obekräftade leveranstider.

Jen-Hsun Huang är en rockstjärna

Nvidia Jen-Hsun Huang
Jen-Hsun spänner Nvidia-muskler.

Undertecknad befarade och varnade för mjölkning av konsumenter veckor innan själva säljstarten av Geforce GTX 1000-familjen. Något som tyvärr bekräftades vid säljstarten av GTX 1080, en känsla som även delades av både flera partners och kollegor under diskussioner i Taipei.

Nvidia har sedan dag ett varit den kaxiga aktören på GPU-marknaden där företagets karismatiske och omtalat krävande företagsgrundare Jen-Hsun Huang liknar mer än rockstjärna än en IT-legend när han entrar scener världen över. Nvidia har till skillnad mot AMD alltid jobbat med proprietära lösningar och lite likt Apple velat skapa en egen överlägsen plattform för spelare och PC-användare. Vi förväntar oss helt enkelt att Nvidia ska gå sin egen väg och Jen-Hsun Huang har om något gjort Nvidia starkare än det någonsin varit.

Så när den gröna grizzlybjörnen nu stampar runt i porslinsbutiken är det därför ingen som är varken direkt förvånad eller för den delen vågar ställa sig i vägen. Med marknadens klart mest kraftfulla grafikkort i labbarna är det samtidigt svårt för konsumenter att hålla plånböckerna i fickorna. Det bekräftas i Nvidias försäljningssiffror men tyvärr också i butikernas lagersaldo.

Rätt eller fel prissättning
Tycker du Nvidias prissättning på GTX 1070 och GTX 1080 känns skälig?

29
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
19 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
DurkadurAnton KarmehedMorkulS0urcerr0RJörgen Rehn Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Haglund
Gäst
Haglund

jaha.. Då blir det förmodligen inget av de två… för mig då.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

När AMD köpte Ati trodde jag Nvidias framtid var hotad, men det blev tydligen tvärtom. Samtidigt säljs väl knappast GTX 1080 i sådana volymer att det egentligen spelar någon roll utanför ett väldigt nischat entusiastsegment. Snarare är det väl ett PR-koncept att sprida en bild av att Nvidias produkter är så himla bra att efterfrågan överträffar tillgången, när det egentligen rör sig om en väldigt smal produkt. Tror knappast att Nvidia har något att tjäna på att skippa partnertillverkarna för att i framtiden sälja överprisade grafikkort med undermåliga kyllösningar.

Mattias Neikter
Medlem
Mattias Neikter

Hej Anton! Välskriven artikel som alltid. Tycker ni gör ett superjobb med att hålla oss konsumenter uppdaterade och informerade om företags (nu Nvidias) fula stil. Hoppas ni fortsätter granska företag så att vi konsumenter kan ta ställning om vi vill stödja företaget eller ej. Keep it up! Mvh, Mattias

Pär
Gäst
Pär

Ska bli intressant att se hur det röda laget gör framöver och se deras kort i prestandatester. Jag har alltid gått på mest prestanda för vettigt pris och troligtvis blir AMD bättre ut än Nvidia på den fronten.

Morkul
Medlem
Morkul

Det begränsade tillgången beror på dålig tillgång av gddr5x minnen och ingenting som nVidia råder över så jag har svårt att se hur de kan klandrar för just detta i det här fallet.

Samtidigt skulle det vara kul att se hur priserna blir for 1070 utanför Sverige, 1080 korten har varit betydligt närmare, om inte på, riktpriserna i till exempel Tyskland där de nu går att hitta för straxt under € 700 (hittade ett direkt för € 698 ca 6421:-) utan att ens försöka leta efter billiga butiker.

Medlem
Olle P

”… Founder´s Edition-modell … med troligtvis lägre produktionskostnader … än många partnerkort.”
Enligt HardOCP ”http://www.hardocp.com/article/2016/05/09/nvidia_founders_edition_cards_yea_or_nay/#.V1rJ7hJ0fug” har nVidia tvärt om ganska höga produktionskostnader för sina kort. Man använder samma komponenter och produktionslinor som till Quadro-korten med 5-10 gånger större prislapp. Tidigare referensmodeller har sålts med förlust, och därför bara tillverkats i små serier.

Contiz
Medlem
Contiz

Tråkigt att AMD inte hinner med Nvidias tempo. Tycker dock att det är bra att de kallar ut Nvidia för den skyhöga prisutvecklingen. (under presskonferensen.) Har alltid tillhört det ”gröna laget”, men önskar att AMD kan trampa de gröna på tårna vad det gäller pris/prestanda, så att inte riktpriserna på nya flaggskepp i GPU-marknaden landar uppåt 8000 kr.

5500kr för toppmodell och 4000kr för eftersläntraren har alltid känts som en bra deal som konsument. Nu känns det dessvärre som en otäckt stor slant man måste punga ut om man vill ligga i teknikens framkant.

Durkadur
Gäst
Durkadur

Nu kommer jag att skriva vad jag tänker när jag läser ditt inlägg. Ta det på rätt sätt 🙂

” Tråkigt att höra att Volvo inte hänger med BMW. Jag har alltid köpt BMW själv, men ser gärna att folk köper mer Volvo för det pressar priset på BMW.”

Det är en väldigt märklig inställning att ha. Att fortsätta stödja ett företag som tar ut överpriser och istället hoppas att andra byter.

Jarmo
Medlem
Jarmo

Mycket bra och välskriven artikel. Instämmer helt med det som du skrev. Som tekniknörd så hängde jag dock på Hypen och beställde ett av dom partnertillverkade 1080 korten, får se när det behagar dyka upp bara.

Jörgen Rehn
Medlem

Det jag blir så förvånad över är att det är så många som är så blinda, Nvidia är inte så dominant vad gäller modern prestanda, eller vad vi ska kalla det… Nvidia är starka då det gäller gamla gränsnitt som exvis Direct X9, jämför i DX 12 istället, det är i DX 12 spelen kommer att komma i framöver. Jag skulle aldrig betala 7500:- för många fps i gamla speltitlar, korten som kommer nu, från både Nvidia och AMD, är kort tänkta för framtidens speltitlar, och där tror jag Nvidia kommer att få det tufft med tanke på deras prissättning.… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Tack för ännu en grym krönika, Anton!
Det är sådana här inslag som ger eget liv och magi till NHW. Det gäller egentligen allt som faller utanför sterilt nyhetsrapporterande. Jag saknar tiden då datortidningar tex erbjöd guider hur man helt hardcore kunde byta ut DACen på sitt dyra ljudkort Sound Blaster AWE32 med lödkolv, eller introduktioner till olika programmeringsspråk och OS. Finns ju inte så många hard core nördar längre, men bara att läsa en insiktsfull krönika som denna drar ens minnen tebax till gamla tider med eldsjälar som vände på varje sten för att få fram en bra story!