LG visar världens första 88 tums OLED-TV med 8K-upplösning

9

Häftiga TV-apparater är något CES oftast bjuder rejält på och LG har detta år tagit med sig en 88 tums stor OLED-baserad TV med 8K-upplösning som blir den första modellen i sitt slag att hitta ut på marknaden.

LG har med sig en riktigt mastodont till TV-apparat till CES 2019. Det handlar om en kommande modell med en OLED-panel som mäter 88 tum och en 8K-upplösning. LG:s modell kommer att bli den första i sitt slag som kommer att bli tillgänglig för konsumenter, detta förväntas ske under årets andra halva.

Apparaten visas upp utan några externa högtalare inkopplade. Detta då skärmpanelen i sig agerar som ett högtalarmembran och således kommer inte några ytterligare högtalare att vara ett krav.

På insidan av modellen finns den andra generationens Alpha 9-processor. Denna kommer även att återfinnas i de mindre OLED-modellerna som kommer att lanseras under året. Nyheterna hos denna generations processor inkluderar ett större fokus på AI med funktionerna AI Picture, AI Sound och ThinQ AI.

AI Picture och Sound är väldigt liknande funktioner för olika områden. Picture ska via molnet och en bilddatabas kunna identifiera vad för slags media som konsumeras på skärmen och anpassa bildinställningarna därefter för att ge en optimal upplevelse. Sound fungerar på samma vis men för apparatens ljudinställningar. Exakt vilka inställningar som dessa funktioner kommer att få kontroll över är något som LG:s representanter inte kunde ge ett exakt svar på riktigt ännu.

ThinQ AI är en satsning på att göra TV-apparaterna till en hörnsten i det smarta hemmet. Här har LG implementerat stöd för Google Assistant, Amazon Alexa och andra smarta hemmet-lösningar som Apples Airplay. Detta får sedan sällskap av ett eget gränssnitt som ska underlätta för användare att hålla koll på sitt smarta hem och dess ihopkopplade enheter.

Vi kunde inte få några exakta prisuppgifter för de kommande OLED-modellerna. Sett till vad tidigare modeller med 4K-upplösning har kostat däremot så är prislappar som får plånböcker att gråta något som känns som ett ganska säkert val.Presenteras i samarbete med:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
FonzieBulldog
FonzieBulldog
5 Årtal sedan

Låter ju kul med 8K men eftersom det fortfarande råder delade meningar om vad som är riktig 4K och många 4K filmer som släpps är i 2K format så blir man ju lite frågande!?.

Magnus
5 Årtal sedan
Reply to  FonzieBulldog

Precis, snålar på bandbredden i slutproduktionen ? Väljer typ DCI 2K (CinemaScope cropped) 2048 × 858 2.39:1 1,755,136 och sedan upscaling till 4K. För att titta på vanligt HD material (typ full HD) för så bra bild så möjligt på en 4K (man måste ju fylla ut bilden) behöver man ju betala premium för upscaling processorn i TV:n också. Känns som man skall sitta still i båten ett tag till med sin Full HD TV då man vill ha alla godsakerna i sin 4K TV. Adaptiv bildsynkronisering i form av Freesync, HDR etc. etc. Ang. 8K upscaling av HD och… Läs hela »

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Magnus

Freesync lär vi nog aldrig få se på en TV, ja om den nu inte är ämnad för att använda tillsammans med en dator men även då finns det stora frågetecken om varför. VESA Adaptive Sync är betydligt mer troligt då mer hårdvara stöder det (flera ARM SOCs, Intel o.s.v.). Frågan som kvarstår är dock varför? Då samtliga filmer och live TV har låst Hz 30 (29,97Hz) eller 60 (59,94Hz). Även konsolerna har låst Hz ut även som själva spelet har högre FPS. Så enda anledningen till att ha Adaptive Sync på en TV är för de som vill spela… Läs hela »

Magnus
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Samsung har redan lanserat QLED TVs med officielt stöd för Freesync. Xbox one S och Xbox One X har fullt stöd för Freesync 2. Tror “vanliga” Xbox One endast har freesync (1).

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Magnus

Problemet med Samsungs TV är marknadsförnings materialet. Skriver man Svensk support och fråga får man samma svar. Skriver du till den Koreanska supporter for du dock ett helt annat svar nämligen att det är Adaptive Synk och inte Free Sync. Har nämligen haft denna diskussion förut och kontrollerat med Samsung vad som gäller. Detta har med två saker att göra: #1 Det faktiskt skillnader mellan de två, FreeSync har lite fler funktioner men är kompatibel med Adaptive Sync. Men i många fall är kunskapsbristen stor då de flesta trår att det är samma sak. #2 FreeSync är AMD trademark som… Läs hela »

JB
JB
5 Årtal sedan
Reply to  Magnus

Vi har denna: https://www.samsung.com/se/tvs/qledtv-q7fn/QE75Q7FNATXXC/
Anges klart:
Game Mode
Ja (Auto Game Mode, Game Motion Plus, Freesync)
i specifikationerna, har dock inte testat än, men det är ju kanon att det finns:)

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  JB

Som sagt var maila Koreanska supporten, de svarar på Svarar på engelska frågor, så får du ett helt annat svar.

Edit: Kan också passa på att säga att det finns flera olika monitorer som marknadsförs och säljs som FreeSync men är egentligen Adaptive Sync monitorer. Ingen bryr sig om detta eftersom det fungerar med FreeSync, du missar lite features men det märker oftast inte kunden.

Magnus
5 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Mycket möjligt men att vilseleda kunderna med falska fakta är ju ingen hit isåfall. https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS00079940/ https://www.amd.com/en/press-releases/radeon-freesync-technology-2018jun05 https://news.samsung.com/global/gaming-on-the-big-screen-65-qled-tv-and-49-qled-monitor Men “fully supports” är ju en annan grej. Det kanske inte fullt ut stödjer det ?!?! Precis som du säger kanske inte fullt ut stödjer det. Sedan finns ju fresync och Freesync 2 osv. osv. En mening i sista länken är ju intressant. “At 20 milliseconds when set to “Game Mode”, the input lag of Samsung’s QLED TV Q8C is the lowest amongst TVs on the market, and Samsung’s CHG90 QLED Gaming Monitor fully supports Radeon FreeSync 2™ technology, which aims to reduce… Läs hela »

Morkul
5 Årtal sedan
Reply to  Magnus

För att vara 100% säker har jag skrivit till Samsungs Koreanska support igen och frågat om beskedet jag fick tidigare var med eller utan firmware uppdateringen. Får återkomma när jag fått ett svar.