Ljudnivån i fokus – Vi testar Asus Geforce GTX 780 Strix

1
Asus_780_Strix

Asus lanserar nya grafikkort under namnet Strix och vidarutvecklar sin kylardesign Direct CU II för att tillfredställa den krävande entusiastens önskningar om låg ljudnivå och hög prestanda. NordicHardware detaljstuderar konceptet och finner stora fördelar men och en del brister.

Även om Asus inte alltid hamnar högst upp i diagrammen när företagets produkter testas så är de nästan alltid med i toppen. Kylardesignen har prisats för sin effektivitet och design samtidigt som den manuella överklockningsförmågan sällan är något att klaga över – företaget tillverkar helt enkelt kvalitetsprodukter som är på ungefär samma nivå som de bästa konkurrenterna – Ger den nyligen lanserade Strix-serien företaget ett markant övertag över konkurrenterna eller om omdesignen mer kosmetisk?

– OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass

Asus_GTX_780_Strix_02

Asus Strix GTX 780 6GB – knäpptyst i idle men för ljudlig under belastning

Asus riktar sin nya Strix-serie mot gamern och entusiasten som efterfrågar vågad och intelligent design där krav på mycket låg ljudnivå är central – speciellt i vila och låg belastning. Detta är anledningen till företagets nya grepp med en fläktkurva som håller fläktarna avstängda och helt tysta upp till 65 grader på grafikkärnan. Detta leder till ett system som fram till att grafikkortet belastas håller en mycket låg ljudnivå – decibelvärdet uppgår till endast 34,4 decibel vilket är cirka 0,1 – 0,2 lägre än de resultat som uppmätts i vila med de flesta kort.

Intressant koncept men inte klassledande

Kortet levereras även med dubbel mängd minne (6 gigabyte totalt) och en fabriksöverklockning om 889 megahertz i bas och 941 megahertz boost (upp från 863/900 för referens) varför kortet presterar något bättre än referensexemplar från fabrik. Extra prestanda är alltid välkommet men i fallet av Asus Strix GTX 780 kommer prestandan dock med nackdelen att ljudnivån trillar upp åtskilliga steg vid belastning till lätt obekväma 37,9 decibel. De omarbetade fläktarna får jobba hårt för att hålla temperaturerna i shack efter att 65 grader nås – onödigt hårt då den uppmätta maxtempen hamnar på 75 grader celsius vilket är för lågt satt för redaktionens smak.

sound_load

Bättre hade varit att låta temperaturen stiga något högre och på så vis hålla nere ljudnivån. Vidare har kylaren med nuvarande mjukvara en tendens att försöka hålla nere varvtalet så länge som möjligt för att sedan mycket aggresivt öka hastigheten under en kort period vilket ger en ganska fluktuerande ljudbild – generellt brukar stabil ljudnivå vara att föredra men bedömningen varierar såklart från person till person. Vårt intryck är emellertid att Asus kan behöva fila på mjukvaran något för att nå optimala resultat.

NHMarks_2560

I våra prestandatester kan vi se att Asus GTX 780 Strix är ett väl presterande kort, men inte klassledande. Kortet presterar i linje med den äldre DirectCU II-varianten från Asus, något bättre än modellerna från PNY och MSI, men strax bakom EVGA och Gigabyte. Notera att fullständiga prestandasiffror i fler upplösningar finns att läsa i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass.

Asus_GTX_780_Strix_10

Höga frekvenser vid manuell överklockning

När det kommer till manuell överklockning med volten satt till 1 212 millivolt når vi respektingivande 1 200 megahertz i nominell boostfrekvens och hela 1 293 megahertz i maximal boostfrekvens på kärnan medan minnet hamnar på en habil nivå om 7 gigahertz för en total minnesbandbredd på 336 gigabyte per sekund. Som bekant så skalar också Nvidias Kepler-arkitektur mycket väl med ökade klockfrekvenser och kortet presterar synnerligen väl i dessa frekvenser. Värt att påpeka är att alla exemplar är olika och att dessa resultat endast bör ses som vägledande samt att de ökade frekvenserna och den höjda volten även resulterar i ett varmare kort och en upplevt högre ljudnivå. Klart är dock att Asus omarbetade kretskort och effektiva kylare levererar goda marginaler för manuella justeringar av klockfrekvenserna.

Sammanfattningsvis har Asus uppdaterat sitt tidigare koncept med en intressant och bitvis strålande kylare som emellertid dras med något för hög ljudnivå under belastning. Produkten kan, efter en behövlig mjukvaruppdatering, vara en god kandidat till en högpresterande HTPC genom sin tysta ljudprofil i vila och vid låg belastning. Däremot kan inte lösningen sägas prestera lika bra i ett entusiastsammanhang då tystare GTX 780-produkter med likvärdig prestanda redan finns på marknaden för samma eller lägre pris.

Asus_GTX_780_Strix_09

“Asus levererar med sitt nya Strix-koncept en intressant tapning på Nvidia GTX 780 som presterar utmärkt i vila och låg belastning till en extremt låg ljudnivå. Fläktstyrningen gör att fläktarna står helt still upp till 65 grader celsius varför kortet lämpar sig till system som vid vanlig användning såsom kontorsarbete och filmtittande behöver vara tysta. Problemet är en något för hög ljudnivå vid belastning och en ojämn fläktkrurva med frekventa toppar och dalar i rotationshastigheten som försämrar upplevelsen. Prestandan är det dock inget fel på samtidigt som det egendesignade kretskortet och kylarlösningen klarar av att hålla kortet stabilt vid kraftig manuell överklockning. Sammanfattningsvis är Asus Strix GTX 780 en i grunden bra produkt med en i dagsläget unik funktion men även ett par nackdelar och en tveksam prissättning.” – Svenska grafikkortsguiden prestandaklass – 2014-06-13

Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass

Asus har tagit fram ett intressant koncept med sin Strix-serie grafikkort, och vi ser fram emot att se hur den uppdaterade kylaren kan appliceras på andra grafikkretsar både från Nvidia och AMD. Just GTX 780 Strix har dock inte visat sig erbjuda tillräckligt med fördelar för sin prislapp för att kunna roffa åt sig en utmärkelse i guiden, och således står våra utmärkelser kvar oförändrade tills vidare.

Notera att den här artikeln endast är en kortfattad sammanfattning av kortets egenskaper och omdöme. För en fullständig genomgång och alla våra resultat kan du kika i Svenska grafikkortsguiden – prestandaklass.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
johnjensen
10 Årtal sedan

Tror att detta kort passar oss som surfar mycket och spelar då och då. Men.kaan man inte ställa in flläktkurva på ett gtx 680 top eller är lägsta nivå fast?