Meridian X-clio ATX Black

0

Meridan är inte direkt en känd chassitillverkare på den svenska marknaden och när vi nu tittar närmare på deras X-Clio frågar vi oss om man trots detta kan leverera ett bra chassi.

Det är dags för en lite mindre låda som passar mer för folk som inte har väldigt mycket pengar eller kanske bara inte vill spendera allting på själva lådan. Designen på själva chassit har en egen profil och som många andra chassi i dagsläget använder den sig av lite ljuseffekter för sticka ut från mängden. Trots sin låga prislapp ger den blänkande lacken ett fint förstaintryck. Sen så har man även lagt till lite andra finesser som kan ge chassit mervärde.


ME X-Clio Black ATX : Specifikationer
Lådtyp:
ATX Miditower
Sidpanel:
Ett gallerkryss med en 80*80*25 mm LED fläkt
Dimensioner:
200.0 mm ( W ) x 430.0 mm ( D ) x 440.0 mm ( H )
Vikt:
6.0 Kg
Moderkort:
12″ x 9.6″ (ATX),

9.6″ x 9.6″ (Micro ATX) ,

12″ x 13″ (Extend ATX)
Kylningssystem:
En medföljande 80*80*25 mm fläkt i sidpanelen
Plats för två 80*80*25 mm fläktar bak
Plats för en 80*80*25 mm fläkt fram
Färg:
Svart
Material:
Plåt
Interna enheter:
5 x 3.5″
Externa enheter:
4 x 5.25″, 2 x 3.5″
Nätaggregat:
Övrigt:
Temperaturmätare
Lysdioder i fronten
Designat gallerkryss på sidpanelen
Skruvlös funktion på 5,25″ platserna
Pris:
~500 SEK

X-Clio är en relativt liten låda vilket gör att den är ganska lätt trots att den är gjord i plåt istället för aluminium. Eftersom det är en ATX låda så får du plats med alla typer av ATX moderkort och det är ganska gott om plats att installera moderkortet på.

När det gäller kylningen så har de valt att inte inkludera fläktarna som behövs för att fylla upp fläktplatserna utan har endast valt att ha en medföljande LED fläkt i sidpanelen för utseendets skull. Dock finns det fina förutsättningar för kylningen om man bara har fläktarna redan.

Det följer inte med något nätaggregat i denna budgetlåda utan man får helt enkelt nöja sig med sitt gamla nätaggregat, ett plus var dock att det var väldigt enkelt att installera ett nätaggregat i lådan. Det finns även ett hårddiskrack som var extremt lätt att ta ut ur lådan vilket verkligen var ett stort plus för en sån budgetlåda.

Vi ska inte gå in mer på detaljer kring ME X-Clio Black ATX här utan vi kastar oss direkt vidare i recensionen.


X-Clio är vad man skulle kunna kalla för en budgetlåda, den är inte gjord för att skrika ut i mängden att man har en jättegrym och dyr låda utan den är relativt charmig med ett snyggt utseende och tillräckligt låg prislapp för att vara attraktiv för alla.

 

 

Frontpanelen är i plast som med de flesta lådor och de har valt att köra med sitt X-tema både i fronten så som på sidpanelen. Krysset som är på sidpanelen är gjord i galler för bättre luftflöde samt att de har satt en 80*80*25 mm blå LED fläkt mitt i krysset. De har även satt lysdioder i fronten för utseendets skull som de även har skickat med instruktioner hur du ska byta ut om du till exempel vill ha andra färger på dem. En temperaturmätare följer med i lådan som visar temperaturen i en blå LED display i fronten på ett smidigt sätt.

 

 

De har valt att sätta USB och Firewire portarna i en liten lucka ovanpå lådan vilket är en ganska smidig position ifall att man har lådan ståendes på golvet. När man kollar på de lite renare sidorna som inte är designade så ser man hur den blanka svarta lacken gör sig rättvisa då man nästan kan spegla sig på den vilket ger en läcker effekt.

 

 

Det här chassit är relativt litet men har fortfarande den vanliga standarden för ett miditower med fyra stycken externa 5,25″ platser. I övrigt så hittar man inga större finesser utvändigt på denna låda förutom hårddisklamporna som sitter bakom den lilla reklamplatsen där alla kan sätta sina favoritklistermärken som följer med många hårdvaruprodukter.

 

 

 


När man öppnar lådan så får man en bättre titt på fläkten som sitter i sidopanelen och till mångas förvåning så är anordningen rund efter märket men som tur är så är fläkten fortfarande en standard 80*80*25 mm fläkt som går att byta ut ifall att den skulle gå sönder. I botten av lådan hittar vi en liten kontroller som matar ut strömmen till lysdioderna och temperaturmätaren och så vidare.

 

 

Hårddiskracketet i den här lådan vart jag riktigt imponerad av för att det var så smidigt och enkelt att handha, man trycker bara på knappen som sticker ut och sen glider racketet nästan ut av sig själv. Med plats för fem stycken hårddiskar så är det helt klart godkänt med hårddiskutrymme för en sån här låda.

 

 

Baktill har de valt att sätta smidiga snap-on funktioner istället för skruvar på kortplatserna, många kanske fortfarande föredrar skruvar för att man alltid kan lita på dem men det är väldigt mycket smidigare att slippa leta en skruvmejsel vid ett snabbt byte. De har även valt att sätta skruvlösa funktioner på 5,25″ platserna vilket snart börjar bli standard i dagens lådor, fördelen med den här anordningen är att man slipper skruva fast något på enheten som ska in innan.

 

 

Tack vare att det inte är en väldig massa onödig plåt runt nätaggregatsplatsen så är det smidigt att installera ett nätaggregat vilket är en fördel.

 


När det gäller kylningen i den här lådan så hade den varit klart bättre om de valt att sälja lådan med mer fläktar i men potentialen finns där i alla fall. I sidpanelen har vi en 80*80*25 mm blå LED fläkt som sitter där för utseendets skull samt för att dra in lufta i lådan. Krysset som de har designat på sidpanelen är gjort i galler vilket även det gör att mer luft kan strömma in i lådan.

 

 

Bak i lådan har de gjort i ordning för att installera två stycken 80*80 mm fläktar för att ge så stort utblås som möjligt då det bara förbättrar funktionen med ett kryss gjort av galler. Eftersom de inte har en massa onödig plåt runt nätaggregatsplatsen så kan ett bra nätaggregat hjälpa till att sköta kylningen på ett effektivt sätt. De har valt att göra plats för en 80*80 mm fläkt i fronten också för att ge kylningen direkt mot hårddiskarna vilket är en fördel.

 

 

Hade gärna sett att de kastat in lite billiga fläktar på de tomma platserna istället, fast har man extra fläktar hemma redan så är det ju inget problem längre.


Designen på den här lådan är ganska stilren med ett trevligt inlägg av X-et som personifierar lådan och ger den ett eget uttryck. Lacken har de verkligen lyckats med då den är blänkande nattsvart vilket verkligen hjälper till med att få ett stilrent utseende. Som de flesta lådor nuförtiden så matchar man ihop detta med blå fläktar och lysdioder för att lådan ska kunna se lite tuffare ut. När det gäller den här lådan så måste jag erkänna att de valt att lägga till lysdioderna endast för att få det att se snyggt ut och inte gått i överstyr.

Tyvärr så får vi inte se några fläktar ditsatta för prestandans skull utan endast en för utseendets skull så funderar ni på att köpa den här lådan så räkna med kostnaden för nya fläktar om ni inte redan har ett lager där hemma. Det finns tre platser kvar att fylla vilket skulle komplettera kylningen till en så här relativt liten låda.


Eftersom lådan inte är så stor så är den inte heller så tung även fast den endast är gjord i plåt, fördelen med det är ju att vi får ett billigare pris på lådan. När det gäller utrymme inuti lådan så är det tillräckligt för dem flesta med ett fenomenalt hårddiskrack och många skruvlösa funktioner ger en funktionabel känsla.


För att summera den här lådan så är det en smidig, funktionabel liten låda med ett eget personifierat utseende där de verkligen har lyckats kombinera stil med funktionalitet. Kasta in lite fläktar till i köpet så skulle den vara så gott som perfekt. Prislappen för den här lådan ligger på ca 500:- vilket är ganska lagom, men då ska man vara medveten om att man får införskaffa sitt eget nätaggregat.


 

ME X-Clio Black ATX

Fördelar:

+ Smidigt hårddiskrack
+ Enkel installation av nätaggregat
+ Vacker blänkande lackering

+ Skruvlösa funktioner

Nackdelar:
– För få medföljande fläktar

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments