MSI R9 290X Lightning och Asus R9 290X Matrix – Definitionen av overkill

3
Lightning_matrix_inledning

Lightning_matrix_inledning

Den här gången ska vi ta en titt på två grafikkort som anpassats för riktigt extrem överklockning, helst med exotisk kylning som flytande kväve. Båda korten kommer med imponerande strömförbrukning och komponentuppsättning – men är Radeon R9 290X och Hawaii XT verkligen rätt grafikkrets för ändamålet?

I den här uppdateringen till vår grafikkortsguide i prestandaklassen är det dags att ta en titt på de två vassaste överklockningsanpassade modellerna av AMD:s flaggskeppsgrafikkort R9 290X – MSI R9 290X Lightning och Asus R9 290X Matrix. Båda korten kommer med en rad olika finesser för att pressa frekvenserna hos Hawaii-kretsen till sin spets, och vi låter de två monsterkorten stångas i vårt testlabb.

OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass.

MSI_Asus_290X_standoff_002

  R9 290X Referens Asus R9 290X Matrix MSI R9 290X Lightning
Krets Hawaii XT Hawaii XT Hawaii XT
Streamprocessorer 2 816 st. 2 816 st. 2 816 st.
Minne 4 GB GDDR5 4 GB GDDR5 4 GB GDDR5
Minnesbuss 512 bit 512 bit 512 bit
GPU-frekvens 1 000 MHz 1 050 MHz 1 080 MHz
Minnesfrekvens 5 000 MHz 5 400 MHz 5 000 MHz
Videoutgångar 2 x DVI-DL
1 x HDMI 1.4a
1 x DP 1.2
2 x DVI-DL
1 x HDMI 1.4a
1 x DP 1.2
2 x DVI-DL
1 x HDMI 1.4a
1 x DP 1.2
Strömförsörjning 2 x 6 pin 2 x 8 pin 2 x 8 pin + 1 x 6 pin
Längd 277 mm 279 mm 302 mm

Båda grafikkorten bjuder på en överklockning direkt ur fabrik, men Asus och MSI har valt att balansera sina kort annorlunda. Asus satsar på en ganska mild överklockning på GPU:n, som landar på 50 megahertz över fabriksfrekvensen. Däremot har de också skickat med en överklockning på grafikminnet, som ligger på 400 megahertz över den effektiva fabriksfrekvensen. MSI har i sin tur ingen överklockning på grafikminnet, men har en något högre frekvens på GPU:n, som landar på 1 080 megahertz totalt.

Strömförsörjning i överflöd

Eftersom båda korten riktas mot överklockare kommer de med en kraftfullare strömförsörjning än referensmodellen, och här drar MSI det längsta strået med sin imponerande uppsättning strömanslutningar. Vi kommer kika närmare på både strömanslutningarna och komponenterna på kretskortet längre ner.

MSI_Asus_290X_standoff_001

Båda korten har kylare som bygger vidare på de båda företagens tidigare designer, men här är det MSI som sticker ut ur mängden mest. Asus DirectCU II-kylare har främst en mer strömlinjeformad design och grövre värmerör än sina billigare varianter, medan MSI:s variant av Twin Frozr-kylaren skiljer sig mer markant. Här har de tryckt in en extra fläkt och betydligt tjockare kylflänsar.

Värt att notera för MSI:s kylare är den extra fläkten i mitten, som inte styrs på samma sätt som de övriga två. Vi har inledelsevis haft en del problem med auto-läget på den här fläkten vilket lett till onödigt hög ljudnivå utan belastning. Efter diskussioner med MSI har man nu bekräftat en lösning på problemet med fläktregleringsverktyget VGA Fan Control.

MSI_Asus_290X_standoff_004

Asus använder sig av dubbla 8-pinskontakter istället för en 8-pin resp. 6-pinskontakt som är standard på R9 290X, samt en extra 4-pins molexkontakt i kortes bakre del. MSI är dock snäppet värre, och inte bara matchar de dubbla 8-pinskontakterna utan även trycker in en extra 6-pinskontakt. Det är bland det mest rejäla vi har sett på något grafikkort, och vi kan med ganska stor säkerhet konstatera att energibrist inte kommer vara vad som sätter gränsen för kortets överklockning.

Hawaii har inte mycket mer att ge

Medan vi inte har använt oss av mer exotiska kylningsmetoder som flytande kväve så har vi undersökt hur långt vi kunnat pressa korten med deras inkluderade luftkylning. Vad vi snabbt kunnat konstatera är att det inte är någon tvekan om att båda modellerna har fina och användbara funktioner för just överklockning. Av de två så är det dock MSI som lyckas ta sig några steg längre än Asus. MSI R9 290X Lightning når en GPU-frekvens på 1 200 megahertz och en effektiv minnesfrekvens på 6 400 megahertz. Asus R9 290X Matrix lyckas i sin tur nå 1 150 megahertz respektive 6 000 megahertz.

MSI_Asus_290X_standoff_003

Båda korten får hjälp av sina rejäla strömförsörjningslösningar men tyvärr är det ingen mirakelmedicin. Vi kan nämligen konstatera är att AMD:s Hawaii XT-krets helt enkelt inte tycks vara en vidare pigg överklockare på luft i sin natur – kretsen är helt enkelt för varm och strömtörstig för att ge ett riktigt bra överklockningsutrymme med konventionella kylningsmetoder. Än värre är att de flesta rapporter indikerar att inte heller exotisk kylning verkar ge allt för stora förtjänster, AMD:s Hawaii-kisel är helt enkelt inte kapabel att nå mycket mer än 1 300 – 1 350 megahertz oavsett kretskort och modifikationer.

Däremot kan vi se att minnet är desto piggare, då det inte hålls tillbaka i samma mån av Hawaii-kretsen. 4 gigabyte GDDR5-minne i uppåt 6 400 megahertz över en 512-bitars minnesbuss är inte att leka med för bandbreddsfanatikern, och MSI:s modell beräknas ha en bandbredd på 409,6 gigabyte per sekund med vår överklockning.

Battlefield3_OC_color

Även Asus R9 290X Matrix håller väl tilltagna 384 gigabyte per sekund med sin lite lägre minnesfrekvens på 6 000 megahertz. En anledning till att MSI når längre med sina minnen är att Asus använder lite billigare minneskretsar från Elpida, medan MSI har använt sig av lite mer påkostade kretsar från Samsung. Anledningen ska dels vara att Asus vill hålla nere kostnaden på sitt redan ganska rejält prissatta grafikkort, samt att tillgången är mer begränsad på Samsung-kretsarna.

Definitionen av overkill

Överlag känns det svårt att motivera Radeon R9 290X som en överklockningskrets annat än för nischade och extrema överklockare. Konsumenter som vill ha mest för pengarna kommer snarare vara mer intresserade av Radeon R9 290 eller Nvidias motsvarande alternativ, som även är betydligt svalare. R9 290X ligger helt enkelt på en kombination av pris, värme och strömförbrukning som gör den svårrekommenderad oavsett målgrupp med dagens prestandabild.

Asus och MSI:s nya deltagare blir ytterligare två särskilt överklockningsanpassade grafikkort i vår guide, där det senaste bidraget var Asus Gefroce GTX 780 Ti Matrix Platinum. De överklockningsanpassade korten tenderar att hitta ut på marknaden när tillverkare känner att de har har börjat hitta rätt med sina konsumentinriktade varianter av respektive krets. Dessa grafikkort kan sträcka sig långt i frekvens i händerna på den som är villig att använda extrema kylningsmetoder, men bidrar inte med särskilt mycket för vanliga konsumenter.

Men medan vi i det gröna lägret kan se en större effekt av kraftfullare kretskort och effektivare kylning är det i fallet med AMD tyvärr själva grafikkretsen som helt enkelt sätter stopp – även för de flesta med större ambitioner.

Omdöme: Asus Radeon R9 290X Matrix 4GB

“Asus erbjuder mängder av finesser för överklockaren med sitt Radeon R9 290X Matrix, även om det här finns betydligt fler frågetecken än för dess syskonkort baserat på GTX 780 Ti. Hawaii-kretsen är inte en överklocknigsvänlig krets i sin natur då den pressar sina ström- och temperaturgränser redan ur fabrik, och det krävs verkligen extrema kylningsmetoder för att få ut någon överklockningsmarginal från kortet. Dessutom använder det inte lika högkvalitativa minnen som konkurrenten från MSI. På grund av sin pris och prestandabild har vi idag svårt att rekommendera Radeon R9 290X över huvud taget och den här typen av påkostade modeller blir snarare en skrytprodukt än fyller ett reellt behov.” – Svenska Grafikkortsguiden Prestandaklass – 2014-04-11

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Omdöme: MSI Radeon R9 290X Lightning

MSI_R9_290X_Lightning_002.jpg

“MSI levererar ett riktigt kraftpaket med sitt Radeon R9 290X Lightning, även om det precis som Asus variant kräver flytande kväve för att verkligen kunna visa vad det går för. Hawaii-kretsen är helt enkelt inte kapabel att nå mycket högre frekvenser och särskilt inte med traditionell luftkylning. Dock lider inte minnet av samma symptom, och de rappa Samsung-kretsarna i MSI:s kort kunde klockas hela vägen upp till 6 400 megahertz för en riktigt rejäl bandbredd. Som vi skrev i omdömet för Asus konkurrerande variant har vi dock svårt att rekommendera ett köp av R9 290X oavsett form idag, och dessa påkostade varianter är inget undantag. R9 290X Lightning är ett imponerande stycke ingenjörskonst, men dessvärre också på många sätt pengar i sjön.” – Svenska Grafikkortsguiden Prestandaklass – 2014-04-11

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Marknadsanalys och uppdateringar i grafikkortsguiden

Grafikmarknaden har i övrigt inte rört sig något extremt sedan vår senaste uppdatering. Priserna visar inga större tendenser till förändring, och förutom den vanliga strömmen av rykten om kommande generationer av kort så finns det till synes inte mycket nytt på horisonten. AMD har fått ut sitt dubbelkretsade grafikkort Radeon R9 295X2 som du kan läsa vårt test av här, och innan sommaren kommer även Nvidia släppa sitt påkostade dubbelkort GTX Titan Z.

Det är fortfarande ont om Radeon R9 290-kort i handeln och även om uppgifterna kring varför så är fallet går isär är det inget vi ser en vändning på i första taget.

För en fullständig genomgång av MSI R9 290X Lightning och Asus R9 290 Matrix rekommenderar vi er att läsa vidare i Svenska grafikkortsguiden.

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
dj christian
dj christian
10 Årtal sedan

Bra test men synd att bilderna är så komprimerade.

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”dj christian”]Bra test men synd att bilderna är så komprimerade.[/quote]
Hej Christian, det hade blivit något knas med bilduppladdningen men nu är de uppdaterade med betydligt mer rimlig komprimeringsgrad! 🙂

zapp
10 Årtal sedan

“AMD:s Hawaii-kisel är helt enkelt inte kapabel att nå mycket mer än 1 300 – 1 350 megahertz oavsett kretskort och modifikationer.”

Du får nog ta och uppdatera det där: [url]http://www.techsweden.org/content/nyheter/moonman-tar-nytt-rekord-i-ungine-heaven-xtreme-r4985[/url]