MX200 och BX100 – vi testar vårens snabba och plånboksvänliga SSD:er från Crucial

1

Summering

Vi börjar närma oss slutet på SATA-eran och de flesta tillverkare föbereder nu övergången till PCIe-baserad lagring istället för SATA. SATA är dock långt ifrån dött och troligtvis så kommer SATA enheter att fortsätta leva kvar länge i mellanklass- och budgetsegmentet. Idag har vi testat två enheter som kvalifiserar sig i just de två kategorierna. Båda enheterna som vi testar idag är egentligen uppföljare till dagens Crucial MX100.

Crucial BX100 500GB

Crucial BX100
Omdöme från: 2015-02-10
+ Bra prestanda
+ Inga “onödiga” funktioner för sin prisklass
– MX100 kostar i dagsläget lika mycket och är snabbare samt har fler funktioner.

BX100 är Crucials nya budgetenhet och kommer att över efter MX100 rent prismässigt. Med lite tur så kommer vi att få se dessa enheter med ännu lägre pris jämfört med MX100. Enheten i sig bygger på Silicon Motions SM2246EN-kontroller. Denna har sedan parats med Microns 16 naonometers ONFI-NAND. Detta gör enheten mer lik Corsair Force LX än föregångaren MX100. Däremot så har Crucial/Micron modfierat enhetens firmware. Den saknar också stöd för TCG Opal 2.0 och IEEE1667 som finns på MX100.

Prestandamässigt så ligger enheten i klass med storebröderna i MX100 och MX200, i alla fall så länge man håller sig till 500GB-modellen. De mindre modellerna kommer ha betydligt sämre skrivprestanda och därför vara mycket långsammare. Vi kommer givetvis att försöka få in dessa för test så vi kan avgöra hur stor skillnad det blir.

Allt som allt så ser BX100 ut att bli ett bra budget alternativ. Däremot så hade jag gärna velat ha ett ännu lägre pris på den. Det ser ut som BX100 kommer att släppas med ungefär samma pris som MX100. MX100 presterar lika bra eller lite bättre, och har dessutom betydligt mer funktioner. Så länge MX100 finns kvar så finns tyvärr ingen plats för BX100.

Crucial MX200 500GB

Crucial MX200
Omdöme från: 2015-02-10
+ Bra prestanda
+ Stöd för hårdvaruaccelererad bitlocker
+ Kondensatorer för att skydda data vid strömavbrott
– Långsammare än 850 Evo
– Dyrare än MX100 trots samma prestanda/funktioner
– Bara 3 års garanti

Den riktiga uppföljaren till MX100 är Crucials nya mellanklass-SSD MX200. Hårdvarumässigt så är de båda enheterna nästan identiska. Minneskretsarna är säkerligen lite nyare och firmware är uppdaterad. I övrigt så används samma kontroller och ungefär samma spesifikationer. Den stora skillnaden ligger i en ny funktion som man döpt till Dynamic Write Acceleration eller DWA. DWA är en SLC-cacheteknik likt Samsungs TurboWrite och Sandisk nCache. Denna funktion används genom att lagra data som SLC först och sedan gradvis skriva över det till MLC. Detta ökar skrivprestandan avsvärt på de mindre modellerna. På vårt 500GB testexemplar så utnyttjas redan kontrollern fullt ut och därför är inte DWA aktiverat på vårt test exemplar. Faktum är att det är endast 250GB-modellen som har DWA (250GB-modellen är den minsta, 120GB-modellen är borttagen). Så vårt testexemplar är i princip exakt likadan som föregången MX100 512GB.

Givetvis så finns alla funktioner kvar från MX100. Det betyder stöd för hårdvaruaccelererad kryptering enligt TCG Opal 2.0 och IEEE1667-standarderna. Det betyder också att enheten har ett grundläggande strömskydd i form av kondensatorer. Dessa äger inte samma skydd som hos enterprise-enheter, men det hjälper till att skydda mot datakorruption i enhetens interna register och tabeller.

Prestandamässigt så är MX200 lite av en besvikelse. Enheten presterar identisk med MX100 (inte så konstigt eftersom det är samma hårdvara) men till en högre prislapp. Det är fortfarande inte en dålig SSD och du kommer garanterat bli nöjd med den. Men jämför man med MX100 så är den likvärdig på allt utom priset, där den är sämre.

Nu har vi inte testat 250GB-modellerna av vare sig BX100 eller MX200. Dessa modeller kommer nog att vara ännu mer intressanta då de flesta som läser våra artiklar är intresserade av just den kapaciteten. Dessutom så hoppas vi kunna testa Crucials DWA-teknik och se om den faktiskt gör någon skillnad för prestandan. Så håll utkick för fler tester av Crucials nya SSD-enheter här på Nordichardware.

Som vanligt, titta in i Svenska SSD-Guiden för samtliga testresultat, omdömen och utmärkelser. Vi har nu även registrerat en ny domän som gör det lättare att komma ihåg – www.ssder.se
Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Ägd
Ägd
9 Årtal sedan

Till er som äger Crucial diskar och har stora prestandaproblem i Windows! Det finns en lösning. Har skrivit en guide på Crucials forum.
http://forum.crucial.com/t5/Crucial-SSDs/Solution-Crucial-V4-runs-fast-in-linux-Benchmarks-Manual/td-p/162462
Sammanfattningsvis är lösningen: linux, ext4 och ext4-flaggan ‘barrier=0’. Barrier kommer leda till en “fsync operation relaxation”, vilket Crucials Micron kontroller är dålig på att utföra.

You’re welcome!