Small preview image

Strömförsörjning är ett evigt bekymmer speciellt när man kommer in på att diskutera helt rena källor. Det finns både för- och nackdelar med existerande typer av kraftverk. Nu har dock forskare vid Georgia Institute of Technology (bilden därifrån) presenterat en nanogenerator som kan utnyttja saker som ultrasoniska vågor, vibrationer eller rent av ett blodflöde för att generera en ström. Genom en samling zinkoxidtrådar som befinner sig i ett sicksack-mönster vid en elektrod så kan denna lilla “krets” agera generator. Zinkoxid har nämligen en ganska unik egenskap i att när trådar av denna viker sig så producerar de en elektrisk laddning.

Genom att placera elektroden så att det finns ett ytterst litet mellanrum mellan zinktrådarna och elektroden så kan de korta trådarna lämna över den laddning som skapas när trådarna böjs av utomstående krafter. Tidigare har man bara kunnat använda en enda tråd av zinkoxid, men nu har man lyckats komma fram med metod där man kan tillverka stora mängder av dessa med endast mikrometer mellan dom.

Forskare in om flera olika områden har länge sökt sätt att kunna driva nanoutrustning av olika slag men inte haft tillgång till en strömkälla av likartad storlek. Även om detta inte är en färdig fungerande produkt så är det en klart möjlig lösning längre fram, men enligt forskarna så ska det fortfarande krävas en hel del optimeringar av tillverkningen för att vi ska vara riktigt nära en fungerande nanogenerator.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments