Användningsområden och sammanfattning
Vårt helhetsintryck av Intel WiDi (Wireless Display) är minst sagt blandat. Installationen och användning är ruggigt enkel till den mån att vi aldrig behövde uppsöka en manual – allt bara fungerade och det kändes naturligt att använda. Tekniken eller snarare mjukvaran saknar helt möjligheten att ändra på några inställningar, förutom vilken/vilka skärmar man vill visa bild på.
Uppspelningen av Full HD-material (1 920 x 1 080) var inte alls så bra som vi hade hoppats på, troligtvis på grund av störningar utifrån då WiDi använder sig av 2,4 gigahertz-frekvensbandet likt WiFi som det baseras på. Uppspelning av material i HD (1 280 x 720) fungerade dock klockrent. Det är en liten men ändå mycket tydligt fördröjning vid användning, vilket gör att tekniken är så gott som värdelös för spel i dagens utförande. Stödet för Dolby Digital 5.1 och HDCP är tillägg som säkert är välkommet bland de filmentusiasterna som intresserar sig av tekniken, dock saknas det stöd för DTS. Tyvärr är det här påståendet motsägelsefullt, när vi precis sagt att vi fick svårigheter med Full HD-material.
Trots nackdelar är tekniken långt från värdelös. Är man inte kräsen med sitt filmtittande eller inte ser på film i Full HD är det klart värt att tänka på. Ett användningsområde som redaktionen stött på ute på fältet är presentationer. När vi var förbi hos Intel inför lanseringen av Ivy Bridge hade de en presentation och använde just WiDi för att klona bilden på en bärbar dator över till en projektor. För den som ofta håller i presenationer med Powerpoint och PDF skulle vi våga kalla tekniken för en “perfekt” lösning.
Vad vi vill ha av WiDi i framtiden är fler inställningsmöjligheter. När det går att ändra upplösning på den mottagande skärmen man har adaptern inkopplad i samt ändra från 2,4 till 5,0 gigahertz-frekvens på signalen, är WiDi en sån teknik vi ser skulle passa in i varje hem. Vi hade även gärna sett att tekniken fungerat med samtliga bärbara datorer och inte bara datorerna med Intels processorer och nätverkslösningar, men det är mer önsketänkande från vår sida. Eller så väljer man att se det som ett mervärde i Intels plattform.
Netgear Push2TV PTV2000 är prisvärd
Tittar vi på Netgear Push2TV PTV2000 som det här testet i grund och botten baseras på är det en väldigt liten enhet som knappt tar upp någon plats. Strömförbrukningen specificeras att maximalt ligga på 12 watt så den kommer inte heller påverka din elförbrukning nämnvärt. Det finns även komposit-anslutningar, vilket gör att den kommer fungera ihop även med äldre TV-apparater.
Trots att vi stötte på problem vid högupplöst material och störde oss på de minst sagt bristfälliga inställningsmöjligheterna, så kan vi inte avråda våra läsare helt från Netgear PTV2000. Det är utan tvivel en bra lösning och komplement om man redan äger en dator som stödjer WiDi. Enheten kostar i skrivande stund 800 – 900 kronor och för det priset kan det absolut inte ses som ett dåligt köp enligt vår åsikt.
Netgear Push2TV PTV2000 Fördelar: Nackdelar: Netgear Push2TV PTV2000 passar användare som: Netgear Push2TV PTV2000 passar inte användare som: |
Helt värdelöst om man inte klarar 1080p och DTS. Synd att man måste ha kvar sin mediaspelare/HTPC..
Ja jag är också besviken på ljudstödet, eller bristen på det, i de här trådlösa överföringarna. Det gäller förvisso även trådad överföring från t.ex. surfplattor och mobiltelefoner. Men tyvärr är det väl DRM-problem som vanligt och licenspengar.
1080p måste ju givetvis också lösas för att det ska vara intressant för vardagsrummet, i övrigt ser jag positivt på liknande lösningar med trådlös överföring av bild och ljud!
Ganska dumt o låsa sig till Intel när det finns många andra alternativ som inte är låsta till ett enskilt företag.
http://www.crutchfield.com/S-tXIJTagMOM7/learn/blogs/av_tips/archive/2011/01/11/wi-fi-widi-wivu-what-an-overview-of-wireless-hd-technology.aspx
Dumt att låsa sig till Intel? Nja, det här är ju en specialadapter som krävs till ett system som Intel hittat på och lagt in i sina processorer. Är man taliban när det gäller full HD finns det ju inget att göra men annars duger systemet mycket bra enligt min erfarenhet. Några tips: 1. Belkin och D-Link gör också liknande burkar till WiDi. Jag valde Belkin för det rekommenderades av min datortillverkare.2. Får inte adaptern någon IP-adress av datorn så är det troligen brandväggen som sätter käppar i hjulet.3. Uppdatering kan behövas av både Intels programvara och firmware i burken.4.… Läs hela »