NHTV: 5,3 GHz i en laptop med Intel Comet Lake-H

0

Efter att AMD helt ärligt sopade mattan med Intel på CPU-sidan av PC-marknaden under förra året, så ser 2020 ut att bli ett riktigt krigsår för bärbara datorer. Nu är Intels nya Comet Lake-H för gaminglaptops här och det är dags att dyka ner i siffrorna!

Intel Comet Lake H-serien gör debut i dag. H-serien är en serie av processorer för kraftfulla laptops. Intel Comet Lake är Intels fjärde generation av processorer som baseras på Intel Skylake, Intels 14 nanometer-plattform. Efter att ha haft en tradition av nya transistor-förbättringar vart annat år är Comet Lake kort sagt lite pinsam.

Fyra av sex på eller över 5 GHz

Oberoende på transistorstorlek så är det i alla fall uppenbart att Comet Lake ändå har mycket att erbjuda. Särskilt när det gäller frekvenser. Fyra av sex nya processorer har turbo-frekvenser på eller över 5 GHz. 5 GHz! Det är helt galet! Nya Core i9-10980HK har en turbofrekvens på 5,3 GHz med en basfrekvens på 2,4 GHz. Detta är alltså över 8 kärnor och 16 trådar. Eller, ja. 5,3 GHz lär nog bara vara på en eller kanske två kärnor.  Men med tillräcklig kylning kan detta betyda ganska comet lakegalen prestanda i en laptop. På tal om kylning så krävs en hel del av den varan. Med den mest kraftfulla konfigurationen når Intels nya Core i9 en TDP på 65 watt.

Hur kan den jämföras med AMDs nya processorer då? Jo. AMDs nya H-serie lanseras också nu. Den lär nå konsumenter så snart som nästa vecka. Asus G14 lär vara en av de första modellerna ut på marknaden. Den trycker in AMDs nya flaggskepp i ett 14 tumschassi.

Om vi jämför AMD mot Intel rakt av så är ju skillnaden i klockfrekvenser ganska uppenbar. Intel har valt en lägre basfrekvens men en otrolig turbo-frekvens. AMD når 4,4 GHz medan Intel når 5,3 GHz i sitt flaggskepp. Medan AMD har tryckt in imponerande mängder cache-minne i deras desktop-processorer, så tar Intel ledningen med 16 MB cache, när AMD nöjer sig med 12 MB. AMD har samtidigt ett litet försprång framför Intel med stöd för DDR4 på 3200 MHz, medan Intel ligger på 2933 MHz. AMD har samtidigt stöd för LPDDR4-minnen, som passar bättre i system med större krav på energieffektivitet än på prestanda. Intel saknar helt stöd för LPDDR. Att spara energi på minnet kan å andra sidan ändå låta lite löjligt på en 65 watts-CPU.

En liknande jämförelse kan göras när vi påpekar att AMD har integrerade grafikkretsar. Det saknar Intel. Motiveringen är helt enkelt att datorer i den klassen nästan alltid har diskreta grafikkretsar. Det har Intel definitivt rätt i. Det betyder dock att Intel inte har möjlighet att till exempel byt till integrerad grafik för att spara på energiåtgången. Intels kretsar verkar kort sagt vara gjorda för datorer med mindre fokus på energi och mer fokus på prestanda.

128 GB RAM, i en laptop

Med den utgångspunkten är det kanske inte heller förvånande att Intel har hela 40 PCIe-banor. Vi är faktiskt inte helt säkra på hur många banor AMD har men det ser ut att var max 20. Intel har i alla fall bland annat fullt stöd för fyra Thunderbolt 3-portar och ska möjliggöra laptops med fyra m.2-SSD-platser. Intel ger dessutom för första gången plats och stöd för upp till 128 GB RAM, en dubblering av det tidigare stödet.

Vad ger detta för prestanda? Troligen riktigt bra, om vi utgår från att kylningen har en chans att hänga med. I vanlig ordning är dock prestandasiffrorna från Intel dock ganska usla. Jag menar. Kolla på det här. Här har vi tester av spel med mätningar av fps. Vi jämför dagens flaggskepp med ett tre år gammalt flaggskepp. Det är fullt rimligt. Det ger en bild för användare som ska uppgradera sin laptop. 54 procent högre prestanda i Red Dead Redemption 2. Det låter ju bra. Men vänta lite. Det där diagrammet visar ju en ökning på typ hundra procent, inte 54 procent!

Den riktiga frågan är hur en CPU kan ge en så stor ökning. Vi kollar vad de har testat med. Ehhm. Här ja. En laptop med ett GTX 1080 mot en med ett RTX 2080 Super. Well. Där har vi med andra ord hela prestandaförbättringen. Flera andra tester visar förbättringar på över 50 procent mellan 1080 och 2080 Super i det spelet. Detta är ändå i Full HD-upplösning, där CPUn rimligtvis har störst betydelse med ett så överdimensionerat grafikkort.

Prestanda som högsta prioritet

Trots det otroligt intetsägande diagrammen så ser Intel Comet Lake H ut att bli en serie av processorer för ganska seriös gaming och produktivitet. Det ser ut som att AMD har en utmaning framför sig när det gäller rå prestanda. På ett ovanligt omvänt sätt har då AMD potentiellt en fördel i effektivitet, med kretsar som har funktionalitet och transistorer som gör dem redo för betydligt högre effektivitet och möjlighet att byggas in i mer kompakta datorer. AMD har dessutom en potentiell fördel i pris. Intel kommer därför låta Core i5-serien av den nionde generationen att leva kvar en stund, för att fungera som ett billigare alternativ. 

Nya Intel Comet Lake H-serien kommer till datorer med start denna månaden, troligen under slutet av april och fortsätter rullas ut i maj. Det ger oss en riktig head-to-head-match mellan Intel och AMD, som alltså ser ut att lansera sina nya H-seriei mitten av april. När båda är ute i det vilda kan vi kanske göra ett riktigt test mellan dem här på NHTV och se vad de går för. Prenumerera för att se mer av det! Vi ses nästa vecka!

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments