Vad är DirectX 12 Ultimate och behöver du bry dig?

0

Den första versionen av DirectX lanserades med Windows 95. Nu lanseras DirectX 12 Ultimate. Vad är det och vad betyder det för dig? Vi berättar mer i senaste avsnittet av NHTV!

Detta är loggan för DirectX 12 Ultimate, som man kan tycka vad man vill om. Loggan betyder i alla fall ett garanterat stöd för en samling av ganska nya grafiktekniker. Den garanterar dock ingen nivå av kvalitet eller prestanda. Ett grafikkort kan alltså ha märket utan att faktiskt kunna prestera bra med de avancerade teknikerna.

Ray tracing i ny utgåva

Vad är det för tekniker vi snackar om då? Utöver de grundläggande delarna av DirectX 12 som vi har sett i typ alla grafikkort de senaste fyra-fem åren, finns några nyheter. En av de mest kända är kanske ray tracing. Tekniken kan simulera ljus på ett betydligt mer verkligt sett. Kort sagt kan man beskriva det som att grafikprocessorer följer ljusstrålars resa från sin ljuskälla till den tänkta kameran, även om den studsar på ett eller flera material däremellan. Det ger mer verkliga reflektioner och skuggor. Med nya DirectX Ray tracing 1.1 introduceras nya funktioner som bland annat ger stöd för mindre krävande ray tracing-tekniker, som kan passa mindre kraftfulla grafikkomponenter.

Kompromisser för bättre prestanda

DirectX 12 Ultimate inkluderar också stöd för Variable Rate Shading – en teknik som ger spel möjlighet att prioritera objekt som befinner sig närmare spelaren, för att ge dem högre bildkvalitet. Grafikprocessorn kan dessutom spara kraft genom att sänka detaljrikedomen för objekt som befinner sig längre bak i en scen. Denna varierande detaljrikedom gör att grafikprocessorn till exempel kan lägga mer kraft på att höja bildfrekvensen och den uppfattade bildkvaliteten.

På ett liknande sätt kan mesh shaders ge utvecklare möjlighet att hårdare prioritera renderingen av olika objekt i en scen för att öka den uppfattade bildkvaliteten, samtidigt som kraven på hårdvaran hålls ner. På samma sätt förbättrar Sampler Feedback både bildkvalitet men minskar dessutom laddtider och kan minska lagg i spel i samband med att resurser laddas.

Till RTX, snart till AMD

De avancerade grafiktekniker som används av DirectX 12 är inte alla helt nya. De allra flesta har faktiskt funnits i DirectX sen tidigare. DirectX 12 Ultimate erbjuder helt enkelt små förbättringar i flera tekniker men också ett varumärke att samla allt under. Varumärket kräver att alla tekniker har stöd i hårdvaran. Det skapar en del problem för AMD. AMD har nämligen inget stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing i sina grafikkort. Det kommer först med RDNA 2, som vi snackade om i förra veckans video. Nvidia har dock stöd i hela RTX-serien och kan därför ge fullt stöd för DirectX 12 Ultimate i efterhand till sina RTX-kort. Nvidia har också mycket riktigt utlovat uppdateringar för att göra just det. Med ytterligare förbättringar i utvecklares möjligheter att implementera ray tracing på effektiva sätt, kan vi dessutom se spel som faktiskt kan drivas av RTX-kort, utan att förlora allt för mycket prestanda. I nuläget är nämligen förlusten i bildfrekvens ofta runt 30 procent med ray tracing aktiverat på RTX-kort. Kan vi få ner den förlusten kan ray tracing inte bara bli mer aktuellt i en kommande generation av grafikkort, utan också i dagens RTX-serie.

Här är det värt att återigen poängtera att DirectX 12 Ultimate inte kan garantera prestanda. Stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing betyder inte att stödet är tillräckligt bra för att faktiskt användas med en acceptabel bildfrekvens i behåll. Jag är därför ganska skeptisk till att endast DirectX 12 Ultimate-märkning i sig någonsin kommer att betyda särskilt mycket. Till en början finns det en risk att det betyder ganska lite eftersom det inte säger något om prestanda. Efter ett par år på marknaden finns det en risk att det också betyder ganska lite för att alla grafikkort ändå har samma märkning. Även om DirectX 12 Ultimate sannolikt kan göra mycket för att ge oss bättre grafik i framtiden kan man fråga sig vad namnet och märket har för värde. Vad tror du? Är DirectX 12 Ultimate något som konsumenter borde lägga märke till och bry sig om? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid