Efter en tids tystnad och förseningar har den passiva processorkylaren Noctua NH-P1 officiellt lanserats. En gigantisk fläktlös pjäs som enligt tillverkaren ska kunna hantera värmen hos moderna högpresterande processorer.

Noctuas passiva processorkylaren visades först upp för flera år sedan. Efter det har tillverkaren varit relativt tysta om när kylaren faktiskt skulle lanseras. Produktplanen på tillverkarens hemsida pekade dock nyligen på att lanseringen skulle ske under 2021 års andra kvartal. Nu har denna produktplan visats vara korrekt och inga ytterligare förseningar har inträffat.

Noctuas VD Roland Mossig nämner i pressmeddelandet att det inte bara är en stor kylare man tagit bort fläktarna på. Det ska vara en ordentlig mängd ingenjörsarbete som gått in i att få precis rätt storlekar på kylflänsarna och rätt distans mellan dessa. Enligt Mossig ska företagets testsystem för Noctua NH-P1 kunna kyla en Intel Core i9-11900K med en klockfrekvens på över 3,6 GHz medans den pressas av det syntetiska testet Prime95.

Noctua nämner även att om kylförmågan i passivt utförande assisterat av chassifläktarna inte är tillräckligt går det att montera en fläkt på kylaren. Här rekommenderas fläktar med ett låt antal RPM för att fortfarande hålla ner ljudnivån. Pressmeddelandet nämner Noctuas egen NF-A12x25 LS-PWM. Dock nämns det inte någon generell siffra om hur mycket en sådan fläkt skulle öka kylförmågan hos Noctua NH-P1.

Noctua nämner även att resterande komponenter i ett system måste vara noga utvalda för att nå optimala resultat med den passiva processorkylaren. Ovanstående video från Noctua själva erbjuder en närmare titt på vad dessa komponenter skulle kunna vara.

Noctua NH-P1 finns tillgänglig nu. När den börjar dyka upp hos återförsäljare återstår att se men via svenska Amazon kan den köpas direkt från Noctua själva till ett pris om 1 115 kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments