Nvidia GTX 560 Ti 448 grafikkort från ASUS, MSI och Gigabyte

1

Slutledning

NVIDIA har i kölvattnet på försenade 28nm-kretsar gjort det bästa av en jobbig situation. Den lukurativa julhandeln är på ingång och de stora spelsläppen har avlöst varandra under hösten. GeForce GTX 560 Ti 448 är tänkt att både rida på julhandelsvågen i Norden – kortet är begränsat till bland annat de nordiska länderna – samt fylla ett litet hålrum som uppstått mellan deras GF114-baserade GeForce GTX 560 Ti och GF110-baserade GeForce GTX 570.

Först och främst kan vi tycka att NVIDIA för en gångs skull varit lite väl blyga med sin namngivning. GeForce GTX 560 Ti 448 har helt klart mer gemensamt med GTX 570, de baseras trots allt på samma GPU, än sin namne GTX 560 Ti. Prestandan är bra mycket högre än vad GF114-kretsen i standardversionen kan erbjuda, men även energiförbrukningen är märkbart högre.

De närmaste konkurrenterna för GeForce GTX 560 Ti 448 blir således NVIDIA:s eget GeForce GTX 570 som idag bara kostar någon hundring mer än dess färska syskon. Samt AMD:s Radeon HD 6950 2GB modell som med några hundralappar lägre prislapp än GeForce GTX 560 Ti 448 täcker upp underifrån. Vi gjorde därför två summerande diagram där dessa två kort agerar prestandariktmärke. Vi kikar närmare på hur våra tre testade kort står sig mot konkurrenterna rent procentuellt.

gtx570relative

De extra 32 CUDA-kärnorna gör sitt till och GeForce GTX 570 är ett överlag kraftfullare grafikkort, i snitt 5-7,5% bättre prestanda. Vid belastning är dock energiförbrukningen ungefär lika mycket högre än i GTX 560 Ti 448, även om detta skiftar en hel del beroende på modell. Priserna som baseras på dagens butikspriser (endast stora kända butiker tas i beaktning) visar att GTX 570 har prispressats ganska rejält och ligger bättre till i prestanda per krona. Toppmodeller av GTX 570 som mer motsvarar de vi testat här idag ligger på en knapp hundring högre i pris.

hd6950relativ

Jämförelsen med AMD Radeon HD 6950 2GB har motsatt mönster. Här ger GTX 560 Ti 448 generellt bättre prestanda, AvP och Civilization V undantaget, medan energiförbrukningen och priset är högre. Återigen ser den hårda prispressen ut att ge NVIDIA:s nykomling en tuff match, men det är ganska lätt att se vilket kort som passar bäst beroende på vilka spel man intresserar sig för.

På det stora hela är vi nöjda med vad NVIDIA idag rullar ut på butikshyllorna. GeForce GTX 560 Ti 448 är ett kraftfullt grafikkort som med någon veckas prispress bör bli ett bra alternativ för dem som vill nå “GF110-liknande” prestanda där bland annat DirectX 11 och Tesselleringseffekter är kortens starka sida. Både AMD och Nvidia själva har dock intressanta alternativ och vilket man väljer bör baseras på de spel och användningsområden som passar dig bäst, även den prisnivå din grafikkortsbudget ligger på.

Med det sagt är det dags att även summera dagens utvärderade tillverkarkort som alla varit riktigt angenäma bekantskaper.

Gigabyte GTX 560 Ti 448 Cores

Det kort med tydligast släktskap till GeForce GTX 570 i denna jämförelse kommer från Gigabyte. Detta har både för- och nackdelar där vi ser en generellt högre energiförbrukning men samtidigt riktigt imponerande överklockningsresultat på grafikkretsen. Grafikkortets Windforce 3X-kylare är också en av de effektivare på marknden och glänser särskilt vid tung belastning där ljudnivån och temperaturerna fortfarande är mycket låga. Kortet blir dock onödigt långt och Gigabytes mjukvara är inte heller riktigt i klass med konkurrenternas. Ett bra grafikkort utan några större svagheter som bör göra de flesta användare nöjda.

gigaslut

Fördelar:
+ Effektiv och tyst kylare även under belastning
+ Mycket god GPU-överklockning

Nackdelar:
– Högre energiförbrukning
– Långt kort (28cm)

Lägsta pris:

 

MSI GTX 560 Ti 448 Cores Twin Frozr III

nh.rekommenderarMSI har lyckats knåpa ihop det minsta kortet kring Nvidias nya grafikkrets men det finns samtidigt mycket att glädjas åt. Grafikkortet har både komponenter och mjukvara som är mycket väl lämpade för överklockning och ger också bäst resultat i våra tester. Med något uppskruvade frekvenser från fabrik är kortet även marginellt kraftfullare från start. Den kompakta kylaren är effektiv men trots allt den mest högljudda i jämförelsen, dock utan att vara störande på något sätt. Med ett marginellt lägre pris och inga större svagheter är det ett kort vi utan tvivel kan rekommendera för dem som siktar in sig på GeForce GTX 560 Ti 448.

msislut

Fördelar:
+ Mycket goda överklockningspotential
+ Klassledande mjukvara
+ Kompakt och relativt effektiv kylare
+ Något överklockat från fabrik

Nackdelar:
– Kylaren får det svettigt i tung överklockning
– Ingen DisplayPort-utgång

Lägsta pris:

ASUS GTX 560 Ti 448 Cores DirectCU II

nh.redaktorensvalTestets bjässe överraskade lite med att faktiskt få se sig slagen i överklockningstesterna. Men då detta oftast beror mer på tur än något annat lägger vi inte allt för stor vikt vid detta. Samtidigt blev vi imponerade av kortets låga strömförbrukning och en välutvecklad mjukvara för fläktstyrning och överklockning. Mest imponerade blir vi dock av den gigantiska DirectCU II-kylaren. Vi kan inte nog uttrycka vår gläjde för ASUS val av kylare och när vi kan köra kortet närmast maximalt överklockat utan att vare sig temperaturer eller ljudnivå skenar iväg är det svårt att inte bli lite smått förälskad. ASUS har det utan tvekan mest solida kortet i jämförelsen och för den som inte avskräcks av storleken är detta troligtvis det mest kompletta grafikkortet i klassen. För undertecknad som vill få god prestanda utan att offra temperaturer och ljudnivå blir ASUS GTX 560 Ti 448 DirectCU II det klart bästa valet.

asusslut

Fördelar:
+ Klassens bästa kylare
+ Bra mjukvara
+ Mycket tyst och svalt vid överklockning
+ Lägre strömförbrukning

Nackdelar:
– Väldigt stort kort (3 expansionsplatser)
– Något sämre överklockningsresultat

Lägsta pris:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Isaac
Isaac
12 Årtal sedan

Kommer en dator med ett nätagg på 500W klara MSI 560 TI Twin Frozr II, utan några “skador”?
Är inte så hemma på detta med grafikkort etc.