Nvidia GTX 560 Ti 448 grafikkort från ASUS, MSI och Gigabyte

1

ASUS GTX 560 Ti 448 Cores DirectCU II

asus1

ASUS GTX 560 Ti 448 Cores DirectCU II 
Krets GF110
CUDA-kärnor 448
Frekvens 732 MHz
Shaderfrekvens 1 464 MHz
Texturenheter 56
ROP:s 40
Minnesbuss 320-bit
Minnesmängd 1 280 MB GDDR5
Minnesfrekvens 950 MHz (3 800 MHz)
Max TDP 210W
Videoutgångar 2 x DVI, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort
Tillbehör

CD med drivrutiner, 1 x 6-pins strömkabel, DVI-till-VGA adapter, extra lång SLI-kabel

ASUS variant av GTX 560 Ti 448 kommer med standardklockfrekvenser på 732/1 464 på GPU och shader som NVIDIA satt ut, samt 3 800 MHz på minnet. Men sett till dess utseende liknar det väldigt mycket deras GTX 580 DirectCU II, och designen är snarlik även om det finns skillnader.

asus2

Kretskortet från ASUS är i grunden baserat på deras GTX 580, men den ska ändå vara unikt för just GTX 560 Ti 448. Vad man gjort är troligtvis att man bytt ut vissa komponenter eller inte använt vissa andra på slutdesignen. Hur detta påverkar kortets prestanda i jämförelse med de konkurrenter som valt att köra på kretskort från andra serier återstår att se.

asus3

Kortet har utrustats med just ASUS DirectCU II som är en kylningslösning som tar upp inget mindre än tre expansionsplatser, men använder man inte mer än ett grafikkort har vi svårt att se det som ett problem. Fördelen med ASUS kylning är att de har mer plats för både kylflänsar och fläktar, vilket bör ge låga ljudnivåer men ändå erbjuda hög prestanda.

asus5

asus4

Kylningen består av fem värmeledningsrör i koppar och en aluminiumkylfläns, med två stora 100mm fläktar skräddarsydda för just DirectCU II. ASUS meddelara att denna kylare är kapabel att hantera även de fullstora versionerna av Nvidias GF110 GPU, vilket på pappret gör kylaren något överdimensionerad för GTX 560 Ti 448. Så länge prislappen inte skenar iväg ser vi detta givetvis som en ren fördel och även om alla grafikkorten i denna jämförelse har riktigt trevliga kylarlösningar har vi extra stora förhoppningar på ASUS lösning.

asus7

Den väl tilltagna kylaren och det även ganska stora kretskortet gör att ASUS GTX 560 Ti 448 Cores DirectCU II ligger i en egen liga vad gäller kvalitetskänsla. Med en rejält tilltagen vikt samt en metallrustning som inte bara omfattar kylaren utan även en aluminiumplåt på baksidan av kretskortet känns kortet extremt solit och påkostat. Prodalizer-kondensatorn på baksidan av kortet förstärker den känslan.

Samtidigt som ASUS får de övriga korten i jämförelsen att kännas närmast lite klena rent fysiskt kan givetvis kortets storlek innebära ett problem. Kortet tar upp tre expansionsplatser och är även ganska långt, drygt 28 centimeter mätt från kylarens bakkant till expansionsplåten.

Mjukvara – GPU Tweak

ASUS är troligtvis den tillverkare som bäst kan mäta sig med MSI när vi ser till grafikkortsmjukvara. Deras tidigare och allt annat än felfria Smart Doctor-mjukvara är ersatt av GPU Tweak som ger en betydligt bättre upplevelse. Vi kan överklocka, övervaka och styra fläkthastigheter på ett liknande sätt som i MSI Afterburner. ASUS gör det även möjligt att spela i olika mätvärden samt ställa in kortkommando för en hel del olika funktioner.

GPU Tweak har i standardutförande inte samma finkänslighet i ändringen av klockfrekvenser där man får öka med 10 MHz åt gången. Detta går dock att ställa om till 1 MHz i mjukvarans inställningar, något vi tycker borde vara aktiverat från start.

gputweak

Fläktkontrollern är också den smidig med fritt antal stegringar för olika temperaturnivåer. Noterbart är dock att ASUS egna automatiska fläktstyrning är närmast perfekt, något vi återkommer till senare.

Även GPU Tweak stödjer andra tillverkares grafikkort och hade det inte varit för lite ytterligare späningsinställningar och lite mer inställningsmöjligheter i Afterburner hade ASUS redan varit på par med MSI, men redan nu har man en fullfjädrad lösning som lär räcka för de flesta användare.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Isaac
Isaac
12 Årtal sedan

Kommer en dator med ett nätagg på 500W klara MSI 560 TI Twin Frozr II, utan några “skador”?
Är inte så hemma på detta med grafikkort etc.