En ny generation av Microsofts populära bärbara premiumdator Surface Book går all-in med uppåt 16 timmars batteritid och en kraftfullare grafikkrets.

Surface Book är ett påkostat syskon till hybridmaskinerna i Surface- och Surface Pro-familjen, med ett format mer snarlikt en traditionell bärbar dator men med möjlighet att använda enheten som en surfplatta vid behov. Den största skillnaden ligger prestandan, då Surface Book bland annat använder en diskret grafikkrets vilket Surface Pro saknar.

Uppdaterad (men inte ny) grafikkrets

Under kvällens presskonferens har Microsoft avtäckt andra generationens Surface Book, med uppgraderingar på praktiskt taget alla håll och kanter. Under huven sitter en uppdaterad Intel-processor (huruvida det är en Kaby Lake-modell är fortfarande oklart), men även en vassare diskret grafikkrets. Den exakta modellen nämndes inte på scen, men andra källor har sedan presskonferensen rapporterat om en Geforce GTX 965M-krets – det vill säga inte en ny Pascal-baserad krets.

 

 Microsoft Surface Book 2016
ProcessorIntel Core i5 eller i7
GrafikkretsIntel HD 520
+ Nvidia Geforce GTX 965M (i i7-versionen)
Minne8/16 GB DDR4
Lagring128/256/512/1024 GB SSD
Skärm13,5 tum pekskärm
3 000 x 2 000 pixlar
Trådlöst802.11ac
Bluetooth 4.0 LE
Portar2 x USB 3.0
SDXC-kortläsare
1 x 3,5 mm
1 x Mini Displayport
BatteriUpp till 16 timmar (med tangentbordsdocka)

Trots att grafiken inte är ur den allra senaste Geforce-familjen utlovas markanta prestandaförbättringar jämfört med föregående generation, som använde en Geforce GTX 940M. Microsoft har även implementerat ett nytt, effektivare kylningssystem med en extra fläkt för att hålla enheten sval utan att ljudnivån springer iväg.

Upp till 16 timmars batteritid

Den riktigt stora nyheten i batterikapaciteten snarare än kislet. Med nya batterier och effektivare hårdvara utlovas hela 16 timmars drifttid på resande fot, vilket såklart är en välkommen uppgradering för en dator riktad främst mot professionella användare.

Precis som föregående generation fungerar datorn med samma penna, Surface Pen, som Surface Pro och den nyligen utannonserade stationära maskinen Surface Studio.

Smakar det så kostar det, och nya Surface Book blir en påkostad historia med ett riktpris på 2 399 dollar. Räkna alltså med ett svenskt pris på norr om 20 000 kronor. När eller om datorn faktiskt når svenska butiker är fortfarande oklart, men åtminstone amerikanska kunder kommer kunna förhandsboka datorn redan idag.

Rubrik

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid