Virtuell verklighet blir alltmer populärt och nu har bland annat AMD, Nvidia och Oculus gått ihop för att skapa ”VirtualLink”, en standardiserad anslutning för att koppla VR-headsets till datorer.

Virtuell verklighet (VR) förväntades för ett par år sedan bli den nya standarden för hur vi avnjuter spel. Det blev inte riktigt så och trenden tappade en bit av sitt momentum. Däremot har VR sakta men säkert fått ett stadigare fotfäste på marknaden.

En nackdel med många av dagens VR-headsets är antalet kablar som används för att koppla dessa till datorer. Nu har ett flertal stora spelare som AMD, Microsoft, Nvidia, Oculus och Valve gått ihop för att utveckla en ny standard för VR-anslutningar.

Den nya standarden kallar VirtualLink och är menad att simplifiera anslutningen av VR-headsets genom användningen av en ensam USB-C-kabel. Kravet för en USB-kabel som ska möta den nya standarden är att den ska vara utrustad med sex höghastighetsbanor. Fyra av dessa ska tas upp av Displayport High Bit Rate (HBR) för video och en USB 3.1 Gen 2 kanal för data.

VirtualLink-gruppen hoppas att fler stora VR-aktörer hoppar på idén. Just nu saknas bland annat HTC som utvecklar VR-headsetet Vive, Samsung med Gear VR och Razer med OSVR.

Dagens VR-headset kräver ofta en uppsättning av både USB-sladdar samt HDMI. Något som då kan komma att ändras om VirtualLink får fäste på marknaden och en enda sladd kan ta över arbetet som kabelhärvorna för närvarande håller.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulNils K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Nils K
Gäst
Nils K

Hade inte Thunderbolt 3 fungerat?

Morkul
Medlem
Morkul

Just nu sitter och håller tummarna för att HTC, Samsung och Razer går ihop och gör någonting annat. Vet att det är småaktigt av mig men jag hatar verkligen Oculus och allt de står för. Las: En kickstart-backer som blev blåst.