AMD har patenterat en chiplet-teknik för grafikkort som ska kombinera fyra grafikprocessorer till en kraftfull enhet. Tekniken sägs kunna byggas för att undvika problem med implementering som till exempel Crossfire har.

Chiplet-design är en av CPU-marknadens största innovation från de senaste åren. Designen gör det möjligt att skapa gigantiska processorer med många kärnor och samtidigt hålla nere kostnaderna. Genom att producera separata kretsar som sedan kopplas samman på ett kommunikationslager, kan kostnader vid fel i tillverkningen minimeras. Det gör det praktiskt och ekonomiskt möjligt att skapa större processorer. Chiplet-design och liknande design som ofta kallad MCM, Multi-chip Module, har använts av AMD för Ryzen- och EPYC-processorer samt av Intel för Lakefield-processorer. Nu pekar ett patent från AMD att vi kan få se chiplet-liknande design för gigantiska grafikkort i framtiden.

Patentet från AMD beskriver en teknik som ska göra det möjligt att koppla samman kretsar i strukturer om fyra eller till och med fem chiplets. Varje chiplet kan liknas vid en grafikprocessor som vanligen sitter i ett grafikkort. Genom en unik design ska grafikkortets chiplets kunna kommunicera samt dela på ett gemensamt L3-cacheminne för att tillåta datorns CPU att kommunicera med alla chiplets som om de vore en enhet. Det är teknikens möjlighet att skapa en gemensam pool av minne som ska minimera behoven av krävande kommunikation och göra tekniken praktiskt genomförbar. Den gemensamma data som skickas mellan grafikkortets chiplets använder ett HBX-lager, som AMD kallar det, som påminner om liknande kommunikationslager som används i CPUer med chiplet-design.

Annons
Bild från AMDs patent.

Parallella grafikenheter är inte en ny idé men den har ofta visat sig vara svår att implementera. Teknik såsom SLI och Crossfire har till exempel blivit allt mer ovanlig när det har visat sig vara svårt att använda flera grafikkort utan att orsaka stora problem och svårigheter i implementering. AMD hoppas att tekniken som beskrivs i patentet ska underlätta för utvecklare genom att skapa en lösning som fungerar med existerande mjukvara.

Patent leder inte alltid till produkter för konsumenter och de är sällan enkla att genomföra. Ur konsumenters perspektiv är tekniken sannolikt särskilt långt borta. Det är dock inte omöjligt att de kommande åren kan bjuda på chiplet-baserade grafikkort för till exempel specialiserade datacenter.

Artikelbilden är ett montage.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Verkar att vara ett patent för CDNA och Inte RDNA! CDNA är (nästan) ett RDNA som är strippat på ALLA grafiska funktioner för användning i datacenter = ett rent beräkningskort. För den som undrar… Principen att koppla ihop chiplet som det beskrivs i patentet är mycket likt AMD’s första generation Treadripper (Zen), för Zen2 och Zen3 är det förändrat varvid latensen minskat samt att redundans (läs outnyttjade funktioner) i kretsyta minimerats.. För en ren beräkningskrest som CDNA har aningen större latens en mindre betydelse, den har ej heller funktioner för grafik som i fallet med som ex. 4 st RDNA… Läs hela »