AMD har en hel del järn i elden och nu har företaget i sin senaste presentation talat om arkitekturerna RDNA 2 och RDNA 3 som ska driva företagets konsumentprodukter för grafikkortsmarknaden under de kommande åren

AMD har nyligen hållit en presentation där företaget talade om både kommande arkitekturer för grafikkort, beräkningskort samt arkitekturer för processorer. Det är inte mycket information vi inte tidigare kände till, men vi har nu en lite klarare bild över AMD:s strategier för de olika marknadssegmenten.

RDNA 2 med hårdvarustöd för raytracing

AMD:s kommande grafikarkitektur RDNA 2 bekräftades erbjuda upp till 50 procent bättre prestanda per watt än dagens grafikkort baserade på första generationens RDNA-arkitektur. AMD menar att den kommande arkitekturen ska erbjuda ungefär samma hopp i prestanda och effektivitet som Zen 2 erbjuder jämfört med den första Zen-arkitekturen.

Den kommande arkitekturen RDNA 2 ska inte bara erbjuda bättre prestanda per watt-siffror utan även förbättringar vad gäller instruktioner per klockcykel (IPC) och högre klockfrekvenser rent generellt.

Arkitekturen kommer även att få stöd för raytracing och Variable Rate Shading (VRS). Detta är tekniken Nvidia sedan tidigare implementerat hos sin arkitektur Turing och nu hakar även AMD på.

AMD:s kommande RDNA 2-baserade ”Navi 2X”-familj av grafikkort förväntas lanseras någon gång under år 2020. Däremot har inga konkreta detaljer kring dessa grafikkortsmodeller avslöjats i skrivande stund. Dessa kommer sedan följas upp av ”Navi 3X” som förväntas sjösättas någon gång under år 2021. Denna produktfamilj kommer att bygga på en mer avancerad tillverkningsprocess som tillverkaren ännu inte har avtäckt.

Namnen för produktfamiljerna kommer från AMD:s förväntningar att kunna erbjuda två samt tre gånger så hög prestanda hos de kommande enheterna som hos grafikkorten baserade på första generationens RDNA.

AMD har även valt att hädanefter sätta produkter och arkitekturer baserade på samma grundprocess under ett och samma flagg. Med detta listar företaget inte produkter som baserade på ”7 nm” för sju nanometers tillverkningsteknik och sedan ”7 nm+” för de produkter som baseras på samma teknik men med vissa optimeringar till processen. AMD har valt att helt enkelt använda ”7 nm” i ett försök att förhindra förvirring hos kunder.

CDNA avtäckt för beräkningskort

AMD avtäckte även grafikarkitekturen CDNA. Detta namn står för ”Compute DNA” och kommer att ligga till grund för produkter menade för beräkningskort till superdatorer och dylikt.

Tidigare grafikkortsmodeller ur AMD:s Radeon Instinct-familjer har byggt på grafikarkitekturer som Polaris och Vega. Med CDNA kan företaget fokusera mer på att utveckla beräkningskort med större fokus redan från början.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid