Ska AMD på allvar kunna hota Intel när det kommer till CPU-prestanda nästa år. Enligt det första fullskaliga testet som läckt ut är svaret både ja och nej.

AMD Ryzen är lite av sista hoppet för många svultna prestandakonsumenter på PC-marknaden, mig själv inkluderad. AMD har slängt sig med stora ord och visat upp tidiga prestandatester där nya Zen-arkitekturen slåss med Intels kraftfullaste entusiastprocessorer.

När nu den franska tidningen Canard PC Hardware enligt utsago råkat läcka ut sin tidiga recension av AMD:s nya Zen-processor är det med flera intressanta resultat. I artikeln nämns AMD:s Ryzen CPU som AMD 2D3151A2M88E vilket tyder på att det handlar om ett tidigt ingenjörsexemplar av processorn. Samtidigt konstaterar erkände hårdvarutestaren Doc Teraboule, som sägs utfört testerna, att processorn arbetar i 3,15 gigahertz (GHz) basfrekvens. Turbo-frekvenserna landar på 3,3 GHz över alla kärnor och 3,5 GHz med endast en aktiv kärna.

 AMD NapelsAMD Summit Ridge
ArkitekturZenZen
Kärnor32 st.8 st
Trådar64 st.16 st.
Basfrekvens1,4 GHz3.2 GHz
Turbofrekvens2,8 GHz3,5 GHz
L1-cache (Instruktion/Data)32 KB x 32/64 KB x 3232 KB x 8/64 KB x 8
L2-cache512 KB x 32512 KB x 8
L3-cache512 MB16 MB
MarknadServerKonsument

Imponerande flertrådsprestanda

De goda nyheterna för AMD är att Ryzen verkar prestera riktigt bra i flertrådade applikationer. Processorn levererar 60% bättre prestanda än AMD FX-8370 i CPU-inriktade prestandatester. Här slår Ryzen även Core i7-6800K på fingrarna, en CPU som kostar runt 5 000 kronor i svenska butiker. Ryzen-processorn levererar 6900K liknande prestanda i flera tester men räcker inte riktigt ända fram för att matcha totalprestandan över de 7 olika deltester som användes.

Medelprestanda i följande tester: Encodage HB H.264 & H.265 – WPrime – PovRay 3.7 – Blender 3D – 3DSMax 2015 / Mental Ray Corona Benchmark

Ryzens åtta kärnor hjälper inte direkt i spel

De mer oroväckande prestandaresultaten är de som inriktar sig på spel och grafik. Det finns ingen bekräftad information om vilket grafikkort som används eller vilka grafikinställningar som körs. Däremot detaljeras sju olika spel som används för att räkna ut en medelfps för de testade processorerna. Här levererar AMD 32% högre prestanda än sin föregångare FX-8370, en imponerande förbättring. Ryzens prestanda räcker dock inte till för att ens matcha Intel Core i5-6600K som enligt en något suddig graf ska leverera marginellt högre fps.

Medelprestanda i följande spel: Far Cry 4 – Grid: Auto Sport- Battlefield 4 – Arma III – X3: Terran Conflict- The Witcher 3: Wild Hunt -Anno 2070

I toppen ser vi Core i7-6700K som ser ut att leverera upp till 20% högre prestanda än Ryzen. Detta till stor del på grund av att spel idag är förhållandevis dåliga på att utnyttja flertrådad prestanda. Det gör att Skylakes endast fyra kärnor inte är någon större begränsning. Istället blir dess höga turbofrekvenser på över 4 GHz ett ess i skjortärmen. Vilket ger betydligt bättre prestanda än Ryzens mer konservativa turbofrekvens på 3,5 GHz. Noterbart är att Core i7-6800K som likt Ryzen har 8 kärnor och lägre frekvenser bara ligger marginellt över AMD:s nya flaggskepp.

Värt att påminna sig om är att AMD pratat om en basfrekvens på 3,4 GHz för Ryzen. Den modell som Canard PC Hardware testat sägs arbeta i 3,15 GHz. Huruvida detta även skulle resultera i att AMD:s konsumentexemplar får både högre basfrekvens och turbofrekvens är oklart. Det skulle dock vara en livlina för spelentusiaster som är ute efter maximal spelprestanda.

Det återstår även att se vad och vilka överklockningspotential AMD kan erbjuda med sin nya Zen-arkitektur och 14nm-teknik.

Förhållandevis energieffektiv

Förutom ren prestanda konstaterar CPCHardware att Ryzen är en förhållandevis energisnål CPU. Ryzen drar 93 watt, betydligt mer än de 62 watt som 6700K drar i samma test. Samtidigt är det långt ifrån de 118 watt som föregångaren FX-8370 suger i sig. Även mindre än de 96 watt som Core i7-6900K drar.

AMD Ryzen väntas lanseras i januari månad, exakt vilket datum är ännu oklart.

Krönika: AMD Ryzen ger entusiastkärlek efter 15 års dvala

Rubrik

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Fredrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Marviken

Kan bli ett gigantisk antiklimax om AMD inte får upp HZn för oss som använder CPUn till spel.
Problemet är inte bara prestandan i sig, AMD riktar in sig mot Intels Brodwell och inte skylake i pris och prestanda.
Allt hänger på om AMD kan få upp den fyra kärniga varianten över 4ghz till rätt pris.

AMD har äntligen något som inte är skräp på CPU sidan, hoppas de inte gräver sin egna grav med hitta på priser.

4.2ghz 4 känner 8 trådar för 2.5k så är jag först i kön att lägga en beställning.
Kom igen AMD min 3800+ känner sig ensam.

Medlem
Marviken

Lol, jävla auto-korrigeringen. Hur redigerar man sina kommentarer?

Medlem
Daniel Bagge

Jag tror inte vi ska förvänta oss ett AMD som satsar på enkeltrådig prestanda. De enda prestanda känsliga applikationer som inte är flertrådade idag är PC-spel. Konsolspel har sedan länge utvecklats för flerkärninga arkitekturer. Samma sak med professionella applikationer och serverprogram. Men med DirectX 12/Vulkan är det bara en fråga om tid innan alla stora spelmotorer för PC-spel skrivs om för att göra samma sak. Star Citizen är ett bra exempel. Jag tror att med en ökning av basfrekvensen till 3,4 Ghz kommer Ryzen kunna matcha en i5 6600K men inte mer i dagens spel. AMD satsar stort på DirectX… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

Det finns andra typer av nyheter än prestandaläckor som är ganska optimistiska. Inte nödvändigtvis att det blir den bästa produkten, men bra nog för många.

https://www.techpowerup.com/229041/motherboard-vendors-optimistic-about-high-price-performance-ratio-of-amd-ryzen

Spana in bilden på Gigabyte-moderkortet i kommentarerna också. 🙂