I samband med CES 2022 fick vi den första ordentliga uppsättningen information om AMD:s kommande sockel AM5. En plattform man hoppas kan bli lika långlivad som sin föregångare.

När AMD först introducerade första generationens Zen-arkitektur och Ryzen-processorer år 2017 var det tillsammans med processorsockeln AM4. Sedan dess har det varit just den sockeln som varit företagets huvudplattform för konsumentprocessorer. Nästan fem år senare börjar man nu förbereda sig inför övergången till den nya plattformen vid namn AM5 som kommer tillsammans med Zen 4.

Under AMD:s presentation vid CES 2022 fick vi den första drösen information om plattformen och dess funktioner. Tekniker som till exempel DDR5-minne och PCI Express 5.0 börjar nu bli en allt större del på marknaden och kommer senare i år hittas på AM5. Här går man även över till en så kallad LGA-sockel där kontaktpinnarna inte längre kommer sitta under processorn utan i sockeln på moderkortet.

Efter informationsdumpen svarade AMD:s VD Lisa Su på en fråga angående den kommande sockeln och dess förväntade livslängd. Medans hon inte kunde säga något specifikt antal år som sockeln kommer stanna kvar förväntar hon sig att det kommer att bli en långlivad plattform precis som AM4 varit. Hon nämner hur AMD är väldigt nöjda med hur AM4 har utvecklats genom året. De känner att plattformen varit bra för både AMD och konsumenter i helhet. Något hon hoppas se under de kommande åren med AM5.

Den nuvarande sockeln AM4 ser dock inte ut att försvinna inom kort. Lisa Su nämner även hur hon förväntas sig att dagens plattform kommer att stanna kvar på marknaden under de närmsta åren. Således kommer de två plattformarnas livstider att överlappa varandra.

AM5 kommer att lanseras ordentligt någon gång under årets andra halva. Detta tillsammans med den tidigare nämnda processorarkitekturen Zen 4 och den senaste generationens anslutningsmöjligheter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid