Trots att WWDC inte är ett event med hårdvara som största fokus har Apple nu avtäckt sin senaste systemkrets M2. Nu med en grafikkrets som ska vara upp till 35 procent snabbare än föregångaren.

Vi förväntade oss inte riktigt att få se en så stor hårdvarunyhet från WWDC 2022 som nästa generations systemkrets från Apple. Vi fick dock se den kommande kretsen som inte helt förvånansvärt går under namnet M2 avtäckas. Denna ska enligt Apple erbjuda upp till 18 procent högre processorkraft och en upp till 35 procent snabbare GPU jämfört med M1.

Den nya systemkretsen ska enligt Apple bygga på ”Andra generationens fem nanometers tillverkningsteknik” och innehålla över 20 miljarder transistorer. Något som pekar mot att det är TSMC som står för tillverkningen. Vi ser här en processordel med åtta kärnor och en grafikdel med upp till tio kärnor.

Systemkretsen ska erbjuda 100 GB/s bandbredd för sitt enhetliga minne vilket innebär 50 procent högre minnesbandbredd jämfört med M1. På tal om just minne kommer den nya kretsen erbjuda upp till 24 gigabyte LPDDR5-minne.

Den nya tillverkningstekniken innebär även att Apple nu kan erbjuda en 16-kärnig Neural Engine som enligt företaget ska vara hela 40 procent snabbare än den i M1. Neural Engine hos Apple M2 ska kunna utföra 15,8 biljoner operationer per sekund.

Apple M2 ska även vara så pass kraftfull att den kan driva en extern med upp till 6K-upplösning. Kort och gott låter det på papper som att M2 kan vara en rejält imponerande krets jämfört med M1. Hur pass den faktiskt kommer att prestera återstår att se när den dyker upp i nya Mac-datorer.

Apple M2

Nya MacBook Air och MacBook Pro får Apple M2

På tal om Apple M2 och nya Mac-datorer blir de första modellerna som utrustas med den nya systemkretsen nästa generations MacBook Air och Pro. Två datorer som cirkulerat i rykten under en längre tid men som nu har visats upp vid WWDC 2022.

Nya MacBook Air kommer med en större bildskärm som nu mäter 13,6 tum och har en maximal ljusstyrka på 500 nits. Enligt Apple ska denna kunna visa en miljard färger för maximal realism hos bilder och videos. Den nya datorn kommer med en 1 080p webbkamera integrerad i skärmen, en ny typ av mikrofoner och högtalare med Dolby Atmos. Enligt Apple ska datorn med M2-kretsen erbjuda upp till 18 timmars batteritid.

Trots att MacBook Air inte kommer med någon aktiv kylning för systemkretsen hävdar Apple att denna nya modell ska erbjuda upp till 40 procent bättre prestanda jämfört med dagens MacBook Air.

Även MacBook Pro får sig en mindre uppdatering. Här ser vi inte några rena designförändringar men vi ser Apple M2 på insidan. Något som kan innebära högre prestanda och även en touchbar för den som förlitar sig mycket på den funktionen.

De två datorerna kommer att bli tillgängliga redan under juli månad. Nya MacBook Air kommer att komma med en prislapp som börjar på 1 199 dollar. Nya MacBook Pro får en prislapp från 1 299 dollar. Dagens MacBook Air med M1-kretsen kommer att fortsätta finnas tillgänglig med en prislapp från 999 dollar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid