Dagens Apple-event var fyllt med nyheter. Bland annat nya Mac Studio som är en dator med en formfaktor Apple inte gett sig på förut. En formfaktor som påminner lite om Mac Mini om den skulle ha tagit steroider.

Apples helt nya systemkrets M1 Ultra kommer att hitta sitt hem inuti Mac Studio. Detta är en ny arbetsdator vars formfaktor påminner lite om en Mac Mini någon valt att bygga till ett par våningar på.

En större enhet leder ofta till hoppet om fler anslutningar och här har Apple definitivt inte legat på latsidan. Mac Studio kommer med fyra Thunderbolt 4-portar, 10 Gb Ethernet, två USB-A, HDMI och en 3,5 mm hörlursport med hög impedans. I fronten ser vi även två USB-C samt en SD-kortläsare. Utrustas datorn med en M1 Ultra kommer dessa två främre USB-C anslutningar även ha Thunderbolt 4-kompatibilitet.

Apple menar att den nya datorn SSD-hastigheter ska nå upp till 7,4 GB/s och lagringskapaciteten ska sträcka sig upp till åtta terabyte. Apple är sedvanligt något luddiga när det kommer till nya enheters prestanda under specifika belastningar. Däremot menar företaget att den nya datorn kommer att klå de mest högpresterande datorerna Apple erbjuder idag. Detta ska då gälla både Mac Studio med M1 Max och med M1 Ultra.

När prestandan ökas innebär det allra oftast att även värmeutvecklingen ökas. Detta är ingenting Apple har glömt och det ser ut som att nästan hälften av Mac Studios interna volym har dedikerats till kylarlösningen. Denna består av två radialfläktar som drar in sval luft från den perforerade botten av datorn och drar den över komponenterna innan den uppvärmda luften sedan skickas ut genom den bakre panelen.

Mac Studio finns att förhandsboka från och med idag. M1 Max-modellen börjar på 1 999 dollar och önskas Apples nya flaggskepp M1 Ultra är det en prislapp på minst 3 999 dollar som gäller. Datorn kommer att börja skeppas den 18 mars. Samma dag som Apple lanseras sin nya generation av iPad Air som nu kommer med en M1-krets.

M1 Ultra är Apples absoluta flaggskepskrets

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid