I vad som bara kan ses som en helomvändning har Apple nu bestämt sig för att börja erbjuda verktyg reservdelar för sina smartphones och datorer. För att de ska kunna repareras av konsumenterna själva.

Apple har under flera år tagit ställning mot att rätten till hemmareparationer av elektronik ska bli en lagstiftad rättighet. Istället har man tvingar kunder till att vända sig till Apple själva eller certifierade tredjepartsaktörer för att få sina enheter reparerade.

Nu har man som en blixt från klar himmel gjort vad som bara kan ses som en helomvändning i ämnet. Apple har nu bekräftat att man planerar att lansera en onlinebutik för reservdelar där konsumenter kan klicka hem komponenter och verktyg. Således öppnar man då upp för att slutkunder ska kunna reparera sina enheter på egen hand om man skulle känna sig säker nog.

Till en början kommer initiativet erbjuda komponenter för iPhone 12 och iPhone 13. Detta inkluderar de komponenter som oftast behöver service som skärm, kamera och batterier. Onlinebutiken kommer sedan att expandera med tiden och börja erbjuda komponenter som M1-processorer för Mac-datorer.

Ingenting för nybörjaren

Även om Apple kommer att erbjuda manualer och annan nödvändig information är reparationer av smartphones och laptop ingenting som bör tas oseriöst. Apple själva nämner att initiativet är menat för kunder med erfarenhet och kunnighet inom denna typ av elektronikpillande. Även om onlinebutiken kommer att vara öppen för alla är det värt att ta en extra funderare på om man kan klara av att utföra en reparation på egen hand.

Efter att kunder har beställt hem reservdelar och utfört nödvändiga reparationer kommer det även vara möjligt att skicka tillbaka de gamla komponenter till Apple. Ett initiativ man startat för att underlätta återvinningen av just gammal elektronik.

Exakt när eller om den nya onlinebutiken blir tillgänglig i Sverige är oklart. Till en början kommer det vara USA som får tillgång till butiken men Apple har bekräftat att man ska expandera under nästa år. Vilka prislappar de olika verktygen och komponenterna kommer att bara är även det något som tiden får utvisa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid