Asus är en av de första att presentera ett egenutvecklat Radeon RX Vega 64-grafikkort. Det låter betydligt mindre än referens men slukar mängder med ström.

Asus Radeon RX 64 Strix är ett av de första Vega-baserade grafikkorten baserat på ett eget kretskort samt skräddarsydd kylarlösning. Förutom en kraftfullare spänningsdel har grafikkortet samma två 8-pins strömkontakter som referenskortet men den största skillnaden är onekligen kylaren. Istället för AMD:s undermåliga radialkylare som återfinns på referenskortet har Asus en riktig bjässe till kylarlösning. En maffig kylfläns och tre stora fläktar har helt andra resurser att hantera Vega-kretsens höga värmeutveckling.

Inga större prestandavinster men mycket tystare

Asus har skickat ut ett par kort till internationella medier som fått göra tidiga tester på Radeon RX 64 Strix och resultaten är ganska enhälliga. Grafikkortet kan trots samma specificerade frekvenser som referensmodellen leverera 1-7 procent högre prestanda i spel, detta tack vare bättre kylning och stabilare klockfrekvenser. Samtidigt ökar effektförbrukningen vid belastning med runt 9 procent enligt Hardware.info.

Källa: Hardware.info

Redan referenskortet av Radeon RX Vega 64 var ett extremt strömhungrigt grafikkort. Med RX 64 Strix blir det alltså än värre. Asus har samtidigt alltså lyckats hålla en generellt högre maxfrekvens med sin effektivare kylning samtidigt som ljudnivån är extremt mycket bättre. Från dryga 60 decibel för referenskortet ner till 45,4 decibel för Asus RX 64 Strix. Vilket ska vara jämförbart med ljudnivån på Asus GTX 1080 Ti Strix OC.

Oklar prislapp för Strix RX Vega 64

Den stora frågan som fortfarande inte kan besvaras är hur mycket Asus påkostade modell av Radeon RX Vega 64 kommer att kosta. Med tanke på att referenskorten av RX Vega 64 numera kostar drygt 6 000 kronor bör ett partnerkort som RX Vega 64 Strix landa på närmare 7 000 kronor och då betydligt över likvärdigt presterande GTX 1080-modeller. När RX Vega 64 Strix dyker upp i butiker under slutet av september vet vi med med säkerhet vart prislappen landar.

Test: AMD Radeon Vega 64 och Vega 56 – Två heta prestandagrafikkort

Rubrik

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Tjockzuls kompisTjockzul wannabeklappaHenko Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
miloheke
Medlem
miloheke

AMD behöver verkligen jobba med strömförbrukningen på sina grafikkretsar…
Lösningen är antagligen att avliva deras tvivelaktiga GCN-arkitektur och se till att bygga något nytt från grunden.

Medlem
Olle P

Till att börja med kan de leverera korten med lägre default drivspänning.

Gäst

Sådant tar många år att färdigställa.

Vega kommer på en förfinad krympning nästa år och en ny arkitektur kommer inte komma förrän i slutet av 2019. Att de fortsätter att förfina CGN har inte direkt varit fördelaktigt för dem på flera år och för varje generation blir det vara värre med mer strömläckage och högre spänningar.

AMD borde ta det bästa med CGN-arkitekturen och göra något nytt.

Tjockzul wannabe
Gäst
Tjockzul wannabe

ni är alla retards

Tjockzuls kompis
Gäst
Tjockzuls kompis

Agree bro, AMDs kort krossar allt nvidia har atm på nyare spel