Belgien har nu tagit ställning mot lootlådor i spel och förklarar dessa som hasardspel och därmed olagliga. Publicister som fortsätter sälja spel med lootlådor kan möta grova straff.

Under förra veckan klassificerade Nederländerna lootlådor en form av hasardspel. Nu har Belgien gjort samma sak och förbjuder lootlådor. Nederländernas justitieminister påpekar även att publicister som fortsätter sälja spel med lootlådor kan dömas till böter, eller till och med fängelse.

Belgiens spelkommission undersökte spelen Star Wars Battlefront 2, FIFA 18, Overwatch samt Counter-Strike: Global Offensive. Av dessa spel var det endast Battlefront 2 vars lootlådor inte förklarades som ett lotteri. Detta då spelet efter debaclet vid dess lansering blev av med sina lootlådor. Undersökningen genomfördes under den tid som spelet inte hade några lootlådor tillgängliga. Exakt vad som kommer att hända nu när spelets lootlådor kommit tillbaka återstår att se.

Ett av Belgiens resonemang är att varken unga eller vuxna personer bör stöta på lotterispel när man endast är ute efter att ha kul i videospel.

Publicister som inte tar bort lootlådor från sina spel kan som tidigare nämnt dömas till böter eller fängelse. Mer specifikt handlar det om en bötessumma på 800 000 euro (cirka 8,3 miljoner kronor). Skulle fallet vara att minderåriga även har dragits in i det illegala spelandet kan summan komma att fördubblas. Fängelsestraffet kan få en längd på upp till fem år.

Belgiens justitieminister Koen Greens har sagt att han vill tala direkt med spelpublicister och komma överens om en framtidsplan. Än så länge har regeringen inte satt något exakt datum då lootlådorna måste vara borta. Men det är klart och tydligt att Greens tar ämnet på allvar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
5 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
fredrikMorkulkacktjarn Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Hoppas detta får genomslag i hela Europa. Finns ingenting värre en giriga utvecklare som vill göra alla spel till pay-to-win spel.

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Håller med att det behöver diskuteras. Omyndiga hamnar i kläm när spelutvecklare vill nå så många som möjligt. ”pay-to-win” tror jag inte är något större hot eftersom det alltid kommer att finnas vettiga alternativ för den som vill. De som betalar för den ”upplevelsen” lär tröttna ganska fort, likt fuskare.

Medlem

Overwatch och CounterStirike är det bara ”kosmetika” har ingen som helst effekt på gameplay.
Tycker att det är helt fel när staten lägger sig i sådant, är upp till var och en vad man lägger pengarna på och vad gäller unga så ska föräldrarna att ha koll på sina ungar inte statens jobb.
Folk tar fan inget eget ansvar nu förtiden.

Xelf
Medlem
Xelf

Det är viktigt att ”upp till var och en” aldrig är något ett omyndigt barn ska besluta om. Jag som vuxen kan ta ansvar. Barn ska inte passa in i mallen ”konsumenter” .

Medlem
Olle P

Om ”Lootlådorna” gjort skäl för namnet hade det inte varit ett problem.
Problemet är att det ju inte handlar om någonting man plundrar/erövrar, utan att det är någonting man betalar pengar för (och sedan ofta också kan sälja för pengar).

Kanske läge att byta namn på företeelsen till ”köplådor”?

Morkul
Medlem
Morkul

Loot boxes är slang som vi användare använder och ingenting som utvecklarna använder. Fifa heter de packs eller card packs som man kan köpa och fortfarande olagligt samma sak i många andra spel.

Medlem

Så jävla löjlig lag.. då ska vi ta bort samlarkort också då? alla typ av kortspel a’la magic the gathering?.

Xelf
Medlem
Xelf

Att förbjuda verkliga , fysiska produkter låter inte som det passar in till denna tråd.

Xelf
Medlem
Xelf

Den som tittar på en skärm med 3 lootlådor som öppnas, skulle nog se en likhet när en jack vegas maskin stod bredvid. Att förbjuda beroendeframkallande casino spel är en bra ståndpunkt. Särskilt när den riktas till barn och minderåriga. När det är normalt att köpa HABBO – MYNT tex, för en nioåring, krävs det inte mycket fantasi för att se farorna med spelmissbruk som vuxen. Att lämpa över ansvar på föräldrar är ovidkommande. Ett barn är aldrig under konstant bevakning och finns det möjlighet att göra något som en förälder förbjuder, så finns det alltid barn som tar just… Läs hela »