Google har nu meddelat att teknikjätten kommer att införa nya riktlinjer när det kommer till hur länge olika Chromebooks och de processorer som används i dessa får mjukvaruuppdateringar från Google själva.

Google har ett relativt udda system när det kommer till uppdateringar för Chrome OS och livscykeln för de Chromebooks operativsystemet huseras i. När en ny processor introduceras i Chromebook-sortimentet får den ett slags dödsdatum av Google själva. Detta innebär att varje Chrome OS-bestyckad bärbar dator redan från början har ett fast datum då mjukvaruuppdateringar upphör.

Detta innebär att en Chromebook av den dyrare kan komma att vara relevant ur en kortare tid än en budgetorienterad modell och vice versa. Även om dessa skulle lanseras samtidigt. En bärbar dator med en skyhög prislapp jämfört med andra Chrome OS-enheter skulle således kunna ha endast ett fåtal år av uppdateringar framför sig.

Google utökar livscyklar

Computerworld rapporterar nu att Google har påbörjat en process för att se över och förändra detta system. Till en början är det en lång rad existerande modeller som får perioden för mjukvaruuppdateringar utökad. Den som nyttjar en Chromebook kan via Googles hjälpdokument leta upp sin specifika modell och se vad det nuvarande slutdatumet för mjukvaruuppdateringar är. Tidigare har det rapporterats om sju modeller från Acer som fått förlängt mjukvarustöd. Nu är det dock en rad andra modeller från olika tillverkare som får samma behandling.

Chromebooks får längre support från början

Utöver de Chromebooks som nu bekräftats få mjukvaruuppdateringar under en längre tid än tidigare tänkt ändrar Google även denna tid för kommande enheter.

Acer Spin 11

Företagets mål är att öka stödet för nya processorer på plattformen med mellan 15 och 30 procent. Detta bör resultera i ett till två års längre livslängd rent generellt när det gäller kommande Chromebooks.

Istället för en maximal livslängd på sex och ett halvt år kommer det i framtiden handla om sju och ett halv till åtta år för varje ny processor. Computerworld nämner hur framtida enheter kan komma att gå igenom individuella utvärderingar för att fastslå hur långt uppdateringsstödet ska vara. Istället för att ha en statisk standard där komponenter får en viss tid på sig att göra det de ska innan uppdateringarna upphör. Vare sig det gäller en nylanserad dator eller en som funnits på marknaden under flera år.

Bättre transparens angående slutdatum

Google ska även göra det enklare för konsumenter att ta reda på hur länge mjukvaruuppdateringarna kommer att fortsätta för sina specifika enheter. Detta ska göras genom en ny sektion i inställningarna för Chrome OS där detta slutdatum kommer att listas.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jonas Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jonas
Gäst
Jonas

Hahaha, en livslängd på 6-7 år. Det är rena skroten efter tre, inte ens de som säljer begagnade datorer vill ta i dem med tång.
Leksaksdatorer är bara förnamnet.