Dagen är kommen då Intel officiellt avtäcker nästa generations Core-processorer och därmed arkitekturen Comet Lake-S. I spetsen ser vi det nya flaggskeppet Core i9-10900K som utrustats med 10 kärnor, 20 trådar och klockfrekvenser på upp till 5,3 gigahertz.

Mikroarkitekturen Skylakes svansång har nu inletts. Vad som sägs bli den sista processorfamiljen som håller kvar samma grund från år 2016 och baseras på 14 nanometers tillverkningsteknik har nu officiellt avtäckts. Comet Lake-S är namnet för familjen av processorer menade för stationära datorer och Intel har ännu en gång tryckt upp antalet kärnor och trådar samt klockfrekvenserna.

Med den nya generationens processorer introducerar Intel bland annat en rad nya verktyg för överklockning. Här hittar vi möjligheten för användare att stänga av HyperThreading på individuella kärnor, förbättrad kontroll över volt och frekvenser och andra smidiga funktioner.

Omdesignade värmespridare

När klockfrekvenser skruvas upp kommer även ökad värmeutveckling med på köpet. För att försöka åtgärda problem med höga temperaturer har Intel lyckats göra processorkretsarna ovanpå enheternas substrat tunnare. Detta leder sedan till att tillverkaren kan göra processorerna medföljande värmespridare tjockare. Således håller processorerna samma höjd som tidigare generationer för maximal kylarkompatibilitet men bidrar även med mer koppar ovanpå kretsarna för att leda bort värme.

Processoruppställningen leds av Core i9-10900K

Ännu en gång menar Intel att man utvecklat världens snabbaste spelprocessor. Denna går under namnet Core i9-10900K och till skillnad från föregångaren 9900K har vi här tio processorkärnor och 20 trådar istället för åtta kärnor och 16 trådar. Här rör det sig även om klockfrekvenser på upp till 5,3 gigahertz (GHz) när Intels Turbo Boost Max 3.0 får visa vad det går för.

I övrigt rör det sig om stöd för tvåkanaligt internminne med hastigheter på 2 933 megahertz (MHz), Optane-stöd och upp till 40 PCI Express 3.0 banor för plattformen.

Intel lanserar inte bara en handfull processorer baserade på Comet Lake-S. Det rör sig om modeller ur Core i9, i7, i5, i5, Celeron och Pentium-serierna. Allt som allt är det totalt 32 olika processormodeller som ska hitta sin väg till konsumenter. Dessa sträcker sig från enheter utrustade med två kärnor och två trådar, hela vägen upp till det tidigare nämnda flaggskeppet Core i9-10900K.

Prislapparna för processorerna sträcker sig från omkring 500 kronor för de billigaste Celeron-modellerna upp till cirka 1 200 till 2 100 kronor för de Core i3 och Core i5-processorer som saknar överklockningsstöd. Den nya K-seriens enheter sträcker sig från cirka 2 300 kronor upp till nånstans nära 4 900 kronor för flaggskeppet Core i9-10900K. Dessa priser är utan svensk moms inräknat.

Detta är då den armé av processorer som kan låta Skylake gå ut med huvudet högt. Sedan arkitekturen först introducerades år 2016 har den varit grunden i även Kaby Lake, två uppsättningar av Coffee Lake och nu även Comet Lake. Detta är dock sagt att bli den sista gången vi kommer se en hel generation baseras på arkitekturen och inom en inte allt för avlägsen framtid kommer Rocket Lake att ta över med helt ny arkitektur från grunden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid