Efter flera år av förhandlingar har nu Elektronikbranschen och Copyswede kommit överens om de nya avgifterna på lagringsenheter som ska träda i kraft innan årets slut.

De så kallade privatkopieringsavgifterna har varit en riktigt het potatis sedan de introducerades. Under de senaste åren har Elektronikbranschen och Copyswede förhandlat om hur de nya avgifterna på olika lagringsenheter ska hanteras och nu rapporterar ComputerSweden att båda parter kommit överens.

Sett till hur de nya avgifterna kommer att se ut beror det på vilken typ av enhet det gäller. För datorer, surfplattor och spelkonsoler har det mellan 2013 och fram till den sista oktober i år handlat om en krona ber gigabyte lagringsutrymme med ett tak på 40 kronor. Detta för enheter med minst två gigabyte inbyggd lagring. Avgiften i sig kommer från den första november vara oförändrad, däremot kommer maxavgiften att höjas till 75 kronor. Nästan dubbelt så högt tak som tidigare.

Bildkälla: ComputerSweden

När det kommer till interna och externa hårddiskar samt USB-minnen har det tidigare rört sig om en krona per gigabyte. Här ligger taket för avgiften på interna hårddiskar på 40 kronor och för externa hårddiskar eller USB-minnen ligger gränsen på 80 kronor. Avgifterna för dessa tre typer av enheter kommer från och med den första november ingå i samma kategori. Det kommer att röra sig om avgifter från två kronor för enheter med mellan två och sju gigabyte lagringskapacitet. Denna avgift sträcker sig sedan upp till 30 kronor för enheter med en lagringskapacitet på en terabyte eller mer.

De nya avgifterna kommer att gälla i två år framöver eller till dess att en lagändring som gör dessa avgifter överflödiga träder i kraft. Regeringen tog tidigare i år ett beslut om att utreda och modernisera denna lagstiftning. Hur denna utrednings resultat kommer att påverka dessa kopieringsavgifter är dock något som helt enkelt återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Pemani Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Är det någon som kan förklara vad motivationen är för höjningen? Det är ju ren idioti att skatten ens finns. Ska man beskatta dagböcker för att folk skriver ner sina privata saker i dem? Jag trodde moderniseringen skulle handla om att minska eller helt slopa skatten eftersom den från början var till för att ge tillbaka pengar till upphovsrättinnehavare för ”privat”-kopierade saker, men med tanke på att streamingtjänster för musik och film blivit så populära så har piratkopieringen kraftigt minskat. Ytterligare korkat är det att hårddiskar som säljs i spelkonsoller beskattas som definitivt inte används till det som skatten är… Läs hela »

Pemani
Medlem
Pemani

Motivation? Det är att staten ska kunna fortsätta dra in miljard på miljard för att kunna demontera landet i än snabbare takt än i dag. Det finns väl inget land i världen som har så många och så höga skatter som Sverige. Det är skatt på skatten i många fall. Ta bara hitte-på-skatten på plastpåsar.