En ny dom i Hösta domstolen ger Copyswede rätt och beslutar att alla Iphones som säljs i Sverige används för privatkopiering – och ska beskattas därefter.

Efter en lång tvist med såväl teleoperatörer som branschorganisationer har upphovsrättsorganisationen Copyswede nu säkrat en vinst över Telia i Högsta domstolen, där det fastslås att även Iphone ska omfattas av företagets privatkopieringsavgift.

”Precis vad lagstiftarna önskat”

Avgiften, som sedan tidigare även gäller för både interna och externa lagringsenheter samt flera andra telefonmärken, innebär att såvida inte domen överklagas ytterligare så kommer alla Iphones som säljs i Sverige få ett prispåslag baserat på mängden lagringsutrymme.

”Det har varit en lång process med flera rättsliga avgöranden som alla gått kulturskaparnas väg. Domen ger ett tydligt besked om att lagen ska förstås som att även multifunktionella produkter ska omfattas av ersättningsordningen. Domen visar att lagen är modern och tydlig – den ger kulturskapare rätt till ersättning även när tekniken förändras. Det är precis vad lagstiftarna önskat.”
– Mattias Åkerlind, VD för Copyswede

För mobiltelefoner grundar sig avgiften i att Copyswede menar att mobiltelefoner används flitigt till privatkopiering, det vill säga att upphovsrättsskyddat material delas mellan familj och vänner till den grad att det innebär förlorade intäkter för upphovsrättsägaren.

Vad säger lagen?
När en näringsidkare i sin yrkesmässiga verksamhet tillverkar eller till landet inför anordningar på vilka ljud eller rörliga bilder kan tas upp och som är särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk, har upphovsmän till skyddade verk som därefter har sänts ut i ljudradio eller television eller som har getts ut på anordningar genom vilka de kan återges rätt till ersättning av näringsidkaren.

Ur 26 k §, andra kapitlet i Upphovsrättslagen.

Samtidigt menar Copyswede att man vill förhandla med elektronikbranschen om storleken på ersättningen. I nuläget ligger ersättningen på 3,5 kronor per gigabyte lagringsutrymme, vilket innebär att en Iphone med 64 gigabyte utrymme blir cirka 224 kronor dyrare, och en med 128 gigabyte blir 448 kronor dyrare – exklusive moms.

Domen från Högsta domstolen innebär att målet inte kan överklagas vidare – än så länge har Copyswede haft stora framgångar i rätten i de fall då tillverkare och andra aktörer har motsatt sig privatkopieringsavgiften.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jörgen SS0urcerr0RDavveFredrikdaniel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Skrubban
Gäst
Skrubban

Om man nu kommer att få betala den extra förhöjda avgiften, innebär det då att man kan kopiera fritt fram t.ex. musik och filmer mellan de olika enheter som har belastats av denna förhöjda avgift utan att begå något brott ???

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Du har rätt att kopiera din familjs/närmsta vänners inköpta musik och film till dina enheter och bruka materialet – alltså privatkopiering (inte piratkopiering). Det är det du främst betalar för med denna avgift. Men även det självklara att du givetvis får ha kopior av din egen musik och film på alla dina enheter. Själv har jag en hel del sånt för offline-lyssnande/tittande.
Många förlitar sig dock även på piratmaterial (kanske även jag själv), och i det fallet så är det utanför avgiftens område.

Daniel
Medlem
Daniel

Hahaha ja vad säger man , illa är det att en förening som Copyswede kan bestämma att en sak skall avgiftsbeläggas och detta går igenom i rätten . Att avgiftsbelägga något för att det
-Kan- användas till att privatkopiera är ju som att ge någon böter för att dom kör en bil som -Kan- köras snabbt . Pinsamt ………

Fredrik
Gäst
Fredrik

Sorgligt att se hur korrupt och lättköpt svenska högsta domstolen är. 🙁 baserat sitt beslut på 2 lögner gör det vansinnigt uppenbart.

Davve
Gäst
Davve

Det (o)lustiga är att de flesta jag känner inklusive mig själv, numera använder sig av deezer eller spotify för att lyssna på musik både stream och offline, dvs betaltjänster som de betalar för. Så detta blir bara en onödig extra avgift.

Jörgen Sällergård
Medlem
Jörgen Sällergård

Då kan jag börja köra piratversiober av allt med gott samvete…kan ju inte va olagligt eftersom jag betslat för att få göra det…