Intels senaste flaggskepp Core i9-13900K baserat på arkitekturen Raptor Lake erbjuder höga klockfrekvenser direkt från fabrik. Under flytande kväve kan den däremot nå helt galna nivåer.

Recensioner för Intels Raptor Lake-arkitektur har nu publicerats vilket innebär att processorerna har testats flitigt under den senaste tiden. En av de som testat Intels senaste alster är överklockaren Rauf som delat med sig av sina fynd till oss.

Intels Raptor Lake-arkitektur kommer med löften om högre klockfrekvenser än vad Intel erbjudit tidigare. När Rauf satte tänderna i Core i9-13900K och använde sig av flytande kväve är det utan tvekan höga klockfrekvenser som gäller.

Specifikationerna för Intels flaggskepp lyder som så att det ska kunna nå upp till hela 5,8 GHz direkt från fabrik. Rauf kunde däremot med luftkylning och lättare belastning över endast några kärnor ta sig till över 6 GHz i klockfrekvens. Något som pekar mot att Intels nya flaggskepp verkligen trivs med överklockning.

När det togs i med hårdhandskarna och flytande kväve användes som kylningsmetod blev det dock bra mycket högre klockfrekvenser. Här nedanför ser vi vad Rauf lyckades åstadkomma i Cinebench R20.

Första bilden här ovanför visar vad processorns prestandakärnor kan åstadkomma på egen hand i Cinebench R20 när de har överklockats till 7,6 GHz. Slutresultatet här landade på 12 270 poäng för de åtta kärnorna. Bild nummer två visar vad processorn går för med P-kärnorna vid 7,45 GHz och E-kärnorna aktiverade och överklockade till 6,05 GHz. Här landar slutpoängen på 21 657 vilket visar hur väl de två olika typerna av processorkärnor jobbar tillsammans.

Hopppar vi över till OpenCL och P-kärnorna överklockade till 7,7 GHz och E-kärnorna vid 6,1 GHz slutför processorn testet på 33,6 sekunder. Dessa klockfrekvenser är bland de högsta Rauf lyckades nå under belastning med sitt processorexemplar.

I SuperPI 32M lyckas Rauf nå smått galna 8,2 GHz på fyra kärnor utan HyperThreading aktiverat. De fyra P-kärnorna lyckades slutföra hela testet på 187 sekunder.

Raufs testrigg blev minst sagt strömtörstig under Cinebench R20.

Rent generellt nämner Rauf hur Raptor Lake är en överklockningsvänlig arkitektur och att trycka upp klockfrekvenserna är en enkel, smidig och logisk process. Intel ser alltså inte ut att ha gjort några större förändringar med den senaste generationen. I alla fall inte när det kommer till överklockning av processorerna. Raptor Lake och Core i9-13900K ser alltså ut att vara något att hålla ögonen på om man har ett intresse av extrem överklockning och världens topplistor för syntetiska testsviter. Nu är det bara att vänta och se vad de resterande Raptor Lake-enheterna kan åstadkomma.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid