Svenska grafikkortsguiden uppdateras idag med 5 nya kraftfulla mellanklasskort och tre nya köprekommendationer men ännu når inget AMD-kort ända fram och anledningarna är flera.

Idag publicerar vi en ny stor grafikkortstest med inte mindre än 5 testade modeller i den övre mellanklassen. Det är fyra grafikkort baserade på Geforce GTX 1060 samt en modell baserad på Radeon RX 480. När dammet lagt sig på slagfältet är det tre av korten som även erövrar varsin köprekommendation i Svenska grafikkortsguiden. I guiden plockar vi ut de riktiga guldkornen från olika prisklasser specificerade för olika målgrupper.

Köprekommendationerna och utmärkelserna i guiden är förhållandevis få och detta för att NordicHardwares målsättning alltid är att utse de bästa köpen i varje given produktkategori. För att i sin tur ge maximal och mest pricksäker konsumentvägledning. Detta sker genom kontinuerliga tester av nya produkter och kontinuerliga uppdateringar av redan testade produkter i guiderna, efter exempelvis prissänkningar eller drivrutinsuppdateringar som kan påverka slutomdömet.

Sex köprekommendationer – ingen för AMD

Efter sin omboning i sommar har grafikkortsguiden i skrivande stund sex aktuella köprekommendationer och för den skarpögde finns det inget AMD-kort med i listan. Ett på många sätt tråkigt faktum och på håll kanske även överraskande med tanke på att AMD satsat allt krut på just mellanklassmarknaden i sommar. Detta är också anledningen till varför vi väljer att adressera läget på grafikkortsmarknaden och grafikkortsguiden i denna separata artikel.

gpu-guiden-rekommendationerDet första problemet är mängden testade grafikkort med AMD:s nya mellanklasskrets Polaris 10. Inför vårt stora mellanklasstest sökte vi flera tillverkare av AMD-baserade grafikkort men endast en av dessa hade testprodukter att skicka innan vår testdeadline. Det finns ganska få tillverkare som fokuserar på sina AMD-kort och än färre som har testexemplar tillgänliga.

Det kort som kom in i tid, MSI Radeon RX 480 Gaming X, är ett på många sätt bra grafikkort med riktigt effektiv kylare och fabriksöverklockade frekvenser. Prestandan som du som konsument får ur kartong är sällan i klass med den vi ser hos Geforce GTX 1060-baserade kort i samma prisklass och när de gröna korten överklockas blir skillnaden oftast ännu större till Nvidias fördel.

Största problemet är prissättningen

Det största problemet är samtidigt fortfarande AMD:s svenska prissättning, som skiljer en del från den amerikanska. De generellt högre priserna på Svenska marknaden gör det väldigt svårt för Radeon RX 480 att konkurrera med Nvidias mellanklassare där det helt enkelt finns mer prestanda per krona, ännu lägre effektförbrukning och minst lika effektiva kylare att hämta.

Med detta sagt kommer vi inom en snar framtid publicera ytterligare en större grafikkortstest med flera Radeon RX 480-kort inkluderade. Med fler varianter av Radeon RX 480-kort testade kommer vi även öppna för AMD-specifika köprekommendationer för de konsumenter som oavsett vill stödja AMD eller kanske sitter på en bildskärm med stöd för Freesync som förbättrar helhetsupplevelsen med AMD:s grafikkort.

Directx 12 kan bli ett viktigt vapen för AMD

Sist men inte minst jobbar redaktionen även på nya Directx 12-titlar i vår testsvit. AMD och i synnerhet Radeon RX 480 har visat sig starka i Directx 12 men det är först på senare tid som det börjat dyka upp fler tunga titlar med stöd för tekniken.

Radeon tjänar och Nvidia tappar när Deus Ex får DX12-stöd

Directx 12 är fortfarande i sin vagga och förutom att gränssnittet är svårt att testa med traditionella metoder har flera av de tidiga titlar som stödjer tekniken problem med barnsjukdomar. Directx 12 är något som kan bli en fjäder i hatten för AMD men det på det stora hela en i dagsläget för osäker variabel att lägga för stor vikt vid. Lita på att Svenska Grafikkortsguiden kommer att uppdateras när tekniken blir mer utspridd och även hittar in i vår testsvit, vilket vi jobbar på i skrivande stund.

– På grund av olika implementeringsstrategier och bland annat hårdvaruaccelererade beräkningsenheter lyckas AMD mycket bättre överlag än Nvidia i spel som stödjer DirectX 12. Problemet vi har haft med DirectX 12 är att det är betydligt svårare än föregångarna att testa på ett rättvist och pålitligt sätt. Av den anledningen har vi avvaktat med att inkludera DirectX 12 tester i grafikkortsguiden, fram tills nu. Utvecklare satsar mer än någonsin på DirectX 12 och med många tunga trippel-A titlar på PC-marknaden ute med stöd för det nya grafikgränssnittet tycker vi att det är dags att ta nästa steg. Alla kommande stora PC-titlar kommer att ha stöd för DirectX 12, spel som Battlefield 1, Civilization VI och Watch Dogs 4 vilket innebär att AMD mycket väl kan göra en comeback, säger Hamit Sen, grafikkortsexpert på NordicHardware.

Nvidia har idag närmare 80 procent av grafikkortsmarknaden och medan AMD gjort framsteg med Radeon RX 480 och sin Polaris-arkitektur räcker det i dagsläget inte för att på allvar konkurrera med Pascal och Geforce GTX 1060.

Håll utkik i Svenska grafikkortsguiden för de senaste och kontinuerligt uppdaterade köprekommendationerna samt tester, köptips och annan information om grafikkort.
Rubrik

4
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Durkadur Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Marviken

Vinner inte marknadsandelar med dyrt skräp och AMD känns idag lika efter på GPU sidan som CPU sidan.
Jävligt tråkigt, Nvidias ockerpriser i de högre segmenten kommer att bestå ett halvår till ett år.
Med tanke på den patetiska prestandan på 480 är jag osäker om AMDs Vega faktiskt är i närheten av Nvidias 1080 och då ska vi inte prata om Nvidias kommande kort med hbm2.

Hoppades på att bygga en AMD dator till BF1, men det ser väldigt mörkt ut.

Durkadur
Gäst
Durkadur

Tittar man runt bland siter som bemödat sig att göra ordentliga tester ser man ofta ca 10-15% fördel till GTX 1060 i DirectX11, medans RX 480 har ca 10-15% fördel i DirectX 12 och Vulkan. Men i flera spel är skillnaden försumbar. Det beror såklart på hur testerna görs vilket tidningar/siter sällan är fullständigt transparenta med. Du är såklart berättigad till din åsikt men jag skulle absolut inte kalla RX 480 för patetisk eller skräp. Ett mycket större problem än prestandan är tillgängligheten och prissättning där Norden verkar ha fått dra det kortaste strået. Det är inte för än dessa… Läs hela »

Medlem
Marviken

Var kanske lite hård, men någon på AMD borde få sparken… Jag tror inte tanken var att ge bort allt över mellansegmentet till Nvidia i ett halv år till ett år. Ganska säker på att AMD hoppades att 480 skulle hamna i närheten av ett 980ti och att Nividia skulle nöja sig med ett liknande kort och sen satts på övresegmentet i HBM2. Annars fattar jag inte vad AMD tänkte på??? Att släppa ett ”490” med 8gb HBM2 minne mot Nvidias 1070 (1065) är idiotiskt, gddr5 är i princip gratis mot HBM2 minne. Jag får det inte at gå ihop… Läs hela »

Durkadur
Gäst
Durkadur

Jo det var precis det som var tanken. AMD prioriterar mellan- och instegssegmentet inledningsvis. Det har de ofta gått ut och sagt. Varför? För att det är det de stora pengarna finns. De flesta köper kort i mellansegmentet. Men kanske den största anledning till varför AMD valde att satsa i detta segment är att det synergerar med konsol- och laptopmarknaden. Och de är mycket mer lönsamma än prestandasegmentet bland PC-hårdvara. Såklart trist för oss entusiaster som vill ha konkurrens mot 1070 och 1080, men vi får helt enkelt vänta till senare i år.