Det tidigare ryktet om att Microsoft planerar att pensionera webbläsaren Edge har nu bekräftats vara sant. Trots att en helt ny webbläsare är på väg kommer vi dock inte behöva vänja oss vid något nytt namn.

Tidigare under veckan började ett rykte som hävdade att Microsoft planerar att göra sig av med webbläsaren Edge att cirkulera. Ryktet hävdade att webbläsaren som följer med operativsystemet Windows 10 kommer att ersättas med en Chromium-baserad läsare. Något som Microsoft nu bekräftat vara sant.

Den nya webbläsaren kommer mycket riktigt att lämna Microsofts egen webbläsarmotor EdgeHTML bakom sig och istället baseras på Chromium.

När ryktet om detta byte av integrerad webbläsare för Windows 10 började cirkulera fanns det inga konkreta uppgifter angående den nya webbläsarens namn. Den information som då fanns att tillgå var kodnamnet ”Anaheim”. I blogginlägget där Microsoft bekräftade att Edge som vi känner det kommer att bytas ut bekräftas det även att något namnbyte inte är att förvänta.

Huruvida denna flytt till en Chromium-baserad plattform kommer att påverka Microsofts marknadsandel jämfört med andra webbläsare återstår att se. I dagsläget håller Microsoft cirka fyra procent av marknaden med Edge i sin traditionella form.

Inget specifikt lanseringsfönster för den nya versionen av webbläsaren nämns i Microsofts blogginlägg. Däremot förväntas en testversion av den nya webbläsaren finnas tillgänglig under ”början av 2019”.

Mozilla allt annat än glada

I samband med Microsofts bekräftelse av sitt anammande av Googles Chromium-plattform publicerade Mozilla som står för utvecklingen av webbläsaren Firefox ett eget blogginlägg. I inlägget framgår det att företaget är allt annat än entusiastiska över att Microsoft senaste webbläsarutveckling och ser det som att företaget ger bort sin del av marknaden till det redan dominerande Google.

”Microsoft is officially giving up on an independent shared platform for the internet. By adopting Chromium Microsoft hands over control of even more of online life to Google.”

Huruvida Mozilla med sin webbläsare Firefox lyckas stå emot den nu ökande kraften hos Google och Chromium återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid