I samband med AMD:s presskonferens på GDC i San Francisco fick vi inte bara se ett nytt dubbelkretsat grafikkort, utan även en glimt av hur företagets framtida strategi ser ut. Efter Polaris finns nämligen två nya arkitekturer bekräftade: Vega och Navi.

Efter att under flera år ha namngivit sina grafikkretsar efter öar och ögrupper har AMD gått en annan väg med sitt namnschema. Den grafikkrets som lanseras i år, baserad på den nya 14-nanometerstekniken, får som bekant namnet Polaris, och framöver kommer det vara just stjärnor som utgör kodnamnen för nya grafikgenerationer.

Nytt namnschema

Än så länge har vi i princip bara en bild från ett av AMD:s bildspel att utgå ifrån, men även en enda bild kan säga mycket. Till att börja med bekräftar AMD att kodnamnet på de två generationer som kommer efter Polaris blir Vega omkring 2017, följt av Navi omkring 2018.

AMD_star_roadmap

Polaris polaris utmärker sig med löftet om 2,5 gånger högre energieffektivitet än nuvarande 28-nanometerskretsar, men först med Vega ser vi den nya minnestekniken HBM2 som en utmärkande punkt. Det antyder kraftigt att HBM2 inte kommer användas i Polaris, utan att årets nya grafikkort troligen kommer lanseras med HBM, GDDR5 och möjligtvis GDDR5X. Navi utmärker sig i sin tur som en mer skalbar arkitektur, med en okänd, ännu modernare minnesteknik.

I samband med utannonseringen av dubbelkretsade Radeon Pro Duo påpekade AMD:s chefsarkitekt och grafikchef Raja Koduri att framtiden för grafikkort i prestandaklassen kan vara flera energieffektiva grafikkretsar i tandem, snarare än enstaka större kretsar. Det är en välbeprövad princip för superdatorer, men kan även komma att bli vanligare för spelgrafik. Det kan vara just sådana satsningar vi kan få se mer av med Navi.

De första Polaris-grafikkorten förväntas bli officiella någon gång under andra kvartalet, möjligtvis i samband med Computex-mässan i Taipei, som går av stapeln vid månadsskiftet maj-juni.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid