Nvidias nya Geforce-flaggskepp sägs bli en kraftfull pjäs och bli det första referensgrafikkortet från Nvidia med dubbla fläktar på sin Founders Edition-kylare.

Det är kinesiska techsajten Benchlife som går ut med uppgifter om Nvidias kommande flaggskeppsmodell i nya Geforce-familjen. Sajten skriver att Nvidia bestämt sig för att ändra kylardesignen på sin Founders Edition-modell. Medan varken Nvidia eller någon partner bekräftat namnet på grafikkortet pekar allt fler rykten åt att namnet på flaggskeppet blir Geforce GTX 2080.

Geforce GTX 2080 Founders Edition skulle vara den första modellen som introduceras och det med kretskort samt kylare av Nvidias egen design. Tidigare Founders Edition-modeller i Nvidias Geforce-familj har alltid använt sig av en ensam radialfläkt som trycker luft in över grafikkortet från baksidan av kortet och blåser ut varmluften från grafikkortets IO-panel.

Geforce GTX 1080 Ti Founder’s Edition med sin radialkylare och ensamma fläkt.

Detta är en kylardesign som passar bra för trånga utrymmen och även system med flera grafikkort då den varma luften i mångt och mycket skickas ut ur chassit. Det är samtidigt en kylardesign som inte på långa vägar kan mäta sig med de tredjepartslösningar med flera större fläktar. Dessa har levererat lägre temperaturer samt betydligt lägre ljudnivå än Nvidias referenskylare. Något som Nvidia enligt BenchLife nu verkar vilja ändra på.

Videocardz har skapat en exempelbild på hur ett GTX 2080 med dubbla fläktar skulle kunna se ut.

Nvidia sägs valt att ändra sin kylardesign och satsa på dubbla fläktar vilket onekligen skulle öka kylningskapaciteten och kunna bidra till mindre problem med throttling och samtidigt ge lägre ljudnivå.

Uppgifterna är i dagsläget bara obekräftade rykten och ska i vanlig ordning tas med en rejäl nypa salt. Om det visar sig stämma skulle det dock kunna betyda att Nvidias nya flaggskepp har en ganska påtaglig värmeutveckling och helt enkelt kräver bättre kylning än tidigare. Inte helt omöjligt med tanke på att redan dagens Pascal-baserade Founders Edition-kort uppvisat problem med throttling under tyngre belastning på grund av höga temperaturer.

Oavsett vad ska vi i september månad få svar på vilken kylarlösning Nvidia faktiskt väljer att använda sig av. Enligt grafikkortstillverkaren Galax är det nämligen i september som den nya generationens Geforce-grafikkort ska lanseras och de ska i tillverkaren egna ord bjuda på rejäla prestandaökningar och stöd för Nvidia Ray Tracing.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulRickardFredrik Lindman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard
Medlem
Rickard

https://www.youtube.com/watch?v=ms7HQ7rckpA

De ryktet känns mer troligt än dubbla fläktar

Morkul
Medlem
Morkul

Cool accent men sedan var allting bara en lång skrattfest. Var länge sedan jag hörde någon snacka så mycket skit på YouTube. För den insatta så lämnade nVidia in pappren för ECC certifikation redan den 1 agusti där de listar två modeller med just namnen 20XX så killen i videon lite väl sent ute 🙂 Certifikaten gäller två modeller GeForce GTX 2070 och GeForce GTX 2080. Ingen ny Titan eller någonting som heter RTX. Observera att detta alltså är helt offentliga uppgifter, kostar dock en administrations avgift för att få se registren. Dessa register är vitala för elektronikbranschen. Vilket fall… Läs hela »

Rickard
Medlem
Rickard
Morkul
Medlem
Morkul

Jo jag såg det.. Dock inte udda att nVidia får bryta mot alla regler som finns runt ECC, skulle mitt företag göra någonting liknande så skulle vi aldrig mer få göra en ECC registrering.

Dock fanns det en hel del annat i den videon som inte stämde.

Fredrik Lindman
Gäst
Fredrik Lindman

Tror på varm smörgåsprincipen , att fläktarna placeras på varsin sida, som två toast bröd. Med varma osten, dvs gpuen i mitten….+lövblås, dvs blower style.. Det kanske låter dumt, men låt dig inte luras, dumma ideer som får friktion är här för att stanna.