Google Chrome är världens mest populära webbläsare, men den har även mottagit mycket kritik över mängden internminne som tas upp och Google har nu börjat testa funktioner som ska minska webbläsarens minneskrav.

Google Chrome löper med stor sannolikhet ingen risk att inte vara världens populäraste webbläsare inom kort. Med cirka 65 procent av marknaden under Googles kontroll med Internet Explorer på andraplats med elva procent och Mozilla Firefox med nio procent.

Google Chrome tar dock upp markant mer internminne, även kallat RAM (Random Access Memory) än sina närmaste konkurrenter. Något som lätt kan märkas av när flertalet flikar öppnas i webbläsaren. Detta är något som Google känt till under en längre tid och nu har företaget börjat experimentera med lösningar.

Lägre RAM-användning, förhoppnings för alla inom kort

I den senaste versionen av ”Google Canary”, en utvecklingsversion av Chrome, kan användare aktivera en funktion kallad ”Skip best effort tasks”. Denna funktion inaktiverar utföranden av lågprioriterade uppgifter som bland annat telemetri och cache-rensning. Funktionerna kommer fortfarande att genomföras, men med den nya funktionen aktiverad kommer det att ske först när webbläsaren stängs ned.

Att dessa bakgrundsfunktioner läggs på is till att webbläsaren stängs ned kan komma att sänka mängden internminne som tas upp av webbläsaren. Värt att ha i åtanke är dock att denna nya funktion i dagsläget endast finns i en experimentell version av Chrome. Exakt när denna kan tänkas dyka upp i den officiella versionen återstår helt enkelt att se.

Den som däremot känner sig lite äventyrlig och inte orkar vänta på att Chrome slutar lägga beslag på internminnet kan ta del av Google Canary då den experimentella webbläsaren är gratis att ladda ned. Det finns dock ingen garanti om att den kommer att vara stabil eller fungera fullt ut. Det är trots allt är en experimentell version av Chrome och inte redo för masslansering. Den nya funktionen för att sänka RAM-användningen är inte aktiverad per standard i webbläsaren och måste aktiveras manuellt. Detta görs via att användare skriver in ”chrome://flags/#disable-best-effort-tasks” i Canarys adressfält och trycker ’Enter’. Sedan kan webbläsaren startas om och då bör funktionen vara aktiverad.

Än en gång är det värt att påpeka att Canary är en experimentell webbläsare där Google testar nya funktioner löpande. Användande av Canary sker således på egen risk.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid