Med fokus på konstnärer, artister och proffsanvändare släpper Microsoft lös en ny stationär premiumdator, Surface Studio, med rekordtunn skärm och en ”smart ratt” för materialskapande.

Efter att Microsoft avtäckt den senaste upplagan av bärbara Surface Book under kvällens Windows 10-presskonferens riktades uppmärksamheten snabbt eventets största hårdvarunyhet. I linje med tidigare rykten tar Microsoft på allvar sitt Surface-koncept även till ett stationärt format med sin nya Imac-utmanare Surface Studio.

”Världens tunnaste LCD-skärm”

På scen får vi se en påkostad allt-i-ett-maskin i aluminiumskal, riktad mot professionella användare. Paradnumret är en 28 tum stor LCD-skärm som Microsoft menar är den tunnaste skrivbordsskärmen på marknaden, med en total tjocklek på endast 12,5 millimeter.

Värt att notera är att skärmen använder ett högre 3:2-format snarare än de vanligare 4:3-, 16:9- eller 16:10-formaten. Upplösningen specificeras till galna 4 500 x 3 000 pixlar, 63 procent fler än i en ”vanlig” Ultra HD-skärm.

Surface Studio ska lägga särskild vikt vid färgåtergivning, och det kommer snabbt gå att växla färginställningarna i Windows från sRGB-skalan till den bredare DCI-P3-skalan för att smidigt kunna förhandsgranska hur material skapat i respektive skala kommer se ut på andra skärmar med bredare eller snävare färgrymd.

Surface Dial – en ”smart ratt”

Likt Surface Book och Surface Pro kan Surface Studio användas med Microsofts aktiva penntillbehör, Surface Pen, exempelvis för att rita i Photoshop eller Illustrator, för att skriva eller för att signera dokument.surfacestudio8

Tillsammans med Surface Studio lanserar Microsoft ytterligare ett tillbehör, Surface Dial. Dial används som ett komplement till Surface Pen, och kommer i form av en ”ratt” som kan placeras på skärmen eller skrivbordet för att steglöst justera inställningar och få taktil respons. Det går exempelvis att rotera genom färgskalan i ett ritprogram, snabbspola i ett videoredigeringsprogram eller justera ljudvolymen.

Datorn känner automatiskt av när Dial placeras på skärmen och var någonstans den placeras, så att ett verktygsfält kan ”projiceras” runt verktyget.

Varken Kaby Lake eller Pascal

Beräkningskraften sitter inbyggd i skärmfoten, där vi hittar en Intel Core i7-processor, upp till 32 gigabyte arbetsminne och en mobil Nvidia-grafikkrets. Lagring finns i form av en hybriddisk (SSHD) på 2 terabyte. Intressant nog används en Geforce GTX 980M-grafikkrets, och alltså inte en nyare krets ur Pascal-familjen. Inte heller Intel Kaby Lake har hittat in i specifikationslistan, utan istället är det Skylake som gäller.

Det finns inget uttryckt gamingfokus för Surface Studio, men för den som vill spela spel på Microsofts allt-i-ett-maskin finns en inbyggd trådlös sändare som kan användas för att ansluta en Xbox One-handkontroll utan adapter.

Lansering innan nyår

Surface Studio kommer finnas tillgänglig i begränsat antal lagom till julhandeln. Riktpriset blir 2 999 dollar, och medan några europeiska priser inte offentliggjorts ännu kan vi troligtvis räkna med närmare 30 000 kronor när eller om maskinen lanseras i svenska butiker.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid