Intels grafikkort Arc A380 är lanserat i Kina och nu har flera uppsättningar prestandasiffror för grafikkortet dykt upp. Siffror som pekar mot att AMD och Nvidia inte behöver oroa sig. Allra minst om Intel-kortet körs tillsammans med en AMD-processor.

Efter att Intels första grafikkort Arc A380 lanserades i Kina har allt fler prestandasiffror för enheten börjat spridas på kinesiska forum och dylikt. De första testen visar dock att Intels instegsmodell inte riktigt lyckas mäta sig med AMD Radeon RX 6400 eller Nvidias Geforce GTX 1650. I alla fall inte när det komma till spelprestanda.

Alla siffror är dock inte negativa. Ovanstående bilder kommer från en recension som laddades upp till BilliBilli där Intels grafikkort faktiskt klår AMD och Nvidias utmanare. Dock i syntetiska tester i form av 3DMark Time Spy och Port Royal. Skillnaden i prestanda mellan Intel och konkurrenterna är däremot väldigt märkbar just här.

Samma recension visar dessvärre inte lika positiva siffror när det kommer till spel. I samtliga titlar som testades för recensionen hamnar Intels Arc A380 bakom AMD och Nvidias grafikkort med en ganska så stor marginal.

Recensionen testade Arc A380, Radeon RX 6400 och Geforce GTX 1650 i en rad speltitlar. Dessa inkluderar (från vänster) League of Legends, GTA V, Shadow of the Tomb Raider, Forza Horizon 5 och Red Dead Redemption 2.

I de spel som nyttjar gränssnittet DirectX 11 hamnar Intels enhet hela 22 till 26 procent bakom sina konkurrenter. I DirectX 12 minskas gapet till omkring 10 procent bakom AMD och Nvidia. I Red Dead Redemption 2 med gränssnittet Vulkan landar enheten sju procent bakom GTX 1650 och nio procent bakom RX 6400.

Arc A380 ska prestera sämre med AMD-processor

Ännu nyare prestandasiffror som dykt upp på BilliBilli pekar mot att prestandan hos Intel Arc A380 försämras när det paras med en processor från AMD. Jämfört med när det körs tillsammans med en processor från Intel.

Grafikkortet testades tillsammans med en AMD Ryzen 5 5600 på ett Asus TUF B55M-moderkort tillsammans med 16 GB DDR4 3600 MHz-minne. Intel-systemet brukade en Core i5-12400 på ett Asus TUF B660M-moderkort med samma uppsättning internminne. Båda system med Resizable BAR och 4G-avkodning aktiverat. Båda system hade Windows 11 21H2 installerat.

Här testades tio olika spel. League of Legends, DotA 2, Rainbow 6 Extraction, Watch Dogs Legions, Far Cry 6, Assassin’s Creed Valhalla, Total War Three Kingdoms, Shadow of the Tomb Raider, CS:GO och Forza Horizon 5.

Ett Nvidia GTX 1650 testades också för att jämföras med Intel-kortet. Detta testades däremot endast i datorn utrustad med en Intel-processor. Hur som helst visar ovanstående siffror på att Arc A380 inte presterar lika väl när det paras med AMD-processorn. Intel-grafikkortet tillsammans med en Ryzen 5 5600 presterade sämre än med en Core i5-12400 och prestandaskillnaderna sträckte sig från en procent upp till hela 15 procent. Jämfört med Nvidia-grafikkortet med Intel-processorn lyckades Arc A380 endast vinna i Total War Three Kingdoms. Här lyckades Intel-grafikkortet klå Nvidias med hela sju procent när det parades med Core i5-12400.

Allt som allt ser det ut som att Intel har en hel del polering av sina drivrutiner kvar att göra. I skrivande stund ser det dock ut som att det inte är den bästa idén att blanda Intel-grafikkort med processorer från AMD.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Bengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Frågan är om Intel ser någon orsak till att kompilera/optimera drivrutinen för AMD CPU’er.
Om dom sett en orsak, så borde det redan ha skett före släpp, så nu är det nog ett argument som används mot systembyggare ”Bygg med Intel, för bästa prestanda!”.

En erfarenhet med Intel över decennier, tyvärr…
.