Intels kommande satsning på grafik närmar sig med stormsteg. Efter den mjuka lanseringen av Tiger Lake-baserade DG1, presenteras nu varumärket för de kommande kraftfulla komponenterna. Vi välkomnar Intel ARC.

Intel ARC blir alltså namnet på den serie av högpresterande dedikerade grafikkort som Intel planerar att lansera för datorer. Med högpresterande menar vi inte att alla modeller kommer konkurrera med Nvidia och AMDs största GPUer. Vi pratar dock om grafikenheter som erbjuder betydligt mer kraft än de integrerade kretsar som Intel tidigare utvecklat.

Tillsammans med namnet Intel ARC har företaget bekräftat ett fåtal detaljer om den kommande serien. Vi vet nu att kretsen kommer att ha stöd för DirectX 12 Ultimate, som inkluderar ray tracing, variable rate shading och mesh shading. Intel ska dessutom ha utvecklat stöd för super-sampling driven av ”artificiell intelligens”. Det låter med andra ord som att Intel har en konkurrent till Nvidias DLSS på gång.

Lanseringen av Intel ARC sker, inte överraskande, under första kvartalet nästa år. Då lanseras Intel ARC-kort som baseras på den första arkitekturen, som Intel kallar Alchemist. Alchemist har tidigare kallats DG2, baseras på mikroarkitekturen Xe-HPG och kommer att efterföljas av Battlemage, Celestial och Druid, i den ordningen.

Vi vet fortfarande inte hur bra de kommande korten från Intel kommer att prestera. Intel har visat ett av de kommande grafikkorten i en video med Forza Horizon 4, Psychonauts 2, PUBG och Metro Exodus. Det är dock omöjligt att utvärdera kortet med endast videon. Många frågetecken kvarstår därmed.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid