Intels senaste presskonferens bjöd på en kort förhandstitt på kommande flaggskeppet Core i9-11900K ur familjen Rocket Lake-S. Här bekräftades det bland annat att Intel tar steget över till PCI Express 4.0 med totalt 20 banor per processor och nya AI-funktioner.

Det har blivit dags för nästa generation av stationära processorer från Intel. I samband med CES 2021 tog Intel till den virtuella scenen och gav oss en kort förhandstitt på vad vi kan komma att förvänta oss av nästa generations stationära processorer. Processorfamiljen som går under namnet Rocket Lake-S och kommer med PCI Express 4.0 samt den första stora arkitektoniska uppdateringen på cirka fem år.

Rocket Lake-S smygvisas

Intel tog tillfället i akt att prata om kommande Rocket Lake-S för stationära datorer. Det blev inget officiellt avtäckande men vi fick en försmak på vad flaggskeppet Core i9-11900K har att erbjuda.

De nya processorerna kommer att erbjuda upp till åtta kärnor och 16 trådar. Tack vare Intels satsning på grafikarkitekturen Xe ska dessa även erbjuda upp till 50 procent högre integrerad grafikkraft än tidigare generation. Det är fortfarande 14 nanometers tillverkningsteknik som gäller. Dock har Intel har här använt en omstöpt version av Ice Lakes kärnarkitektur kallad Sunny Cove som på den stationära sidan går under namnet Cypress Cove.

Den nya processorserien kommer även erbjuda 20 PCI Express 4.0-banor per processor. Vi ser även integrerat stöd för USB 3.2 Gen 2×2 och till och med bakåtkompatibilitet med dagens 400-serie av styrkretsar.

Sett till klockfrekvenser rör det sig hos flaggskeppsmodellen med sina åtta kärnor om frekvenser på upp till 4,8 GHz hos alla kärnor samtidigt. En ensam kärna kan sträcka sig en bit längre och landa på hela 5,3 GHz.

Den kommande processorfamiljen ska bjuda på en 19 procents ökning i instruktioner per klockcykel (IPC) jämfört med nuvarande generation. Dessvärre gav Intel inget specifikt lanseringsdatum för den kommande serien. I skrivande stund är det helt endast bekräftat att den kommer att landa någon gång under årets första kvartal.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid