Intels satsning på processorer till smartphones har stagnerat, och istället riktar företaget blicken mot en annan växande bransch: smarta, internetuppkopplade bilar.

Under en period satsade Intel aggressivt på mobilmarknaden med sina strömsnåla Atom-processorer, tänkta att konkurrera med ARM-baserade alternativ från exempelvis Qualcomm och Mediatek. Den satsningen visade sig dock vara en uppförsbacke, och Intels X86-baserade kretsar har haft svårt att mäta sig med ARM-alternativen i energieffektivitet. Det blå lagets marknadsandelar bland smartphones har därför förblivit marginella, och det är någonting företaget numera även är öppna med.

Framtidens bilar blir uppkopplade

I ett nytt uttalande från företagets VD Brian Krzanich understryker Intel att man var för sena på pucken med mobil teknik till smartphones. Numera ligger istället fokus på smarta bilar, som Krzanich menar är nästa stora mobila teknik som kommer integreras i vår vardag. Allt fler nya bilar kommer med mer avancerade underhållnings- och navigationssystem och internetuppkoppling, och här menar Intel att man redan ligger i framkant.

En stor skillnad är såklart att smarta bilar har en betydligt mindre kundbas än mobiltelefoner, och rimligtvis kommer övergången till smarta alternativ ta längre tid. Intel menar dock att man redan står stadigt med viktiga samarbeten inom bilindustrin. Huruvida satsningen på smartphone helt går i graven eller endast växlar ner återstår än så länge att se.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
KaffiMann Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Forstår godt at de gir opp mobilsatsingen sin. Min opplevelse av de produktene de utviklet for det markedet kan vel oppsummeres med: Ustabilt og dårlig ytelse. Ihvertfall sammenlignet med f.eks Mediatek eller andre ARM baserte løsninger.

Håper bare at vi ikke får biler som ”krasjer”….