Internetoperatörerna är nästa måltavla för TV- och filmbranschen i kriget mot piratkopiering. I en nyligen publicerad rapport pekas operatörerna ut som de stora fildelningsvinnarna.

Drygt 2,5 miljarder kronor per år uppskattas piratkopiering dra in till internetoperatörer enligt en ny rapport som ska baseras på data från post- och telestyrelsen. Den svettiga summan presenteras i en debattartikel på DN.se skriven av organisationerna Black Market Watch och Global Initiative Against Transnational Organized Crime.

Rapporten som ligger till grund för debattartikeln är framtagen på uppdrag av TV- och filmbranschen och försöker vinkla kritiken från den enskilde individen till internetoperatörerna. Man menar att operatörerna möjliggör piratkopiering och till synes syniskt drar in storkovan på upphovsrättssinnehavarna bekostnad.

Den svenska ”piratdebatten” har hamnat fel. Fokus bör inte ligga på piraterna. Det grundläggande problemet är att de tyngsta aktörerna i det digitala ekosystemet möjliggör omfattande piratkopiering och dessutom tjänar enorma belopp på det.” skriver man i debattartikeln på DN.se.

I artikeln skriver man att de ledande piratsajterna uppskattningsvis tjänar över 30 miljoner kronor per år på att tillhandahålla kopierade filmer. En i sig självt stor summa pengar, men inget mot de 2,5 miljarder kronor som man alltså uppskattningsvis ser att internetoperatörerna tjänar på fildelning.

I debattartikeln menas det att Internetleverantörerna inte ska få tillåtas fortsätta blunda för den stöld de möjliggör och tjänar pengar på. Man nämner exempelvis möjligheten för internetleverantörer att blockera vissa webbsidor samt att operatörerna har en ”unik inblick i sina kunders aktiviteter på nätet”. Samtidigt som man i artikeln menar att fildelning är ett säkerhetshot för användare och något allmänheten bör informeras bättre om.

Förvaltningsrätten stoppar PTS krav om kunduppgifter från Bahnhof

Slutligen menar Karl Lallerstedt och Waldemar Ingdahl, som signerat debattartikeln, att det bör dedikeras ökade resurser tiill rättsväsendet för att proaktivt bekämpa immaterialrättsliga brott. Resurser som man menar är helt otillräckliga i dagsläget och att utökade resurser snarare bör ses som en investering än en kostnad då det ska bidra till ökade skatteintäkter och ekonomisk tillväxt.

Jon Karlung, vd på internetleverantören Bahnhof, som gjort sig känd för att värna om ett fritt internet är föga imponerad av debattartikeln.

– Det är rent trams, det ligger ingen sanning i det. Detta är bara en del i deras lobbyistverksamhet som vill lägga mer ansvar på oss. Vår uppgift är att säkerställa ett internet med fri rörlighet, inte leka poliser, säger Jon Karlung i en kommentar till IDG.se.

Lösning på fildelning
Vad tror du är den bästa lösningen på fildelningsproblemet?
Topp 6 hårddiskar på Prisjakt.se

Rubrik

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerQuestion_Tech Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Question_Tech
Gäst
Question_Tech

”framtagen på uppdrag av TV- och filmbranschen” så förvånande att rapporten säger precis det som TV- och filmbranschen vill att den ska säga, hade jag varit en elak person så hade jag t.ex kunnat säga att TV och filmbranschen är som en bunte griniga småungar som vill ha mer sylt från burken än vad deras små feta händer kan roffa åt sig från ordentligt folk, men eftersom jag inte är en elak person så säger jag naturligtvis inte detta. ;D

Gustav Gager
Admin

Jag skulle vilja påstå att fildelning knappt är ett problem längre. Streaming tjänsterna har gjort det nästan inte behövs längre. Så enklast är väl om alla bara lägger ner?