Sponsrat – Denna artikel presenteras av Thrustmaster
Racingspel har varit en genre som funnits nästan lika länge som elektroniska spel varit tillgängliga. Men kan man faktiskt bli en bättre förare IRL genom att spela racingspel? Vi frågade en professionell racingförare!

Adrenalinpumpande rally på smala skogsvägar i Finland, talang på väg upp inom F1-cirkusen eller långa uthållighets-race som Le Mans 24-timmars? Gillar du motorsport, eller fart och fläkt i allmänhet så finns det få spelgenrer som likt racing erbjuder ett så brett utbud av underhållning. I takt med att tekniken har utvecklats, så har även racingspelen utvecklats och idag finns det allt från lättsamma racers till spel som är nära fotorealism med avancerade fysikmotorer. Varje spel har sina unika egenskaper och tilltalar en viss typ av spelare, men de har alla en sak gemensamt: snabbast vinner. Men hur gör man det bäst (och roligast!), och kan man använda det man lärt sig i bilspel i det verkliga livet?  Vi tog ett snack med Lasse Sørensen som är dansk mästare i DTC och som kör mycket bilspel när han inte är på banan IRL.

Detta är Lasse Sørensen

Dansk racingförare som blott 21 år gammal anses vara en av de största racingtalangerna i landet. Lasse började enligt egen utsago med racing vid 3 års ålder i en liten gokart. Karriärvalet var inte överraskande med en racingintresserad familj och en storebror som kör för Aston Martin i Le mans.

  • 2014 F4 champion
  • 2015 Rookie vinnare i Formula Renault 2.0
  • 2017 Yngsta DTC-mästaren någonsin (Danich Touring Car)
  • Gillar att köra race till lugn loungemusik och drömbilen är en Ferrari 458.

Lasse har bokstavligen vuxit upp sida vid sida med den digitala racingens utveckling och även om det är de äkta fysiska loppen som är hans tävlingsprioritet är digital racing en viktig del.

– Jag använder simulator-spel som en del av min träning. Det innebär att jag övar på alla banor innan jag ger mig ut och kör dem i verkliga livet. Simulator-spelen har kommit så långt i utvecklingen att det verkligen känns som att köra en riktig racerbil, fast utan G-krafterna. Här hjälper rattar till att ge dig den fysiska känslan genom force feedback, exempelvis i Thrustmaster TS-PC Racer som är ratten jag använder. Så det är väldigt enkelt med simulatorer att få till bra racing och det är bra träning för IRL-racing.

3 snabba tips från Lasse för att lyckas bättre på racingbanan (digital som analog)

  • Undvik yviga rattrörelser! Håll det smidigt och balanserat
  • Fokusera på din körlinje/Apex så att du kan maxa hastighet på raksträckor och dra ner på onödig inbromsning.
  • Drifting kommer du snabbt in i som duktig förare – börja med grunderna och ta dig an drifting när körkunskapen sitter.

Medan det är ganska stor skillnad på fysisk och digital racing bekräftar Lasse att de som blir duktiga i den digitala världen definitivt har en fördel på den fysiska banan. Bäst av allt med simulerad racing är enligt Lasse att man kan köra vad man vill och vart man vill. Här begränsas man endast av spel och dess spelutvecklare och här kommer tre olika kategorier av racingspel med några konkreta exempel på bra speltitlar.

Speltips för den som vill köra bil/racing

Det finns en uppsjö av grymma racingspel som går från att vara actionfyllda upplevelser a la ”Nu blåser vi snuten” till renodlade simulatorer där däckfysik och en realistisk återgivning av racing står i fokus. Oavsett vilken typ av bilspel du föredrar, eller vilken racingupplevelse du är ute efter, så skänker en schysst ratt en extra dimension till spelsessionerna. I de flesta fall även bättre varvtider. Vi listar ett gäng spel, gamla som nya i tre olika kategorier. Kategori 2 och 3 gör sig extra bra med ratt och pedaler, ja det är till och med nödvändigt i vissa fall.

Thrustmaster Ferrari 250 GTO ratt – Pimpa din racingbasenhet med de klassiska träratten från Ferrari 250 GTO.

1. Kör! Bara kör!

Det är kul att köra! De flesta av oss vill bara dra på och uppleva den där fartkänslan med en ”devil may care”-approach gällande trafikvett och fysikens lagar. Här är ett gäng bilspel som ger en snabbfix för fartdåren:

  • Drive Club (PS4)
  • Forza Horizon 3 (Xbox One / PC)
  • The Crew (PS4, Xbox One, PC)
  • Need For Speed (PS4, Xbox One, PC)
  • Burnout: Remastered (PS4, Xbox One PC)

2. Racing

Är du tävlingsinriktad och vill lite mer tuggmotstånd? Då är denna kategorin perfekt för dig. Med en mer realistisk körkänsla där det gäller att hålla racinglinjen och ha koll på bromssträckorna. De flesta spelen går att anpassa för din nivå, med olika hjälpmedel som du kan ha aktiverade, eller stänga av när du blir varm i kläderna. Tips: Tappa inte fokus på banan!

  • Gran Turismo Sport (PS4)
  • Forza Motorsport 7 (Xbox One, PC)
  • Need For Speed Shift / Shift 2 (XB360, PS3, PC)
  • Dirt (PS4, Xbox One, PC)
  • F1 2017 (PS4, Xbox One, PC)

3. The (almost) real deal

Vill man gå hela vägen och testa att köra med avancerad fysikmotor, så finns det ett gäng spel, främst för PC, som går in under epitetet ”simulator”. Med realistisk fysik där du verkligen sätts på prov i uthållighet och sportsmanship. OBS! Inget för rage-quitters!

  • iRacing (PC)
  • Assetto Corsa (PS4, Xbox One, PC)
  • Raceroom (PC)
  • rFactor 2 (PC)
  • Project CARS 2 (PS4, Xbox One, PC)
Racingrattar för olika ambitionsnivåer

Som alltid får man fler funktioner och högre prestanda/precision med en mer påkostad produkt/ratt men att bara byta ut sin handkontroll, eller för den delen sitt tangentbord, mot en racingratt kommer att göra underverk för din spelupplevelse. Spel som tidigare varit tråkiga och oinspirerade kan helt plötsligt få nytt liv och kännas fantastiskt utmanande och roliga. Thrustmaster levererar racingrattar och tillbehör för olika ambitionsnivåer och här är några modeller att kika närmare på.

Nästan alla IRL-racingförare kör bilsimulatorer

Peter Munkholm som haft onlineracing som en passion i flera decennier och agerar projektansvarig för Endurance eRacing World Championship säger att alla IRL-rallyförare han sett prova racingsimulatorer för första gången får samma aha-upplevelse.

– För 10 år sedan skrattade IRL-racingförare åt oss racingsimulatorförare, i alla fall tills de själva testade. Alla får en aha-upplevelse av att mentaliteten i racingen är så snarlik och att det är oerhört svårt att bemästra, berättar Peter Munkholm.

Det kan tyckas att köra onlineracing borde vara lättare än IRL-racing men även om force feedback-teknik i rattar ger en bra vägkänsla får inte kroppen samma fysiska fartkänsla. Detta gör att man som digital racingförare får jobba nästan uteslutande med ögonen för att hitta rätt racinglinje och hur bilen uppför sig på banan. Enligt Peter använder idag nästan alla racingförare simulatorer för träning vid sidan av den traditionella IRL-träningen. För den som vill testa att köra bilspel med en racingratt har Peter ett par tydliga och handfasta tips.

  • När du börjar att köra bilspel med ratt se till att ha alla eller merparten av spelens olika körhjälpmedel aktiverade. Stäng sedan av dessa ett efter ett när du börjar få upp känslan.
  • Sök dig till ett onlinecommunity som RaceDepartment där det finns både vanliga forum och länkar till Discord/Teamspeak-chattar med andra bilspelsentusiaster och nybörjare att bolla erfarenheter med. Sök även efter simracing-tips på Youtube för många bra nybörjarvideos.
  • Fråga om råd kring inställningar för din ratt i olika spel och även specifika bilinställningar i forum och andra communitys – och se det som en rolig utmaning att förbättra dina varvtider!

Inspiration och tillbehör för din racingratt

Sist men inte minst, i takt med att din körning blir bättre kommer du att kräva mer av din utrustning och hitta ytterligare sätt att förhöja spelupplevelsen. Här finns det massvis av tillbehör med allt från olika växelspakar, LED-instrumentbräda och en sparco-handbroms att komplettera din ratt med. Här bjuder vi på några bilder för inspiration när du vill uppgradera eller helt enkelt pimpa din racingstation därhemma.

Läsa mer om racingrattar och olika tillbehör kan du göra på Thrustmasters hemsida. Vilka är dina mest minnesvärda racingspelupplevelser? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!

Sponsrat – Denna artikel presenteras av Thrustmaster

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
LoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LoppanH
Medlem
LoppanH

I kategori 2:Racing står spelet Dirt vilket är fel förmodar att det ska vara Dirt Rally eller Dirt 4. Dirt Rally suger pung för det finns ingen körglädje i spelet bara tattar sladdar hela tiden. Dirt 4 hade en känsla jag gillade men då svek dom en på innehåll istället när dom gav en 87% rally och 13% Rallycross/Landrush och det är fel kalla spelet Dirt då. Skulle utan tveka köpa en remastrad version av Dirt 2 som fortfarande inte har en utmanare vad det gäller ett riktigt roligt racingspel och då speciellt online.