Produktnamn och specifikationer för AMD:s produkter i Ryzen-familjen har hittat ut på internet. Toppmodellen med 8 kärnor går under namnet R7 1800X.

Lanseringen av AMD:s Ryzen-familj av processorer närmar sig med stormsteg. Nu har en lista med produktnamn samt det antal kärnor och trådar som de 17 olika processorerna har tilldelats läckt ut på internet.

AMD Ryzen R7 möter Intel Core i7

AMD har valt att ge sina kommande processorer prefixen R3, R5 samt R7. Inte helt förvånansvärt är det enkelt att se att dessa är uppdelade på samma vis som Intel har delat sina i3, i5 samt i7-serier.

Längst ner i Ryzens näringskedja så ser vi R3-serien. AMD planerar alltså 4 stycken processorer som kommer att gå under namnet R3. Dessa kommer utrustade med 4 kärnor och 4 trådar. Klockfrekvenserna för dessa komma att ligga mellan 3,1 gigahertz (GHz) och 3,4 GHz beroende på modell.

Nästa steg uppåt i listan är R5-processorerna. Listan visar oss att R5 1300 och R5 1400 modellerna kommer att vara utrustade med 4 kärnor och 8 trådar. De övre modellerna i R5-serien, R5 1500 samt R5 1600-modellerna kommer att komma utrustade med 6 kärnor och 12 trådar.

R7 1800X blir toppmodellen i Ryzen-familjen

R7-serien uppges innehålla fem stycken processorer. Här ser vi alla processorer med 8 kärnor och 16 trådar. Längst ner i R7-serien så har vi R7 PRO 1700 och längst upp så ligger Ryzens toppmodell R7 1800X.

Processorerna i R7-serien är gjorda för att tacklas med i7-serien från Intel. I listan kan vi till exempel se att R7 1700 förväntas vara jämförbar med Intels Core i7-7700 och R7 1700X jämförs med Core i7-7700K och 6800K. Vad som inte framgår är i vilka sammanhang dessa förväntas vara jämförbara, då exempelvis i7-7700K körs i höga klockfrekvenser men har hälften så många fysiska kärnor.

R7 1800X är den processor som ska utmana Intels 8-kärniga värstingprocessor Core i7-6900K. Ryzens toppmodell kommer utrustad med 8 kärnor och 16 trådar och klockfrekvenserna har ryktats ligga runt 4,0 GHz, men de exakta frekvenserna är fortfarande okända.

Flertalet Ryzen-processorer har bokstaven X i slutet av sina namn. Dessa processorer tros då vara de som kommer med klockfrekvenserna uppskruvade lite extra och med upplåst frekvensmultiplikator, motsvarande det äldre varumärket ”Black Edition”. Vad som fortfarande är oklart är vad om ”Pro”-varumärket som används i ett antal andra produktnamn endast är till för att särskilja processorerna från Black Edition, eller om dessa modeller även medför ytterligare funktioner.

Prisuppgifterna för de kommande processorerna är vid skrivande stund okända, och även om uppgifterna uppfattas som rimliga så är de fortfarande inte bekräftade. Vi kan inte dra några slutgiltiga slutsatser innan AMD formellt avtäcker sitt nya sortiment.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
8 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Bengt-Arne JohanssonDaniel LundqvistThomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Husse Busse
Medlem
Husse Busse

Skulle inte all Ryzen vara ”upplåsta”…? Verkar konstigt att att ha så många proc inom samma grupp…

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

JA! Alla skulle vara upplåsta med rätt sydbrygga (X370, B350 och X300), men det betyder inte att alla ska klara samma hastighet/frekvens. Så där kommer troligen att bli några olika modeller men har ändå svårt att tro denna listan ifråga. Speciellt som AMD innitialt enligt utsaga från Lisa Su att Ryzen ska starta på 3.4 GHz och upp. Där kommer säkert vid ett senare tillfälle Ryzen som är mer optimerade för ett lägre TDP än 95W, men inte nu direkt. Känns nästan som att någon på ett kinesiskt forum varit på skämtlynne då benämningarna på Ryzen väldigt mycket påminner om… Läs hela »

Thomaseron
Medlem

Basklockan på samtliga Ryzen ska väl vara 3,4GHz också, så jag ställer mig tveksam till denna informationen.
EDIT: https://youtu.be/4DEfj2MRLtA?t=27m30s

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Hon säger ”at launch” och ”3.4GHz or higher”.

Det är fortfarande möjligt att det kommer lägre klockade modeller senare.

Medlem

Istället för att tolka det som ”3.4Ghz är lägsta base-clock och vi kommer ha den redan vid lansering” så tolkar du det ”3.4Ghz är det lägsta vid lansering, men vi kommer kanske släpper en långsammare sen”.. Då kan jag även påpeka bilderna från powerpoint AMD visade upp i November visade att dom skulle namnger med SR (SR3, SR5 och SR7), vilket skulle betyda att dom uppgifterna ni visar här är felaktiga. Sen hjälper det kanske inte er trovärdighet att wccftech var först med att skriva ut detta, och att dom på internet anses vara lika seriösa som vilken folie-hatt bärare… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

“3.4Ghz är det lägsta vid lansering, men vi kommer kanske släpper en långsammare sen”

Precis vad jag sa

Medlem

Men det var ju också den mest negativa tolkningen.
Varför skulle dom släppa 8c16t med lägre hastighet när dom redan har så låg TDP vid 3.4Ghz+ base?

Det ända du hade och kommentera på, vilket du dessutom uppenbarligen inte läst ordentligt, var alltså första meningen. Om du hade läst igenom det så hade du sett att jag påpekade att du faktiskt kunde tolkat den mer positivt. Speciellt med tanke på att där inte finns något annat, förutom din tolkning och inlägg på internets störta pajas-teknik sida, som antyder på att dom ska släppa 8c16t med lägre basfrekvens än 3.4Ghz.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Wccftech var långt ifrån först, såvida dom inte börjat tala och skriva kinesiska 😉 Alla spår verkar peka på http://www.coolaler.com och en användare ”soothepain”, intressant är att listan inte längre går att hitta på Coolaler… Ta en titt på ”chiphell” där dom pekar på ”Coolaler”: https://www.chiphell.com/thread-1701064-1-1.html Som ex. Där är fler sidor som Baudi med flera som man kan följa det fram till Coolaler. Swecklockers påstår sig ha pratat med just soothepain där han sägs ha bekräftat att listan stämmer, ändå så har han tagit bort den 😉 Sen så skulle jag bli mycket förvånad om inte AMD framöver vid… Läs hela »

Medlem
Olle P

Släppa toppmodellen först är ju precis vad Intel gjort vid i princip varje ny generation.
Låg TDP är inte ett skäl att avstå från att marknadsföra billigare modeller.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Helt klar så är lågt TDP inte ett skäl till att släppa billigare modeller, historiskt så har modeller med lågt TDP varit högt prissatta.
Skälet för billigare modeller ur AMD’s synvinkel är att få ut så mycket silikon det går vid varje binning precis som det är för alla tillverkare. Något som ibland blir tummat på för att tillgodose marknaden, vilket då gör överklockare lyckliga 🙂