Säljstarten av Nvidias grafikarkitektur ”Turing”, som är den drivande kraften bakom Geforce RTX 2000-seriens grafikkort, startar i morgon. Men vad innebär arkitekturen egentligen och vad skiljer den från föregångaren Pascal?

I morgon är det säljstart för de första grafikkorten baserade på Nvidias grafikarkitektur Turing. Denna arkitektur ligger till grund för företagets RTX-serie av grafikkort bestående av Geforce RTX 2080 Ti, RTX 2080 samt RTX 2070. Nvidia har uttryckt stor stolthet för vad man ska ha lyckats med hos den kommande arkitekturen, men vad är Turing egentligen?

Vi tar en närmare, lättöverskådlig titt på vad som särskiljer Turing mot sin föregångare Pascal.

Alan Turing och Nvidias arkitekturnamn

För den som inte satt sig in i Nvidias vis att döpa sina grafikarkitekturer kan namnet Turing vara intetsägande. Däremot har arkitekturen döpts efter en man som av många anses vara modern datavetenskaps fader.

Alan Turing var en brittisk matematiker och kryptoanalytiker. Under andra världskriget var han till exempel en av de drivande krafterna bakom knäckandet av tyskarnas Enigma-maskiner som användes för att kryptera och avkryptera meddelanden.

Trots att Alan Turing gick bort vid tidig ålder, endast 41 år gammal, har hans insatser för datavetenskapen blivit vida erkända. Sedan 1966 delas Turingpriset årligen ut till forskare inom datavetenskap och anses vara fältets motsvarighet till Nobelpriset.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

He he Reviwes har börjat dyka upp och än så länge är RTX ingenting som jag tänker köpa i alla fall. Får kolla in fler 4K bench innan jag gör slutgiltiga beslutet men det jag sätt hittills ser inte ut att vara värt det.

Anton Karmehed
Admin

Vi har precis börjat bencha Morkul och det är utan tvekan kraftfulla kort (Vi har ännu bara 2080 inne) men ja det kostar onekligen…
Det blir att återkomma till detta snart och då med ett fokus på inte bara siffror utan faktiska upplevelser när man använder korten. 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Vad jag har sett på de benchs som släppts idag så är ju 2080 ungefär som 1080ti och 2080 ti betydligt bättre men inte bra nog för att motivera det höga priset. Värt att tänkta på att jag endast tittat på 4K prestandan resten intresserar inte mig. Många skriver också om hur stressad denna release måste varit ifrån nVidias sida. Som det är nu finns det inga spel som stöder Ray Tracing i dagsläget och kommer dröja bra länge innan det finns så att det går att göra ordentlig analys. Sedan ska tilläggas att åtminstone en av de största testarna… Läs hela »